Kultura
KAZALIŠNA DOGAĐANJA U VIROVITICI

VIRKAS i Virovitičko kazališno ljeto donose 13 odličnih predstava
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
VIRKAS počinje u Virovitici 11. lipnja sjajnom predstavom ‘‘Višnjik‘‘, a ove će godine biti održan i u Slatini i Suhopolju

Virovitički kazališni susreti, koji se inače tradicionalno održavaju u veljači, ove će godine zbog korone biti održani u lipnju, kada i Virovitičko kazališno ljeto. Program 17. VIRKAS-a, koji ove godine donosi devet predstava, započet će 11. lipnja, a od 13. lipnja kazališna pozornica bit će postavljena i u dvorištu Palače Pejačević gdje će u sklopu 18. Virovitičkog kazališnog ljeta biti odigrane četiri predstave.



Bogat program


VIRKAS će ove godine biti održan u tri mjesta, Virovitici, Slatini i Suhopolju, a tradicionalno će započeti u Virovitici 11. lipnja od 20 h Čehovljevom predstavom ‘‘Višnjik‘‘, koju će odigrati GDK Gavella i HNK u Osijeku. Dan poslije u isto vrijeme, dakle od 20 sati, bit će odigrana Strindbergova ‘‘Gospođa Julija‘‘ u izvedbi HNK u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Dana 18. lipnja u Virovitici na rasporedu je ‘‘Fešta‘‘ autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledina, koju igra Teatar Exit, 19. lipnja je predstava Vukovićevo ‘‘Dijete našeg vremena‘‘ Kazališta PlayDrama, a program se nastavlja 24. lipnja u Slatini predstavom ‘‘Don Quijote od Hrvatske‘‘, koja je autorski projekt Malog Teatra. Dana 25. lipnja na virovitičke daske dolazi Gradsko kazalište Zornim dom Karlovac s komadom "Ajmo probat" Antuna Pavlovića Čehova, a istog datuma u Pitomači će biti odigran ‘‘Don Quijote od Hrvatske‘‘. Dana 26. Lipnja Virovitičani će u svom gardu moći vidjeti ‘‘Dnevnik solerice‘‘ Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a ‘‘Don Quijot od Hrvatske‘‘ bit će predstavljen publici Suhopolja.

Nastavak VIRKAS-a je 2. srpnja, kada će Ludens teatar i Reatar Exit odigrati predstavu ‘‘Kraljevstvo moje (za početnike)‘‘, a dan poslije, 2. srpnja, Kazalište Marina Držića predstavit će komad ‘‘Tramvaj zvan žudnja‘‘. VIRKAS će biti zatvoren 9. i 10. srpnja svečanom premijerom i premijerom Kazališta Virovitica s predstavom Georgesa Feydeaua ‘‘Gospođina majka je preminula‘‘. Sve predstave počinju u 20 sati. Virovitičko kazališno ljeto započet će 13. lipnja predstavom ‘‘Osijek cabaret‘‘ autora Jasmina Novljakovića, koji će izvesti Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku od 21 sat, a nastavak slijedi 20. lipnja predstavom ‘‘Vla Vla Vlajland cabaret‘‘ Ivana Lea Leme u izvedbi Kazališta Moruzgva. Dana 27. lipnja i Virovitica će upoznati Don Qujiota od Hrvatske, a zastor na Virovitičko kazališno ljeto spušta Kazalište Grupa i Triko Cirkus teatar komadom ‘‘Mistero Bufo‘‘ autora Daria Foa.

Unatoč epidemiji


- Sve predstave VIRKAS-a u Virovitici bit će održane u našem Kazalištu, a kazališna pozornica Virovitičkog kazališnog ljeta bit će postavljena i u dvorištu Palače Pejačević i sve predstave su besplatne za posjetitelje. Unatoč epidemiji u našem Kazalištu Virovitica gotovo neprekidno su se održavale predstave, tako da su naši građani mogli uživati u njima i zato smo presretni što smo ovakva dva, za nas, iznimna događaja, uspjeli organizirati - rekao je ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislava Pintarić. Gradonačelnik Ivica Kirin izrazio je golemo zadovoljstvo što će se virovitički kazališni festivali i ove godine održati unatoč epidemiji koronavirusa.

- Posebno mi je drago što će se i ove godine održati VIRKAS i Kazališno ljeto. Čestitam ravnatelju i glumcima što su uspjeli organizirati još jedan VIRKAS, koji je kulturno blago grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, a samim time i brend naše županije koji je prepoznat u cijeloj Hrvatskoj i šire - rekao je župan Igor Andrović.

Pokrovitelji VIRKAS-a i Virovitičkog kazališnog ljeta su Ministarstvo kulture RH, Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a supokrovitelj Turistička zajednica Grada Virovitice.

Vladimir Grgurić

PRUŽIMO POTPORU KULTURI I GLUMCIMA
- Pozivam sve naše sugrađane da od 11. lipnja prate predstave Virkasa i Kazališnog ljeta, i tako daju potporu kulturi i našim glumcima kojima nije lako u vrijeme ove epidemije. Mislim da je najgore što se glumcu može dogoditi u karijeri da mora glumiti pred praznim kazalištem, stoga sam ponosan na naše glumce, kao i publiku koja je izvrsna i daje veliku potporu našem kazalištu - rekao je gradonačelnik Ivica Kirin te čestitao virovitičkom kazalištu na ovogodišnjem programu Virkasa i Kazališnog ljeta.
ULAZNICE
Predstave Virovitičkog kazališnog ljeta su besplatne, a rezervacije i prodaja ulaznica za predstave Virkasa se vrše na tel. 721-330 i u kazalištu svaki radni dan od 9 do 13 sati te dva sata prije početka predstave. Cijena ulaznica je 50 kn, a za umirovljenike je cijena 30 kn.
premijerno
”GOSPOĐINA MAJKA JE PREMINULA”
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike