Kultura
USPJEŠNO POSTAVILI BREŠANOV KOMAD

Glumce u vojnike bivše JNA "oblačili" od Slavonije do BiH
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Glumci su zadovoljni odličnim kritikama "i smijehom i suzama" za 130-minutnu komediju i "od srca" su zahvalni građanima

Na daskama vinkovačkog kazališta uspješno su postavili nekad zabranjivani tekst hrvatskog književnika i scenarista Ive Brešana, predstavu je u pet izvedbi - u Šibeniku i Vinkovcima - vidjelo 500-tinjak gledatelja, a posebnost je tog kazališnog komada u tome što su - i građani pomogli "obući" glumce u uniforme bivše JNA!



Bila je to prva takva akcija Gradskog kazališta Joze Ivakića jer im je najveći izazov i bio nabaviti vojne uprtače, čizme, kacige... iz vremena ex Jugoslavije, pa su u pomoć pozvali građane kojima možda takvi rekviziti "skupljaju prašinu na tavanu, u podrumu". Valja reći i da je predstava "Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507" nastala s dosad najviše glumaca u kazališnoj kući u gradu na Bosutu, a k tomu je riječ o (međunarodnoj) koprodukciji četiriju kazališta - vinkovačkog, HK-a u Pečuhu, NP-a Tuzla i UO-a Slavonski Brodvej. Glumci su zadovoljni odličnim kritikama publike "i smijehom i suzama" koje je dobila 130-minutna komedija što kroz genijalan brešanovski zaplet "otkriva odnose jedne ideologije prema religioznosti i svu apsurdnost sistema u kome naizgled mirno žive jedni pored drugih predstavnici tadašnjih naroda i narodnosti SFRJ".

- Predstava je raskošna, s 11 glumaca, od prvaka drame HNK-a Zagreb Gorana Grgića do mladih, koji su briljirali - kazat će inicijator cijele priče i jedan od glumaca Vladimir Andrić.

Odjenuti vojnike "u kasarni gdje se pojavio Isus Krist…", što je poput groma odjeknulo i uzburkalo miran, dosadan život vojnika i časnika u šibenskom zaleđu davne 1973., pa "smiješno i bezazleno postaje mračno i ozbiljno", uspjeli su i od srca su zahvalni brojnim građanima na onome što su donijeli i(li) posudili - od Slavonije do BiH!

Sanja Butigan

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana