Sport
PREPOZNATA DESTINACIJA

DOBRO WORLD CUP u misiji spajanja sporta, zabave i turizma
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
U Osijeku ugodna atmosfera svim generacijama, a sportaši i turisti uvijek mu se rado vraćaju

DOBRO World cup nema samo zadaću pozicionirati se kao prepoznatljivo sportsko natjecanje, a posebice u Svjetskoj gimnastičkoj federaciji koja je već 12. godinu uvrstila Osijek kao redovnu godišnju "etapu" Svjetskog kupa. Natjecanje u Gradskom vrtu ima za cilj prikazati turističku sliku Osijeka, Slavonije, ali i cijele kontinentalne Hrvatske putem malih ekrana, ali i danas već rasprostranjenih društvenih mreža.



Stoga, organizacija velikih sportskih evenata, posebice kada okuplja natjecatelje i timove iz cijeloga svijeta, nužno treba podršku turističkih institucija svih razina jer sa sobom nosi i priliku promocije. Koliko će u tom pogledu donijeti Dobro World cup, ali i općenito sportska natjecanja, najbolje će okarakterizirati brojke. Procjenjuje se kako će sredinom lipnja u Osijeku boraviti više od 300 natjecatelja, trenera, sudaca, službenih osoba sudionika Dobro World cupa. Na tu brojku treba pridodati i gotovo 200 sudionika trenerskog i sudačkog seminara tijekom održavanja Dobro World cupa, pa dobijemo brojku od 500-ak gostiju Osijeka i Slavonije i Baranje. Događanja s gimnastičkih natjecanja otvaraju mogućnost povećanja medijske prisutnosti i vidljivosti.

Idealan start i cilj


- Osijek predstavlja idealan start, ali i cilj svim izletima u Osječko-baranjskoj županiji, pa i šire. Šarmira ljepotom, spajanjem modernog i povijesnog. Idealan je za sve posjetitelje koji vole prirodu i boravak na svježem zraku, jer uz predivne parkove, jedinstvenu šetnicu i prostranu okolicu, pruža različite mogućnosti uživanja u prirodi. Osijek je grad sporta, grad vrhunskih sportaša, ali i rekreativaca, grad orijentiran zdravom načinu života. Svakako treba izdvojiti osječku i slavonsku gostoljubivost koja je nadaleko poznata, rekla je Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice grada Osijeka.

DOBRO World cup jedna je od tri velike međunarodne sportske priredbe koja se ove godine organiziraju u Osijeku, i koje pozicioniraju Osijek na svjetsku sportsku kartu. Spomenimo i održavanje Europskog prvenstva u streljaštvu te Pannonian challenge, natjecanje u ekstremnim sportovima, koje će se ove godine održati od 11. do 15. kolovoza. Neizostavan je i Ferivi polumaraton koji se ove godine održao u travnju, a okupio je velik broj trkača rekreativaca iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

- Sportske manifestacije ovog ranga nužne su za turizam. Sam dolazak velikog broja natjecatelja generiraju i veći broj noćenja, ali i povećanje izvanpansionske potrošnje. Želja nam je da i ove godine gimnastički timovi iz Osijeka ponesu pozitivne uspomene na cjelokupni doživljaj, i da im Osijek ostane u srcu kao grad koji će ih uvijek dočekati raširenih ruku - poručila je Rogulja.

U promociju turizma kroz sport uključila se i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, na čelu s direktoricom Ivanom Jurić. U zadnje vrijeme čine velike iskorake u brendiranju istoka Hrvatske. Kroz koncept HeadOnEast Croatia, Osječko-baranjska županija postaje sve "bliža" ostatku Hrvatske, pogotovo u turističkom smislu.

- Kroz brend platformu HeadOnEast Croatia, ili u osnovi prevedeno poziv da se krene na istok Hrvatske i otkrije hedonizam koji ovaj prostor nudi, počeli smo komunicirati drugačiju sliku Slavonije i Baranje na što dobivamo mnoštvo pozitivnih reakcija. Slavoniju i Baranju predstavljamo kao hedonističku oazu i sam doživljaj koji nudimo, imaju veliki utjecaj na percepciju gostiju. Želja nam je da gosti DOBRO World cupa sa sobom ponesu lijepe uspomene koje su doživjeli na samom natjecanju, ali i u gradu. Neka osjete doživljaj parkova, vizuru grada, sve ono lijepo što ovaj prostor nudi, uz osjećaj opuštenog življenja u ritmu koji je prilagođen čovjeku, a sve s ciljem da se vrate jednog dana sa svojim obiteljima ili prijateljima te da dožive punu sliku svega onoga što Slavonija i Baranja nude - poručila je direktorica Turističke zajednice OBŽ-a.

Gostoprimstvo



Kao službena etapa FIG Svjetskog gimnastičkog kupa Dobro World cup ima i snažnu potporu Hrvatske turističke zajednice kroz projekt Sportska Hrvatska.

- DOBRO World cup Osijek u našoj Slavoniji okuplja najbolje svjetske gimnastičare i na taj način pridonosi promociji naše zemlje kao atraktivne turističke i sportske destinacije. Bit će to svojevrsna posljednja provjera pred Olimpijske igre, a biti domaćin natjecanja, posebice u pandemijskim uvjetima, velika je odgovornost, ali i potvrda da smo od strane svjetske javnosti percipirani kao kvalitetna, dobro pripremljena i sigurna destinacija. Slavonija iz godine u godinu postaje sve bogatija raznovrsnom i zanimljivom ponudom turističkih proizvoda za kojima potražnja raste. Siguran sam kako će svi natjecatelji uživati u natjecanju, ali i gostoprimstvu jedinstvenih slavonskih domaćina - istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice mr.sc. Kristjan Staničić.

K.Lacković



mr.sc. Kristjan Staničić direktor HTZ-a

Biti domaćin natjecanja, posebice u pandemijskim uvjetima, velika je odgovornost, ali i potvrda da smo od strane svjetske javnosti percipirani kao kvalitetna, dobro pripremljena i sigurna destinacija.

MINTS I HTZ

Svjetski grad sporta

Osijek i Slavonija turističke su i sportske destinacije, što je prepoznalo i Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica koja zajedno s Turističkom zajednicom grada Osijeka i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije pokušavaju sve sportske priredbe koristiti i za razvoj i promociju posebnih oblika turizma. Dobro World Cup u tom pogledu igra važnu ulogu.

- Kada se jedan mali grad u svjetskim okvirima pozicionira na sportsku kartu svijeta, to je golema važnost. Svake godine tijekom Svjetskog gimnastičkog kupa stigne velik broj sportaša iz cijeloga svijeta. Vrlo je važna poznata gostoljubivost naših Slavonaca, što je dodatni razlog da se ponovno posjeti Osijek i Slavoniju. U tom pogledu slavonski sportaši također su sjajni domaćini svojim gostima, sportskim rivalima, ali i sportskim prijateljima. Žao mi je što Robert Seligman neće proživjeti Olimpijske igre u Tokiju, ali ne sumnjam kako će biti odličan domaćin gimnastičkom svijetu. To je velika vrijednost. Pozicionirati jednu regiju i grad u svijetu. A Grad Osijek je svjetski grad sporta - rekao je Dubravko Šimenc, proslavljeni hrvatski vaterpolist, danas voditelj u odjelu za strateške marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice.

TOP 3 priredbe

Novim ustrojem sport je pripojen Ministarstvu turizma, a za 2021. godinu Ministarstvo turizma i sporta (MINTS), dakle država, sufinancira organizaciju 16 velikih sportskih priredbi u ukupnom iznosu od 14,6 milijuna kuna. Odluka o tome donesena je nakon provedenog Javnog poziva za sufinanciranje organizacije velikih sportskih manifestacija. Poziv se provodi četvrtu uzastopnu godinu, a do 2021. sufinancirane su 44 velike sportske priredbe. Gimnastički Dobro World Cup u Osijeku za ovu godinu visoko kotira prema kriterijima Ministarstva turizma i sporta. Za potrebe organizacije natjecanja u Gradskom vrtu MINTS je izdvojio čak 1,4 milijuna kuna te pripada u TOP 3 sportske priredbe zajedno s Croatia Rallyjem i ATP teniskim turnirom u Umagu.

- Radi se o najvećim natjecanjima u našoj zemlji, ako izuzmemo europska i svjetska prvenstva. Dobro World Cup je od Ministarstva turizma i sporta ocijenjen kao jedna od tri najbolje i najvrjednije sportske priredbe u Hrvatskoj u 2021. godini - naglasio je Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport u MINTS.

NA MARGINAMA

Skupština Hrvatskog gimnastičkog saveza 12. lipnja

Na margini Dobro World Cupa u Osijeku održat će se nekoliko događanja, koja imaju vezu sa sadašnjosti i budućnosti hrvatske gimnastike. Tako će se tijekom održavanja Svjetskog kupa za klubove članice Saveza organizirati i u cijelosti financirati Skupština Hrvatskog gimnastičkog saveza. Ona će se održati u subotu, 12. lipnja u dvorani Gradski vrt odmah nakon završetka prvoga finalnog dana. Skupština će biti više izvještajnog karaktera. Podsjetimo, prošle je godine za predsjednika izabran nekadašnji vrhunski gimnastičar Marijo Možnik, koji će tako podnijeti izvješće o radu. Također, bit će dodijeljena priznanja i diplome Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike