Novosti
VIJEĆE GRADA OSIJEKA

Počelo osipanje vijećnika DP/Mosta - U vladajućoj većini i Tomislav Mišetić
Objavljeno 10. lipnja, 2021.

Od ove godine Vijeće Grada Osijeka ima nešto manje vijećnika - 31, a prema rezultatima lokalnih izbora 14 mandata pripalo je HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima, SDP-u i koaliciji DP/Most po šest vijećničkih mjesta, po dva Snazi SiB-a i platformi Možemo te jedan mandat koaliciji HNS-a, HSS-a i Reformista. Novi gradonačelnik Ivan Radić već je nakon prvog kruga izbora osigurao stabilnu većinu dogovorom s vijećnicima Snage SiB i HNS-om, a od jučer je ta većina dodatno ojačana jer je vladajućima pristupio i vijećnik Tomislav Mišetić, koji je na izborima osigurao mandat s liste Domovinskog pokreta i Mosta.

 

- Udruga Hoćemo odlučila je dati podršku novom gradonačelniku Radiću, u prvom redu zbog realizacije projekata vezanih uz Retfalu. Razgovarali smo o projektu retfalačkog trga i tržnice i gradonačelnik se složio da to uđe na listu prioriteta u ovom mandatu. To je bilo ključno, kao i nastavak dobre suradnje na razini naše gradske četvrti, gdje smo u koaliciji s HDZ-om - kazao je Mišetić, dodavši kako će se zajedničkim snagama ići i u uređenje kupališta na Pampasu.

 

To znači da će vladajući u budućem vijeću imati podršku 18 vijećnika, a da će lista koalicije DP/Most moći računati na pet mandata, što, prema nekim najavama, neće biti konačni broj jer se već u sljedećem razdoblju očekuje njihovo daljnje osipanje.

Održavanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Osijeka najavljeno je za 16. lipnja u Nadbiskupijskom vikarijatu, u Strossmayerovoj 58, s početkom u 10 sati – kazala je pročelnica Ureda Grada Osijeka Marija Garić, napomenuvši kako je u tom prostoru već održano nekoliko posljednjih sjednica Vijeća.

Jedina novost je, naime, da konstituirajuće sjednice više ne saziva Ured državne uprave, koji kao takav više ne postoji, nego ju saziva i vodi privremeni predsjednik Gradskog vijeća, u ovom slučaju pročelnica Ureda Grada.

- Još nismo dobili nikakvu obavijest da je nacionalni Stožer civilne zaštite donio neke promjene za ponašanje u zatvorenim prostorima te će i ova svečana sjednica proteći uz pridržavanje epidemioloških mjera, korištenje zaštitne maske za lice, potrebnu udaljenost od dva metra i korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke – poručuje pročelnica Garić.

Predviđen je dnevni red, uobičajen za takve svečane sjednice, koji počinje izborom predsjednika i članova mandatnog povjerenstva te izvješćem mandatnog povjerenstva.
T. Prusina