Regija
ZAJEDNICA POVRATNIKA

ZPH OBŽ-a izišao iz krovne organizacije
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
DARDA - Osječko-baranjska i vukovarsko-srijemska podružnica ZPH udružit će se u novoosnovani Savez udruga pod nazivom Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja (ZPHP), odlučeno je na zajedničkom radnom sastanku dvaju upravnih odbora koji je održan u prostorijama darđanskog lovačkog društva Fazan.

- Službeno osnivanje bit će u sklopu 1. Konferencije ZPHP-a koja će biti održana 19. lipnja u Vukovaru. Moto konferencije bit će ‘‘mirna reintegracija nije završila‘‘ - kaže Branko Pek, predsjednik ZPH OBŽ-a, naglašavajući kako će zatražiti pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva hrvatskih branitelja. Objašnjava kako je svrha osnivanja ZPHP-a ujedinjavanje svih aktivnosti na zaštiti prava i dostojanstva hrvatskih povratnika (ranije prognanika), s područja te dvije županije, najteže pogođenih agresijom radi etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva, okupacije i pripajanja toga dijela Hrvatske tzv. "velikoj Srbiji".

- Temeljni je cilj ZPHP-a borba za opstanak povratnika te zaštita njihovog dostojanstva i prava, zaštita žrtava Domovinskog rata i trajno promicanje njegovih vrijednosti i digniteta te predlaganje zakonskih rješenja za oživljavanje tamošnjeg gospodarstva - nastavlja Pek, dodajući kako će ZPHP nastaviti djelatnost na temelju prethodnog ZPH-a. Dakle, i nadalje će raditi na pokretanju postupaka odgovornosti počinitelja ratnih zločina, rješavanju pitanja naknade materijalne i nematerijalne ratne štete prognanicima, zatočenicima srpskih koncentracijskih logora, žrtvama silovanja i svih oblika zlostavljanja (…), a na temelju tužbe protiv Republike Srbije, potpisanih međunarodnih ugovora, osobito Erdutskog sporazuma i pozitivne sudske prakse međunarodnih sudova za ratne zločine.

- Nakon niza propusta i nečinjenja ZPH-a, ocijenjeno je kako su se stekli uvjeti da ZPH OBŽ-a napusti takvu krovnu udrugu i udruži se u novi savez udruga - podvlači Pek. U povodu obilježavanja 30 godina od poznate scene gaženja crvenog fiće u Osijeku, ZPHP će, u suradnji sa Zborom ratnih izvjestitelja i udrugom Heroji Osijeka, 27. lipnja organizirati domoljubni rock-koncert na otvorenom prostoru ispred Eurodoma u Osijeku. Nastupit će brojni domaći rockeri, a očekuju da zvijezda večeri bude Marko Perković Thompson. I.Getto
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana