Osijek
OPET SUDAR NA KRIŽANJU RUŽINE I ROKOVE ULICE

Oba su se auta nakon sudara zabila u zid trgovine, policija poziva sve vozače na oprez
Objavljeno 10. lipnja, 2021.

Kombinacijom neopreza i brzine opet je došlo do prometne nesreće u Ružinoj ulici u Osijeku. Sudar koji je završio i intervencijom ekipe hitne pomoći dogodio se u srijedu prijepodne na raskrižju Ružine i Rokove ulice, a jedno od vozila završilo je, doslovno, na vratima trgovine. Doznajemo kako je najmanje dvjema osobama pružena liječnička pomoć. U sudaru su sudjelovali taksi-vozilo i osobni automobil. Za sada iz policije kažu da će se više detalja o uzroku nesreće te je li netko u tom sudaru ozlijeđen znati kada se dovrši očevid.



- Neki ulaze u raskrižje pažljivo iz sporednih ulica, a drugi pak jurcaju Ružinom i onda eto ti "belaja". U dvorištu sam čuo škripu kočnica i žestok udarac, odmah sam znao da je sudar. Oba vozila sletjela su s ceste i udarila u kuće. Bilo je i ozlijeđenih, pa je došla i hitna - kaže nam stanovnik Ružine.

Prometne nesreće u jednosmjernoj uskoj, ali izuzetno frekventnoj ulici koja je paralelna s Gundulićevom i vodi prema središtu grada vrlo su česte, i to ne samo na raskrižju s Rokovom, već i raskrižjima s Dubrovačkom te Aninom ulicom. Najčešće se radi o "kvrcavicama", ali nerijetko u tim sudarima bude i ozlijeđenih osoba. Nakon sudara vozila bivaju odbačena i do obližnjih kuća, a to je opasnost za brojne pješake koji hodaju tom ulicom. Ružina ulica ima prednost i, u pravilu, nesreće izazovu osobe koje na raskrižje dolaze sa sporednih - Rokove, Dubrovačke ili Anine ulice. Na svim tim raskrižjima potrebno je, zbog znaka STOP, zaustaviti vozio i pažljivo se uključiti u promet. I iz policije su upozoravali na prometne probleme Ružine ulice, no svako malo se, isključivo zbog vozačkih pogrešaka, nesreća dogodi, i to zbog oduzimanja prednosti prolaska. Apelira se i na vozače koji se kreću Ružinom ulicom da pripaze malo i prikoče prilikom dolaska na raskrižje. Uz malo opreza može se spriječiti sudar.

U lipnju 2016. godine na križanju Ružine i Anine ulice u sudaru su ozlijeđene tri osobe. Prometna nesreća dogodila se kada se tada 47-godišnji vozač kretao vozilom jednosmjernom Ulicom svete Ane. Dolaskom do raskrižja s kolnikom Ružine ulice, gdje se nalazi znak za nailazak na cestu s prednošću prolaska, 47-godišnjak se nije zaustavio te je oduzeo prednost prolaska nailazećem vozilu i bočnim dijelom vozila udario u prednji dio drugog automobila, taksija, kojim je upravljao 50-godišnjak. Od siline udara automobil 47-godišnjaka stražnjim dijelom udario je u zid obiteljske kuće u Ružinoj ulici i u prometne znakove. U sudaru su lakše ozlijeđeni 47-godišnji vozač kombija, vozač taksija i 25-godišnjak koji se nalazio kao putnik u taksiju. Od siline sudara prednja strana taksija potpuno je uništena, a kombi 47-godišnjaka zaustavio se prevrnuvši se na bok

Iako su znakovi o nailasku na cestu s prednošću prolaska svima vidljivi na raskrižju Anine i Ružine te Dubrovačke i Ružine ulice, ondje se često događaju prometne nesreće. Na raskrižju Ružine s Rokovom ulicom čak su postavljeni veliki svjetlosni paneli na kojima piše "STOP" na kojima se nalaze treptajuća svjetla kako bi se vozače što vidljivije upozorilo da nailaze na cestu koja ima prednost prolaska, Ružinu, i spriječilo daljnja stradavanja. Međutim, i dalje ima vozača koji uopće ne gledaju znakove uz cestu i izazivaju gotovo svakodnevne sudare. S prometne strane gledišta, pak, sva su raskrižja, unatoč problemu parkiranja automobila s lijeve strane kolnika Ružine ulice, propisno označena znakovima, pa sve ovisi o vozačima.

Sandra Lacić

KUĆA NA RASKRIŽJU DUBROVAČKE I RUŽINE ULICE MAGNET ZA SUDAR
Rekorder po broju nesreće je obiteljska kućica na raskrižju Ružine i Dubrovačke ulice u koju se u razmaku od samo nekoliko godina zabilo najmanje desetak vozila. Riječ je o kući u Ružinoj 55 čija je fasada, ali i plinski te telekomunikacijski ormarići, prepuna ožiljaka od naleta automobila. Bolje nije prošao ni kip Isusa koji je u dva navrata bio kolateralnom žrtvom naleta vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći. Uzrok svih sudara je neoprezno izlijetanje vozila iz Dubrovačke ulice u Ružinu. U pravilu dolazi do naleta drugog vozila koje njima dolazi Ružinom ulicom s desne strane i koje brže ide. Ukućani u Ružinoj 55 kažu da svaki put udarac u kuću dožive kao detonaciju bombe. Prema pravilu, odmah hvataju mobitel kojim zovu hitnu pomoć i jure na ulicu da, ako to mogu, pomognu sudionicima nesreće bilo kuhanjem čaja ili kave ili da budu samo - rame za plakanje.
Najčitanije iz rubrike