Dome slatki dome
VEZA UNUTRAŠNJIH I VANJSKIH PROSTORA

Prirodni materijali donose ugođaj ljeta
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Oni pojačavaju osjećaj ugode i opuštenosti: drvo i opeka u prostor unose toplinu, a kamen je po svojoj naravi hladan

U ljetno vrijeme interijeri su više nego u drugim godišnjim dobima vezani uz eksterijere - terase, balkone i vrtove, te ih je poželjno tretirati istim ili sličnim materijalima. Preporuka je rabiti prirodne materijale, koji pojačavaju osjećaj ugode i opuštenosti. Kao odgovor na prirodu kojoj težimo, uravnotežuju urbani način života i oplemenjuju sredinu u kojoj živimo.



Najčešće korišteni prirodni materijali su drvo, kamen i opeka. Drvo i opeka unose toplinu u prostor, kamen je po svojoj naravi hladan, a o načinu postavljanja, dimenziji i boji kamena ovise ugođaji koje će stvoriti. Prirodni materijali preporučljivi su za upotrebu u vikendicama, tj. kućama za odmor i apartmanima, koji su najčešće smješteni u prirodi i u kojima su prirodni ugođaji imperativ. Materijal koji je nezaobilazan u interijerima i eksterijerima, uklapa se u sve stilove uređenja i željene ambijente te unosi ugođaj prirode u prostor je drvo. Primijenjeno na moderan ili tradicionalan način, u natur ili nekoj drugoj boji, bit će zapaženo i dominantno u prostoru.

Drvo se koristi kao podna, zidna i stropna obloga, materijal za konstrukcije,(koje su najljepše kada ostanu vidljive u prostoru), izradu namještaja i razne druge predmete vezane uz interijere i eksterijere. Ako se odlučite za drvo kao željeni materijal, važno je odabrati pravu vrstu s obzirom na namjenu u prostoru. Naime, tvrdoća drva i način održavanja bitni su za njegovu trajnost, uporabljivost i ljepotu u prostoru.

Kamen je izniman materijal, koji svoju primjenu nalazi kao podna ili zidna obloga, ali i kao materijal za izradu specifičnih komada namještaja. Kamen se često koristi kao podna obloga u kuhinjama ili kupaonicma, ali i na vanjskim površinama. Može se slagati na tradicionalan ili moderan način, što će prostor učiniti rustikalnijim ili neutralnijim, otvorenim za različite stilove uređenja. Zidna kamena obloga iznimno je efektna u prostoru. Preporuka je koristiti se kamenom lokalnog podneblja, a osobito za oblaganje vanjskih površina, jer će takav puno bolje podnositi klimatske utjecaje i imati duži vijek trajanja. Održavanje kamena ovisi o njegovoj vrsti, pa se stoga posavjetujete oko toga sa stručnjacima za kamen, kako primjenom agresivnih kemijskih sredstava ne biste uništili njegovu ljepotu.

Prirodni materijali svojom ljepotom i trajnošću, koje jamče, neizostavni su u svakom prostoru namijenjemom opuštanju i uživanju.

Izabela Galović, dipl.ing.arh.

OPEKA IMA ŠARM
Opeka daje šarm interijerima i eksterijerima. Često se koristi kao obloga fasadnih i unutarnjih zidova, podna obloga terasa i vrtnih staza, za zidanje kamina i krušnih peći te oblaganje različitih elemenata u interijeru koji se posebno žele naglasiti. Česta je u vikendicama. tj. kućama za odmor. i to zbog specifičnog ugođaja koji stvara u prostoru. Slaganje opeke, boja kao i način fugiranja utjecat će na efekte u prostoru. Odlično se uklapa u prostore u kojima dominira drvo.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike