Crna kronika
GODINU DANA NAKON SPEKTAKULARNOG UHIĆENJA

Podignuta optužnica protiv deset osječkih dilera droge
Objavljeno 9. lipnja, 2021.

Točno godinu dana nakon uhićenja deset osoba u Osijeku povezanih s krijumčarenjem droge Uskok je podignuo optužnicu protiv osoba u dobi između 51 i 23 godine. Prvookrivljeni je Dario K. (51), koji je "posao" s drogom vodio dok je u najmu držao poznati osječki narodnjački klub Rockaticki. Desetorka se optužnicom tereti za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.



Optužnicom se 51-godišnjaka tereti da je od kraja 2018. godine do 9. lipnja 2020. u Osijeku, Vukovaru, Slatini i drugim mjestima u Hrvatskoj te u Srbiji okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostalih devet optuženih i više drugih osoba iz Hrvatske i inozemstva radi kontinuirane nabave, skladištenja, pakiranja i daljnje preprodaje kokaina, marihuane, amfetamina i droge MDMA. Radi realizacije navedenog 51-godišnjak je s 34-godišnjakom te s osobama iz Srbije, kao i s više drugih osoba sa šireg područja Vukovara, dogovarao nabavu marihuane i kokaina. Kupljeni kokain 51-godišnjak je preuzimao od 34-godišnjaka, a od drugih je dobavljača preuzimao kokain u Srbiji te ga krijumčario u Hrvatsku.

Nadalje je, navodi se u optužnici, marihuanu i kokain radi daljnje preprodaje od 51-godišnjaka preuzimala 27-godišnjakinja te je zajedno i u dogovoru s njim nabavljala daljnje količine kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA-a od drugih dobavljača iz Hrvatske.

Navedenu drogu je osobno i preko drugih angažiranih osoba 27-godišnjakinja preuzimala radi daljnje prodaje. Nakon toga su drogu 51-godišnjak i 27-godišnjakinja, radi zajedničke prodaje, predavali ostalih šest osoba iz optužnice, koje su, prema dogovoru i uputama, na dogovorenim mjestima preuzimale drogu, skrivale je i skladištile te pripremale za daljnju prodaju. Zatim su drogu prodavale kupcima, a novac od prodaje predavale 51-godišnjaku i 27-godišnjakinji, koji su dio droge osobno dalje preprodavali kupcima na području Osijeka i okolice.

Pritom je prvookrivljeni 51-godišnjak drogu skladištio na više adresa, u koju svrhu je iznajmio i stan u Osijeku te je s 24-godišnjakom dogovorio boravak u tom stanu i čuvanje nabavljene droge, a u njemu se nalazila i vaga radi pakiranja i isporuke droge kupcima. Osim toga, 51-godišnjak je u stanovima u Osijeku neovlašteno držao više komada raznog streljiva i pištolj, a drugookrivljeni 34-godišnjak u kući za odmor u Slatini neovlašteno je držao automatski pištolj. Uskok je u optužnici predložio produženje istražnog zatvora za jednog okrivljenika.

Zanimljivo je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku održao ročište 9. ožujka ove godine, na kojem je, između ostalog, doneseno prvostupanjsko rješenje prema kojem je Dariju K. i još trojici produžen istražni zatvor za tri mjeseca, odnosno najduže do 9. lipnja - do danas. Dario K. i dalje je u istražnom zatvoru iako se na to rješenje žalio Ustavnom sudu, koji je njegovu žalbu odbio, kao i ostalima. Međutim, kada je Uskok zatražio, pri podizanju optužnice, da u zatvoru ostane samo 51-godišnjak, krajem prošlog tjedna dvije osobe puštene su iz istražnog zatvora, a treća u ponedjeljak. Tako je od desetero optuženih u zatvoru samo Dario K., a hoće li u istražnom zatvoru i ostati, odlučivat će se na osječkom Županijskom sudu danas prijepodne.

Sandra Lacić

Od desetero optuženih u istražnom je zatvoru još samo prvookrivljeni Dario K. (51)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike