Novosti
NAPOKON ZAVRŠEN POSTUPAK KOJI TRAJE OD 1995.

Mladiću doživotni zatvor, kriv je za ratne zločine
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
"Bosanski krvnik" u Haagu je osuđen za četiri udružena zločinačka pothvata

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid, i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, odluka je žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), objavljena u sjedištu suda u Haagu.



Predsjednica peteročlanog sudskog vijeća, sutkinja iz Zambije Prisca Matimba Nyambe, izričući presudu Mladiću (78) kazala je kako je većina sudaca u cijelosti prihvatila zaključke i presudu prvostupanjskog vijeća iz 2017. te odbacila navode iz žalbi koje su ranije podnijeli Mladić i tužiteljstvo MICT-a. Mladić ostaje u pritvoru dok se ne odredi država u kojoj će služiti kaznu.

"Bosanski krvnik", kako su Mladića uoči izricanja ove presude opisali inozemni mediji zbog njegove brutalnosti i nemilosrdne kampanje progona i ubijanja nesrpskog stanovništva u BiH, sada je konačno osuđen za četiri udružena zločinačka pothvata, odnosno za genocid na području Srebrenice 1995. te za progon, istrebljivanje, ubojstva, deportaciju, nehumana djela, teroriziranje i protupravne napade na civile te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve prigovore obrane na prvostupanjsku presudu uz konstataciju kako ničim nije dokazala njihovu utemeljenost, a sutkinja Nyambe jedina je imala suprotno mišljenje pri ocjeni svih navoda iz žalbe. "Neuvjerljiva je tvrdnja da je Mladić u Srebrenici djelovao u cilju da se civili iz Srebrenice evakuiraju iz humanitarnih razloga", iznijela je zaključke četvero svojih kolega, paradoksalno - Nyambe.

Vijeće je odbacilo i zahtjev tužiteljstva da se Mladića proglasi odgovornim i za genocid u pet općina u BiH (Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica) 1992. godine. Unatoč velikim razmjerima tamošnjeg etničkog čišćenja, uništenje zajednice bosanskih muslimana, kako su ocijenili, nije bilo "dovoljno relevantno" da bi utjecalo na opstanak njihove etničke skupine u cijelosti. To je bilo mišljenje triju članova sudskog vijeća.

Presudom je utvrđeno kako je Mladić zločine počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata. Prvi je uključivao plan čiji je cilj bio da se bosanski muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo. Drugi je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom snajperskim djelovanjem i granatiranjem, što je dokazano na primjeru opsade Sarajeva. Cilj trećeg zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih muslimana iz Srebrenice, a četvrtom je bio cilj da se pripadnici mirovnih snaga UN-a uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba. Pravomoćnom presudom okončan je proces započet još u srpnju 1995. godine, kada je tužiteljstvo ICTY-ja podignulo prvu optužnicu protiv Mladića, koji nijednog trenutka tijekom suđenja nije pokazao kajanje zbog počinjenih zločina.

Glavni tužitelj MICT-a Serge Brammertz ocijenio je kako je iznimno važno to što je Mladić pravomoćno proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor. "Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijh osoba u povijesti", zaključio je.

Izricanje konačne presude Mladiću s priličnom se pozornošću pratilo i Vukovaru, kao i u drugim dijelovima Hrvatske. Iako Mladićeva nedjela nisu izravno povezana s okupacijom grada na Dunavu, on je bio dio iste politike koja je razorila i Vukovar, a njegove stanovnike odvela u smrt, logore i progonstvo. Rasplet su čekali i predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava u Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu. Šuhra Malić, koja je izgubila dvojicu sinova u Srebrenici, rekla je kako joj je konačno lakše nakon izrečene presude Mladiću. "Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše. Ovdje je toliko nišana (spomenika)", rekla je, dodajući: "On je živ, a mojih nema".

Predsjednica kantona Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je agenciji Srna kako je Haški sud "još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, nego prema nacionalnoj pripadnosti optuženika", prenose banjalučke Nezavisne novine. Darko Mladić, sin ratnog zločinca, rekao je da je "putujući cirkus završio kako je i počeo", a Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže kako "presuda Mladiću nema veze s pravdom" te da "ovakva vrsta presuda ne pridonosi pomirenju naroda".


Danijel Rehak predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora

Najveći propust toga suda je što nije osudio odgovorne iz Srbije

 

Rad Međunarodnoga suda itekako je bio pod utjecajem politike, a kada je riječ o procesima vezanim uz zločine nad Hrvatima, dio je posla odradio kako treba, a dio definitivno ne. Najveći propust toga suda je što nije osudio odgovorne iz Srbije, nego isključivo Srbe iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Kada netko za 50 godina bude gledao te presude, mogao bi zaključiti kako Srbija s ratovima u Hrvatskoj i BiH nije imala ništa. Vjerojatno je riječ o političkoj odluci koja je kroz izrečene presude amnestirala Srbiju bilo kakve odgovornosti za smrt, ranjavanja, zatvaranja, maltretiranja i progon desetaka tisuća ljudi. Takav pravorijek mi je nejasan i neprihvatljiv, jer je dobro poznata uloga vrha bivše JNA koja je provodila agresorsku politiku Srbije. Za Hrvatsku je najvažnija oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču. Jasno je kako su Vukovarci nezadovoljni radom Haškoga suda, posebice što nitko od nalogodavaca brojnih zločina nije adekvatno kažnjen, riječ je o golemoj nepravdi. D.K.

VLADA RH PRESUDU SMATRA PRIMJERENOM
 
Vlada RH pozdravila je "dugo očekivanu presudu" i smatra je primjerenom. U priopćenju ističu da je Mladić konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih u BiH, između ostaloga, i da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja BiH. Međutim, Vlada je izrazila i nezadovoljstvo što u postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je rezultirao najtežim kršenjima humanitarnog prava. Izražavaju žaljenje i nezadovoljstvo i zato što Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena u agresiji na RH. "Nadamo se da će ova presuda donijeti bar djelomičan mir i satisfakciju žrtvama Mladićevih zlodjela i članovima njihovih obitelji", ističu. H
592 svjedočenja bila su iznesena na suđenju Ratku Mladiću
Možda ste propustili...