Regija
ZA DJEČJI OSMIJEH

Nova dječja igrališta stižu za svih osam sela općine
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
Planiraju kako će u igrališta za svoja naselja uložiti oko pola milijuna kuna
ĐELETOVCI



Da i male stvari mogu biti veliki događaj pokazali su to u Đeletovcima, selu u Srijemu s približno 300 stanovnika i gdje je gotovo cijelo selo sudjelovalo na uređenju okoliša uoči postavljanja novog dječjeg igrališta za tamošnjih 50-ak djece!



Đeletovčani su, i žene i muškarci, i mlađi i stariji, a sve pod budnim okom nestrpljivih mališana, vrijedno radili proteklih 20-ak dana, od košnje i cvjetnih nasada, ličenja i oslikavanja zidova, do "osvježenih" slova s imenom Đeletovaca u seoskom središtu.... A "veliki dan", kako su ga u očekivanju nazivali sami mještani, odigravao se za vikend kada su na uređenom prostoru, usred šarenih i veselih zidnih crteža, postavljene nove ljuljačke, vrtuljci, klackalice, penjalice te ostala igrala što će, bez sumnje, svakodnevno uveseljavati djecu.

Ta je priča samo jedna u nizu koja svaki put iznova spaja Đeletovčane u zajedničkim aktivnostima na dobrobit vlastitog sela.

- Iznimno su aktivni mještani u našim Đeletovcima. Malo je to selo, ali rade svi zajedno, a to nas čini sretnima - kaže i općinski načelnik Vjekoslav Belajević.

Riječ je o selu u općini Nijemci, površinski najvećoj općini u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja ima čak osam naselja - Lipovac, Apševci, Podgrađe, Donje Novo Selo, Vinkovački Banovci, Banovci, Đeletovci, Nijemci.

Zanimljivost je i u činjenici da su Đeletovci prvo od sela u toj općini u koje je, nakon prvotnih najava, i stiglo novo dječje igralište, jer ubrzo nova igrališta stižu za djecu i u sva druga sela!

Odlukom općinskih vlasti još ranije naručena su igrališta za svako od osam sela u kojima je ukupno oko 500 djece. Taj projekt za dječji osmijeh financiran je sredstvima iz općinske blagajne, a koštao je, prema riječima tamošnjeg načelnika, oko 500.000 kuna. Istaknut će i da je to samo mali, ali nipošto ne i nevažan dio, usmjerenosti prema mladima.

- Želimo da je naša općina Nijemci mjesto na kojem će mladi prepoznati svoju budućnost - kaže Belajević, i dodaje da mlade generacije "prate" od primjerice, stopostotnog financiranja dječjeg vrtića, preko potpora za osnovce i srednjoškolce i stipendija studentima, pa do potpora u gospodarstvu za mlade poduzetnike koje sežu i do 50.000 kuna. Navest će načelnik da se ulaže u podizanje kvalitete života stanovnika, a kojih je u cijeloj općini prema zadnjem popisu bilo oko 4700, kao i u gospodarstvo, s naglaskom na poljoprivredu i privatno poduzetništvo te turizam.

- U prošloj, izazovnoj godini prouzročenoj pandemijom, naša je općina bila prva u Republici Hrvatskoj po poticanju i ulaganju u poljoprivredu, kao i prva u VSŽ-u u privlačenju sredstava EU fondova - dometnuo je.

Đeletovci su se, valja i to reći, istaknuli kao Seoska prijestolnica najistočnije hrvatske županije, posljednja prije epidemije koronavirusa 2019. godine. Ta im je titula pripala nakon pilot-projekta uspješno "odrađenog" u selu Svinjarevci, u okolici Vukovara, a potom i sela Vrbanja u županjskom kraju. Ali, Đeletovčani su i dalje ostali iznimno aktivni. Između ostaloga, prije koji su mjesec sudjelovali u detaljnom uređenju seoske crkve sv. Ivana Kapistrana, obnovljene nakon ratnih razaranja 1991. Ovaj put, pak, okupilo ih je uređenje okoliša novog dječjeg igrališta u središtu sela kojem to, kako kažu, mnogo znači za bezbrižno djetinjstvo njihove djece.

- Okupilo se i mlado i staro. A djeca su stalno bila dok se crtalo, čistilo..., što nam je i bio znak da smo na dobrom putu. Središte našeg malog sela lijepo je uređeno, a kad je na nedjeljni dan sve osvanulo u novom svjetlu, bila je to cjelodnevna radost i druženje i djece i odraslih. Kad se zajednički radi i nešto i postigne, sreća je to za cijelo selo - prepričava Đurica Manojlović, općinski vijećnik.

Inače, Đeletovci su selo što se prvi put spominje još 1200. godine, crkva je iz 1872. godine, a prvu su školu imali 1830. godine.


Sanja Butigan
Stanovnici Đeletovaca su, pod budnim okom mališana, vrijedno radili na uređenju proteklih dvadesetak dana
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike