Regija
ZA DJEČJI OSMIJEH

Nova dječja igrališta stižu za svih osam sela općine
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
Planiraju kako će u igrališta za svoja naselja uložiti oko pola milijuna kuna
ĐELETOVCIDa i male stvari mogu biti veliki događaj pokazali su to u Đeletovcima, selu u Srijemu s približno 300 stanovnika i gdje je gotovo cijelo selo sudjelovalo na uređenju okoliša uoči postavljanja novog dječjeg igrališta za tamošnjih 50-ak djece!Đeletovčani su, i žene i muškarci, i mlađi i stariji, a sve pod budnim okom nestrpljivih mališana, vrijedno radili proteklih 20-ak dana, od košnje i cvjetnih nasada, ličenja i oslikavanja zidova, do "osvježenih" slova s imenom Đeletovaca u seoskom središtu.... A "veliki dan", kako su ga u očekivanju nazivali sami mještani, odigravao se za vikend kada su na uređenom prostoru, usred šarenih i veselih zidnih crteža, postavljene nove ljuljačke, vrtuljci, klackalice, penjalice te ostala igrala što će, bez sumnje, svakodnevno uveseljavati djecu.

Ta je priča samo jedna u nizu koja svaki put iznova spaja Đeletovčane u zajedničkim aktivnostima na dobrobit vlastitog sela.

- Iznimno su aktivni mještani u našim Đeletovcima. Malo je to selo, ali rade svi zajedno, a to nas čini sretnima - kaže i općinski načelnik Vjekoslav Belajević.

Riječ je o selu u općini Nijemci, površinski najvećoj općini u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja ima čak osam naselja - Lipovac, Apševci, Podgrađe, Donje Novo Selo, Vinkovački Banovci, Banovci, Đeletovci, Nijemci.

Zanimljivost je i u činjenici da su Đeletovci prvo od sela u toj općini u koje je, nakon prvotnih najava, i stiglo novo dječje igralište, jer ubrzo nova igrališta stižu za djecu i u sva druga sela!

Odlukom općinskih vlasti još ranije naručena su igrališta za svako od osam sela u kojima je ukupno oko 500 djece. Taj projekt za dječji osmijeh financiran je sredstvima iz općinske blagajne, a koštao je, prema riječima tamošnjeg načelnika, oko 500.000 kuna. Istaknut će i da je to samo mali, ali nipošto ne i nevažan dio, usmjerenosti prema mladima.

- Želimo da je naša općina Nijemci mjesto na kojem će mladi prepoznati svoju budućnost - kaže Belajević, i dodaje da mlade generacije "prate" od primjerice, stopostotnog financiranja dječjeg vrtića, preko potpora za osnovce i srednjoškolce i stipendija studentima, pa do potpora u gospodarstvu za mlade poduzetnike koje sežu i do 50.000 kuna. Navest će načelnik da se ulaže u podizanje kvalitete života stanovnika, a kojih je u cijeloj općini prema zadnjem popisu bilo oko 4700, kao i u gospodarstvo, s naglaskom na poljoprivredu i privatno poduzetništvo te turizam.

- U prošloj, izazovnoj godini prouzročenoj pandemijom, naša je općina bila prva u Republici Hrvatskoj po poticanju i ulaganju u poljoprivredu, kao i prva u VSŽ-u u privlačenju sredstava EU fondova - dometnuo je.

Đeletovci su se, valja i to reći, istaknuli kao Seoska prijestolnica najistočnije hrvatske županije, posljednja prije epidemije koronavirusa 2019. godine. Ta im je titula pripala nakon pilot-projekta uspješno "odrađenog" u selu Svinjarevci, u okolici Vukovara, a potom i sela Vrbanja u županjskom kraju. Ali, Đeletovčani su i dalje ostali iznimno aktivni. Između ostaloga, prije koji su mjesec sudjelovali u detaljnom uređenju seoske crkve sv. Ivana Kapistrana, obnovljene nakon ratnih razaranja 1991. Ovaj put, pak, okupilo ih je uređenje okoliša novog dječjeg igrališta u središtu sela kojem to, kako kažu, mnogo znači za bezbrižno djetinjstvo njihove djece.

- Okupilo se i mlado i staro. A djeca su stalno bila dok se crtalo, čistilo..., što nam je i bio znak da smo na dobrom putu. Središte našeg malog sela lijepo je uređeno, a kad je na nedjeljni dan sve osvanulo u novom svjetlu, bila je to cjelodnevna radost i druženje i djece i odraslih. Kad se zajednički radi i nešto i postigne, sreća je to za cijelo selo - prepričava Đurica Manojlović, općinski vijećnik.

Inače, Đeletovci su selo što se prvi put spominje još 1200. godine, crkva je iz 1872. godine, a prvu su školu imali 1830. godine.


Sanja Butigan
Stanovnici Đeletovaca su, pod budnim okom mališana, vrijedno radili na uređenju proteklih dvadesetak dana
Možda ste propustili...

GRADSKO VIJEĆE VALPOVA UKINULO NAKNADE VIJEĆNICIMA

Uvode prirez i porez na potrošnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DEMOGRAFSKI PROJEKT "VINKOVAČKA OBITELJ"

Parcele mladim obiteljima uz popust od čak 95 posto

2

SLIJEPI TREBAJU NOVI MODEL OBRAZOVANJA

U Đakovu posljednji
slijepi telefonist u mirovinu
je otišao još 2012. godine

3

ZA ŠUMSKI DOPRINOS UPLAĆENO 16.930.139 KUNA

Drenovcima 3,8 milijuna, a Tovarniku samo 456 kuna