Osijek
SAVJETI MLADIH I STUDENTSKI ZBOR

Žele biti još jači oslonac mladima
Objavljeno 8. lipnja, 2021.

Kako bi formalizirali međusobnu suradnju i stvorili što bolje preduvjete za pripremu i provedbu projekata i programa za mlade na području Osječko-baranjske županije, u utorak su predsjednici Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, Savjeta mladih Grada Osijeka i Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku potpisali Sporazum o suradnji.- Ovo je vrlo logičan slijed, s obzirom na to da nas sve vežu mladi ljudi, naši studenti i svi oni koji pripadaju dobnoj skupini od 15 do 30 godina. Suradnja se, između ostaloga, temelji na izradi Programa za mlade, unutar čega je obrazovanje jedna od glavnih točaka, a tu Studentski zbor može jako mnogo pridonijeti. Također, tu su i inicijative za mlade te manifestacije koje ćemo zajednički u budućnosti organizirati - rekao je nakon potpisivanja Sporazuma Luka Jurčević, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

- Osnovni cilj bio nam je ujediniti se kako bismo bili što snažniji oslonac mladima u rješavanju problema koji ih muče. Ključan je bio i Program za mlade grada Osijeka koji istječe 1. siječnja 2022. godine. Tu smo se odlučili na suradnju oko točke obrazovanja radi daljnjih projekata i suradnje, kao što je, recimo, konferencija "Probudi pobjednika u sebi", koju ćemo organizirati 16. lipnja na Ekonomskom fakultetu, a na kojoj će mladi imati priliku od poznatih Osječanki i Osječana čuti tajnu njihova uspjeha - rekao je Ante Grabić, predsjednik Savjeta mladih Grada Osijeka.

U Osječko-baranjskoj županiji postoji desetak savjeta mladih, što je, prema riječima Marka Kapulara, predsjednika Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, mala brojka, s obzirom na to da na području OBŽ-a postoje 42 jedinice lokalne samouprave.

- Sinergijom i idejama, a potaknuti situacijom u kojoj smo bili proteklih godinu dana, želimo mlade ponovno aktivirati, izvući iz kuća, pa da se vrate starom ritmu i aktivnostima koje su ranije prakticirali. Suradnja Savjeta mladih na području Osječko-baranjske županije već je tradicionalna i traje godinama, ali smo je sada željeli i formalizirati te uključiti i Studentski zbor koji ima široki spektar djelovanja. Mi, kao županijski Savjet, nismo nadređeni nikome, ali želja nam je da se u OBŽ-u osnuje što više savjeta mladih. U tome nam pomaže osječki Savjet, kao jedan od najvećih i najaktivnijih - rekao je Kapular.

Iako su savjeti mladih savjetodavna tijela, prema riječima naših sugovornika ona itekako mogu utjecati na donositelje odluka.

- Savjeti prate rad lokalne samouprave, dobivaju materijale i znaju što se u gradu događa, a onda na svojim sjednicama obrađuju određene točke koje ih se direktno tiču. Predsjednik Savjeta ima pravo sudjelovati u radu Gradskog vijeća ili Županijske skupštine, i ondje potaknuti određenu raspravu koja je u interesu mladih. Na temelju skromnog dvogodišnjeg iskustva u radu Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, mogu reći da se može mnogo toga učiniti i približiti donositeljima teme koje su vezane uz mlade - rekao je Kapular. I. Alilović


Možda ste propustili...

DRUŠTVO LJUBITELJA KNJIŽEVNOSTI "LITTERA"

Promocija knjige A. Sertić Kurtušić

JEDANAESTA KAMPANJA HRVATSKA VOLONTIRA

Promocija važne društvene mreže

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ S NAČELNICIMA

Protiv komaraca borit će
se cijela županija zajedno

2

SURADNJA 106. BRIGADE ZNG-A RH I MAĐARA

Počast braniteljima i
poginulim husarima

3

BESPLATAN TEČAJ

Dopunska škola slovenskog jezika