Osijek
SAVJETI MLADIH I STUDENTSKI ZBOR

Žele biti još jači oslonac mladima
Objavljeno 8. lipnja, 2021.

Kako bi formalizirali međusobnu suradnju i stvorili što bolje preduvjete za pripremu i provedbu projekata i programa za mlade na području Osječko-baranjske županije, u utorak su predsjednici Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, Savjeta mladih Grada Osijeka i Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku potpisali Sporazum o suradnji.



- Ovo je vrlo logičan slijed, s obzirom na to da nas sve vežu mladi ljudi, naši studenti i svi oni koji pripadaju dobnoj skupini od 15 do 30 godina. Suradnja se, između ostaloga, temelji na izradi Programa za mlade, unutar čega je obrazovanje jedna od glavnih točaka, a tu Studentski zbor može jako mnogo pridonijeti. Također, tu su i inicijative za mlade te manifestacije koje ćemo zajednički u budućnosti organizirati - rekao je nakon potpisivanja Sporazuma Luka Jurčević, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

- Osnovni cilj bio nam je ujediniti se kako bismo bili što snažniji oslonac mladima u rješavanju problema koji ih muče. Ključan je bio i Program za mlade grada Osijeka koji istječe 1. siječnja 2022. godine. Tu smo se odlučili na suradnju oko točke obrazovanja radi daljnjih projekata i suradnje, kao što je, recimo, konferencija "Probudi pobjednika u sebi", koju ćemo organizirati 16. lipnja na Ekonomskom fakultetu, a na kojoj će mladi imati priliku od poznatih Osječanki i Osječana čuti tajnu njihova uspjeha - rekao je Ante Grabić, predsjednik Savjeta mladih Grada Osijeka.

U Osječko-baranjskoj županiji postoji desetak savjeta mladih, što je, prema riječima Marka Kapulara, predsjednika Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, mala brojka, s obzirom na to da na području OBŽ-a postoje 42 jedinice lokalne samouprave.

- Sinergijom i idejama, a potaknuti situacijom u kojoj smo bili proteklih godinu dana, želimo mlade ponovno aktivirati, izvući iz kuća, pa da se vrate starom ritmu i aktivnostima koje su ranije prakticirali. Suradnja Savjeta mladih na području Osječko-baranjske županije već je tradicionalna i traje godinama, ali smo je sada željeli i formalizirati te uključiti i Studentski zbor koji ima široki spektar djelovanja. Mi, kao županijski Savjet, nismo nadređeni nikome, ali želja nam je da se u OBŽ-u osnuje što više savjeta mladih. U tome nam pomaže osječki Savjet, kao jedan od najvećih i najaktivnijih - rekao je Kapular.

Iako su savjeti mladih savjetodavna tijela, prema riječima naših sugovornika ona itekako mogu utjecati na donositelje odluka.

- Savjeti prate rad lokalne samouprave, dobivaju materijale i znaju što se u gradu događa, a onda na svojim sjednicama obrađuju određene točke koje ih se direktno tiču. Predsjednik Savjeta ima pravo sudjelovati u radu Gradskog vijeća ili Županijske skupštine, i ondje potaknuti određenu raspravu koja je u interesu mladih. Na temelju skromnog dvogodišnjeg iskustva u radu Savjeta mladih Osječko-baranjske županije, mogu reći da se može mnogo toga učiniti i približiti donositeljima teme koje su vezane uz mlade - rekao je Kapular. I. Alilović


Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike