Osijek
HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Besplatan obrok za sve
učenike osnovnih škola
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Uspješno se provodi i županijski projekt "Školski obrok za sve", uz pomoć slavonskih OPG-ova

Uvodna konferencija projekta "Vrijeme je za školski obrok 2020.-2021.", održana je u utorak, u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije. Riječ je o hvalevrijednom projektu za koji je natječaj raspisalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojim se pomaže djeci koja su u riziku od siromaštva, i to u obliku besplatnog školskoga obroka.

- Riječ je o otvorenom trajnome pozivu za dostavu projektnih prijedloga za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Osječko-baranjska županija dostavila je projektni prijedlog u maksimalnom mogućem iznosu od 999.086,83 kune, dok je vrijednost maksimalne zatražene potpore milijun kuna - pojasnila je Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije, podsjećajući kako je ovo peta godina zaredom provođenja projekta, čime se rasterećuje županijski proračun u pogledu projekta "Školski obrok za sve". Podsjetimo, župan Ivan Anušić pokrenuo je taj projekt krajem 2017. godine, a pročelnica Filipović ističe da nema dvostrukog financiranja, što je, naglasila je, iznimno važno.

- Prepoznata je potreba da sva djeca dobiju osiguran besplatan školski obrok, a mi također osiguravamo i obroke za škole kojima je osnivač Grad Osijek - rastumačila je Filipović, dodajući kako se na taj način cijeli projekt povezuje u kvalitetnu priču.

Naime, ne samo da se financiranjem školskih obroka rasterećuje budžet roditelja, nego su u projekt uključena i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, njih 44, koji svoje svježe proizvode svakodnevno dostavljaju školama.

Filipović je izrazila nadu da će projekt u idućim godinama sustavno rasti stvarajući kapacitete za što bolju provedbu. Podsjetila je i da nemaju sve škole mjesta za blagovaonice, odnosno ne mogu kuhati hranu, a čime im nadograđivanjem kapaciteta pomaže upravo Osječko-baranjska županija.

- Za opremanje školskih kuhinja do sada je utrošeno 2,7 milijuna kuna, a ukupno za projekt kroz pet godina 11 milijuna kuna naših sredstava - ističe pročelnica, podsjećajući da je kroz pet godina iz EU fonda iz kojeg se projekt financira povučeno 4,5 milijuna kuna, čime je rasterećen županijski proračun za navedeni iznos.

Inače, valja reći i da je ukupna lokacija ovoga javnog poziva 25 milijuna kuna te da je provedba projekta "Vrijeme je za školski obrok 2020.-2021." počela 23. ožujka ove, uz mogućnost retroaktivnog financiranja prihvatljivih troškova od početka školske godine, 7. rujna 2020.

Marija Mihelić

ŽUPANIJA
FINANCIRA I OPREMANJE KUHINJA
POTICANJE PROIZVODNJE I ZAPOŠLJAVANJA
I zamjenik župana Josip Miletić potvrdio je važnost projekta "Vrijeme je za školski obrok za sve", dodavši kako od ukupnog iznosa od oko milijun kuna, 85 posto pokrivaju EU fondovi, a 15 posto ide iz nacionalnih sredstava.- U ukupno 14 škola djeca u riziku od siromaštva imat će osiguran besplatan obrok. Uzimajući u obzir da je župan Ivan Anušić prepoznao važnost besplatnoga obroka još krajem 2017. godine, ovo je prilika da s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zajednički pomognemo roditeljima uz pomoć ove demografske mjere - naglasio je. Uz činjenicu da su u projekt uključeni OPG-ovi, kaže, moguće je generirati radna mjesta i poticati proizvodnju slavonskih proizvođača hrane.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike