Novosti
PRAVNA SIGURNOST

Novi zakon za civilne žrtve rata
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Na okruglom stolu u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, pod nazivom "Zašto je važan Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata?", uz ostale, sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima te predstavnici stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, kao i sami stradalnici. Ministar Medved kazao je da je Ministarstvo branitelja 2017. pokrenulo proces izrade zakona kojim se definira tko su civilne žrtve Domovinskog rata i koja prava mogu ostvariti, kao i tko status i prava neće moći ostvariti. "Pripadnici, pomagači, ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao ni članovi njihovih obitelji na temelju njihova stradavanja ne mogu ostvariti statuse i prava iz ovoga zakona. To nije moguće ni prema važećem zakonu", naglasio je. Medved je rekao i da postoje civilni stradalnici koji ni 25 godina od završetka rata nisu ostvarili svoja prava zbog zapreka koje će ovim zakonom biti otklonjene. To se ponajprije, pojasnio je, odnosi na roditelje poginule djece, koji zbog zaposlenja ili mirovine nisu mogli ostvariti pravo na invalidninu te obitelji nestalih civila koje nisu mogle ostvariti prava ako nestaloga člana obitelji nisu proglasili umrlim.

"Zakon ne priznaje ubijeno ili ranjeno dijete, ni dijete koje je ostalo bez jednog ili oba roditelja, dijete nestalih civila ni obitelji koje su izgubile članove svoje obitelji", kazala je predsjednica Zajednice udruga civilnih stradalnika Julijana Rosandić.

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić rekao je da bi se novim zakonom obuhvatilo oko 1800 civilnih stradalnika te 145 članova obitelji poginulih civila. Istaknuo je da će zakon obuhvatiti i civilne stradalnike zbog eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava te uporabe vatrenog oružja od 17. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. Omogućit će se i ostvarivanje prava članovima obitelji nestalih civila u Domovinskom ratu i prije nego što proglase članove obitelji umrlima. Đakić je rekao i da je procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava oko 2500, a u državnom proračunu osigurana su i sredstva za provedbu ovoga zakona. H
Možda ste propustili...

ČUVAJTE SE LAŽNIH POPISIVAČA

U tjedan dana popisalo se 650 tisuća građana

INSPEKTORI U KONTROLI PRODAJE NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE

Nepoštena praksa kod prodaje dječjih potrepština

ZORAN MILANOVIĆ ODGOVARA KOMŠIĆU

"Ja sam predsjednik i Hrvatima u BiH"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1812 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, UMRLO 13 OSOBA

U OBŽ 87, u VSŽ 51 novozaražemi

2

REFORMA SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

Početkom sljedeće godine značajan rast opskrbnina i udomiteljskih naknada

3

U HRVATSKOJ 1.373 NOVA SLUČAJA ZARAZE SARS-COV-2, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ 72, u VSŽ 36 novih pozitivnih