Novosti
ČETVERO KANDIDATA PREDSTAVILO SVOJ PROGRAM

Odbor za pravosuđe nije podržao nijednog kandidata za Vrhovi sud
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Saborski Odbor za pravosuđe nije podržao većinom glasova nijednog kandidata za čelnu osobu Vrhovnog suda nakon što ih je četvero u utorak pred odborom predstavilo svoje programe i odgovaralo na pitanja. Pred Odborom za pravosuđe, čija je odluka za ustavnog predlagatelja, predsjednika RH, neobvezujuća, programe su predstavili Zlata Đurđević, Lana Petö Kujundžić, Snježana Rizvan i Šime Savić, a Boris Vuković u utorak je odustao od kandidature.

Predstavljajući svoj program Zlata Đurđević, za koju je predsjednik RH već najavio da će ju predložiti Saboru, a parlamentarna većina ustvrdila da ju neće podržati, naglasila je da je krajnji cilj vraćanje povjerenja građana u sudstvo. Ocijenila je da je Hrvatska po transparentnosti najlošija u EU-u te dodala da je potrebno digitalizirati sudstvo, što bi, smatra, pojednostavilo rad, smanjilo troškove i olakšalo kontrolu. Na upit Damira Habijana (HDZ) zašto je pristala biti sudionica postupka koji nije sukladan zakonu, Đurđević je odgovorila da je to najteža optužba koja je došla iz političkih krugova. ‘‘Nisam prekršila zakon ni Ustav, niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri. Na prvi poziv nisam bila dužna javiti se. Moj postupak je počeo onoga trenutka kada me je predsjednik RH pitao želim li biti kandidatkinja. Prvi poziv već je krenuo. Kad sam pristala biti kandidatkinja, ja sam čekala drugi poziv i javila se na njega. Ja sam pristala, a nakon toga za postupak je odgovoran predsjednik‘‘, pojasnila je.

Lana Petö Kujundžić kazala je da Vrhovni sud mora biti efikasan i brz u postupanjima, ali i da svojim autoritetom to mora omogućiti i ostalim sudovima. Naglasila je da svaki sud treba biti jednako tehnički opremljen te da se zalaže za specijalizaciju sudaca Vrhovnog suda.

Snježana Rizvan istaknula je kako je ‘‘došlo vrijeme da se unese ljudskosti u pravosuđe‘‘. ‘‘Ne mislim da je pravosuđe korumpirano. Problem je dugotrajnost vođenja postupka, a neučinkovitost sudaca je nedopustiva‘‘, kazala je.

Šime Savić istaknuo je da su ključni problemi pravosuđa neujednačena sudska praksa. ‘‘Vrhovni sud tu nije ispunio svoju svrhu, a to stvara zbrku i dugotrajnost sudskih postupaka. Treba pojačati kontrolu sudaca‘‘, zaključio je.

U glasovanju nitko od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu glasova, a jedino je Grmoja rekao da daje pozitivno mišljenje o svima koji su se danas predstavili. "Svi imaju moju podršku kako bi došli pred Sabor i odgovarali na pitanja kao pred odborom", rekao je Grmoja. Kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Saboru predlaže predsjednik Republike, uz prethodno savjetodavno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda koja sredinom svibnja nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od petero kandidata. Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat istječe u srpnju, a ako Sabor do tada ne izabere novoga čelnika najvišeg suda, tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1.373 NOVA SLUČAJA ZARAZE SARS-COV-2, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ 72, u VSŽ 36 novih pozitivnih

2

PENAVINO POLITIČKO NEODRASTANJE

Vukovar kao oruđe ostvarenja osobnih ambicija i interesa

3

STRANKA PRED SLOMOM

Izbacivanje osamnaest zastupnika dovelo bi SDP pred konačni kraj