Sport
NAKON PARTIZANA U OSIJEK?

Takuma Asano? Pogledali smo ga, ali sad nam ne treba
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
Ako Petković vrijedi 20-ak milijuna eura, onda deset za Miereza nije neka cijena

U Gradskom vrtu čekaju poziv iz Splita i odgovor Mije Caktaša pristaje li na uvijete koje mu je ponudio NK Osijek. Dok bivši kapetan Hajduka odlučuje hoće li iz Dalmacije doći u Slavoniju, počelo se šuškati kako bijelo-plavi imaju plan B.



Spominje se japanski reprezentativac Takuma Asano, donedavni nogometaš beogradskog Partizana, koji je zbog neisplata plaća prošli mjesec jednostrano raskinuo ugovor s klubom iz Srbije i na tržištu je kao slobodan igrač. A zna se da Osijek uglavnom dovodi one za koje ne mora platiti odštetu.

Zainteresiranih ima


- Ma nema u toj priči nikakve veze, Asano je samo jedan od 50 igrača koje smo pogledali, dobar je igrač, ali nama trenutačno ne treba. Pa imamo u momčadi šest napadača - kaže Nenad Bjelica.

Asano igra prema naprijed, vrlo je efikasan, ali on je po vokaciji veznjak. Idealna opcija za Osijek, ako propadne posao s Caktašem. Ili čak ako Osijek proda Ramona Miereza. U Gradskom vrtu za Argentinca su izvjesili cijenu od okruglih deset milijuna eura i ne misle ju spuštati. Možda se u ovoj koronakrizi i nogometnoj štednji čini previše, ali Bjelica kaže kako je to za takvog igrača više nego realna cijena.

- Upita i zainteresiranih ima, i ako netko ponudi deset milijuna eura, ili nešto manje uz neke bonuse, nije isključeno da Mierez ovoga ljeta napusti klub. Tih deset milijuna eura na nogometnom tržištu nije velika cijena, možda se čini mnogo za imidž Osijeka koji za taj novac dosad nije prodavao igrače, ali recimo da Mierez igra u Dinamu za njega bi se tražilo i 25 milijuna. Ako Bruno Petković, koji je ove sezone u HNL-u zabio devet pogodaka, vrijedi 20-ak milijuna eura, ne znam zašto mi za Miereza, koji je zabio 22, ne bismo tražili deset.

I tu je ključ svega, taj imidž. I dobri trgovci u klubu. Dinamo je kroz godine napravio niz unosnih transfera, neke igrače prodao i iznad njihove realne cijene, a Osijek tek ide u tom smjeru. Prodavati za dobar novac te se više ne zadovoljavati malim iznosima za dobre igrače. Prošlo je vrijeme kada su u Gradskom vrtu morali pristajati na "daj što daš".

- Ni Dinamo do tog statusa nije došao preko noći, polako, idemo stepenicu po stepenicu.

U situaciji kada se najavljuje borba za naslov prvaka navijačima nikako ne bi dobro sjela prodaja Miereza, ali ona nije nemoguća. Argentinčeve kvalitete su neupitne, sad se samo čeka dobar kupac. A kad bi Mierez otišao onda bi i Takuma Asano došao u kombinaciju. Riječ je o sjajnom igraču, najboljem pojedincu Partizana u prošloj sezoni, a kojemu je dozlogrdio nered u beogradskom klubu, pa je u svibnju raskinuo ugovor, vratio se u Japan i pravdu traži na arbitraži FIFA-e. A zna se da u slučaju neisplata plaća odluka ide u korist igrača. Dovoljno je se sjetiti se "slučaja Santini".

Asano je stigao u Beograd 2019. godine kao golemo pojačanje s pedigreom nošenja dresa Arsenala i Stuttgarta, a prošle sezone bio je uvjerljivo najbolji igrač Partizana s 18 pogodaka i osam asistencija u 33 nastupa u srpskoj Super ligi. U crno-bijelom dresu imao je godišnju plaću od 600 tisuća eura, plus bonusi, ali uz dodatke u ugovoru prema kojima može prekinuti suradnju s klubom ako kasni s isplatama tri mjeseca. Budući da se dogodilo upravo to, Japanac je napustio Beograd i izazvao priličnu buru, jer u Srbiji nisu naučili da im najbolji igrač jednostavno napusti klub. I to zbog "sitnice" kao što je neplaćanje.

- Raskinuo sam ugovor s Partizanom nakon što sam se neko vrijeme mučio, odlučio sam presjeći i donijeti ovu tešku odluku. Mislim da me klub nije poštovao, jer duže vrijeme nije isplaćivao moju zaradu na vrijeme i u pravom iznosu. Još postoji dug koji nije podmiren. Nitko nije niti reagirao na moje molbe. Teško mi je što sam morao napustiti klub u tim nesretnim okolnostima.

U Partizanu su imali drugačiju priču, najavili su tužbu igrača, jer prema njihovom zakonu ne može nogometaš jednostrano raskinuti ugovor. Ne postoji u srpskom, ali postoji u FIFA-inom zakonu, pa je Takuma, ako nije dobivao plaće, slobodan igrač. Bjelica na pitanje "je li Osijek zainteresiran za Japanca" odgovara "niđe veze", a i treba prvo pričekati kako će se ovoga ljeta razviti situacija s Caktašem, a onda i Mierezom.



PLAN B
OSIJEK JOŠ ČEKA ODGOVOR CAKTAŠA
Caktaš se nije nudio

Osijek je poslao ponudu Miji Caktašu i Bjelica bi ga volio vidjeti u Gradskom vrtu, a pojavila se priča kako Osijek nije zvao Caktaša, nego se on ponudio sam. On, ili njegov menadžer Nejašmić, svejedno.

- Nije istina, nitko nam se nije nudio, nego smo Caktaša mi zvali. Slobodan je, a igrač takvog profila nam treba i mi smo prvo njega zvali, razgovarali i poslali ponudu na koju sad čekamo odgovor - pojasnio je trener osječkih nogometaša.

Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

Najčitanije iz rubrike