Osijek
UZ MEĐUNARODNI DAN ARHIVA, 9. LIPNJA

DAOS: Virtualna izložba i radionice digitalizacije
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
U cijelom svijetu danas, 9. lipnja, obilježava se Međunarodni dan arhiva, čemu se višednevnim programom pridružio i Državni arhiv u Osijeku. Na sam Dan arhiva osmislili su virtualnu izložbu i radionicu digitalizacije. U 12 sati otvorenje je virtualne izložbe Digitalno naše svagdašnje – vi tražite, mi skeniramo, autora dr. sc. Dražena Kušena, ravnatelja DAOS-a, na mrežnoj adresi http://izlozbe.dao.hr.
Izložbom se želi pokazati koje su vrste zapisa u Državnom arhivu u Osijeku digitalno dostupne, bilo da su digitalizirane na zahtjev korisnika nakon istraživanja u analognom obliku, bilo da se redovito istražuju u virtualnom obliku, bilo da je njihova digitalizacija tražena radi virtualne dostave i korištenja na daljinu. Riječ je o najrazličitijim zapisima iz područja javne uprave, pravosuđa, školstva, zdravstva, gospodarstva, javnog i društvenog života, osobnih i obiteljskih fondova i zbirki.

Istoga dana, od 9 do 20 sati, predviđene su radionice digitalizacije, a autorica je tog programa Erika Žilić Vincetić. Uz poštovanje epidemioloških mjera, zainteresiranim će se korisnicima omogućiti ulazak u prostor za digitalizaciju Državnog arhiva, a djelatnici koji se bave digitalizacijom prezentirat će postupak skeniranja i fotografiranja različitih vrsta i formata arhivskoga gradiva. I.R.G.


Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana