Kultura
SELI SE U POVODU DANA UMJETNIKOVA ROĐENJA, 10. LIPNJA

Kožarićev "Uzlet" bit će ispred MSU-a
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
Uz stotu obljetnicu rođenja Ivana Kožarića njegov "Uzlet", najviša skulptura u Zagrebu, preselit će se u četvrtak, 10. lipnja, na dan umjetnikova rođenja, na neko vrijeme iz prostora kod zagrebačke Laube pred Muzej suvremene umjetnosti, koji mu priprema veliku retrospektivu. Iz MSU-a su izvijestili da će ta veličanstvena skulptura iz 1999. godine, visoka 12 metra, biti premještena zahvaljujući angažmanu Laube – kuće za ljude i umjetnost, a na isti dan, u 21 sat, na sjevernom platou MSU-a, bardov rođendan obilježit će se prikazivanjem dokumentarnog filma "Spaljeno sunce" Petra Krelje. Tim se događajima najavljuje Kožarićeva retrospektivna izložba "Jedna od mogućih 100", koja će se otvoriti 1. srpnja.

Skulptura "Uzlet" nastala je izvorno kao idejno rješenje za spomenik Marku Maruliću ispred zgrade Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevu trgu, no nije odabran. Kako je Kožarić svojedobno objasnio, taj ‘crtež u prostoru‘ skulptura je koja se u ime svoje slobode odrekla punine za volju lakoće i tankoće uzleta, a njoj bi se prostor jednog od najljepših gradskih trgova radovao - "jedan drugome udahnuli bi novi život, upravo stoga što se u svojoj razlici međusobno poštuju".

Iz MSU-a kažu kako su retrospektivna izložba i monografija planirane mnogo prije njegove smrti, u studenom prošle godine, kao poklon velikom majstoru kojeg, nažalost, nije dočekao. H



Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike