Kultura
OSJEČKO I RIJEČKO KAZALIŠTE POTPISALI UGOVOR

U planu velika produkcija opere "Arlecchino i Gianni Schicchi" za OLJK 2022.
Objavljeno 9. lipnja, 2021.

Na temelju sporazuma o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima, u svečanom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u ponedjeljak je potpisan ugovor o suradnji između osječkog HNK-a i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka. Ugovor se odnosi na koprodukciju opere "Arlecchino i Gianni Schicchi" Ferruccia Busonija i Giacoma Puccinija, a u nazočnosti gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i zamjenika župana Osječko-baranjske županije Josipa Miletića, potpisali su ga intendantica HNK-a u Osijeku Dražena Vrselja i intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević.



- Već dugo se nije dogodilo da su dva nacionalna kazališta u Hrvatskoj odlučila krenuti u veliku opernu koprodukciju poput ove, a postoji cijeli niz razloga zašto je potpisivanje ovog ugovora značajno. Riječ je o dvjema operama jednočinkama od kojih se "Gianni Schicchi" relativno često izvodi u Hrvatskoj, dok će "Arlecchino" doživjeti svoju hrvatsku praizvedbu. Kad smo pozvali osječki HNK u ovaj koprodukcijski projekt, ujedno smo ih pozvali da u ljeto 2022. zajedno s nama gostuju na jednom od najznačajnijih europskih opernih festivala, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj. S obzirom na posebne značajke ove koprodukcije i na njezinu međunarodnu budućnost, vjerujem da ćemo, nakon što realiziramo ovaj projekt, biti uzor drugim nacionalnim kazalištima - rekao je Blažević, napomenuvši kako će ulogu Giannia Schicchija pjevati 66-godišnji Giorgio Surian, svjetski proslavljeni bas-bariton, kojemu će to biti oproštajna uloga.

"Arlecchino i Gianni Schicchi" postat će tako dio opernog repertoara i riječkog i osječkog kazališta u nastupajućoj sezoni, a prilikom potpisivanja ugovora Vrselja je osječkome gradonačelniku iznijela ideju o tome da upravo ova predstava iduće godine otvori najznačajniju kulturnu manifestaciju u Osijeku i cijeloj istočnoj Hrvatskoj, Osječko ljeto kulture.

- Jako mi je drago da su se upravo Rijeka i Osijek, koji već godinama surađuju, na neki način prvi dotaknuli ovog velikog sporazuma između pet nacionalnih kazališnih kuća. S predstavom "Arlecchino i Gianni Schicchi" imamo velikih planova, ozbiljni su programi pred nama, međutim, jedan osjećaj za mjeru i dobra koordinacija zasigurno će biti kvalitetna pretpostavka za odličnu predstavu. Mislim da bi bilo vrlo zanimljivo, lijepo, veliko i drugačije za grad Osijek da ova zajednička operna produkcija našeg i riječkog HNK-a ambijentalno otvori 22. Osječko ljeto kulture. Naime, prije odlaska u Finsku na Savonlinna Opera Festival bilo bi doista poželjno jednu ovako veliku predstavu prikazati i našim sugrađanima - rekla je intendantica HNK-a u Osijeku. D.Miklić



Zajedno idu na jedan od najznačajnijih europskih opernih festivala, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike