Novosti
PREDSJEDNIKOVE IZJAVE PONOVNO IZAZVALE BROJNE REAKCIJE

Anušić: Dan pobjede se i dalje treba proslavljati u Kninu, Milanović bi trebao komunicirati uljuđenije
Objavljeno 7. lipnja, 2021.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić ocijenio je u ponedjeljak da bi predsjednik Republike Zoran Milanović trebao imati uljuđeniju komunikaciju te poručio da se proslava Dana pobjede i dalje treba održavati u Kninu zbog simbolike, povijesti i svega što Knin predstavlja za Hrvate.
Naime, Milanović se opet u susretu s novinarima najviše bavio - premijerom. Tako je rekao da je Plenković "imao lažnu dijagnozu za JNA" (anemija, nap.a.). "To su mu sredili preko veze", dodao je, kazavši i da je Plenković "bio bjegunac, kao i mnogi drugi, i zato sad liječi komplekse". Kazao je i kako je Plenković u Kninu prvi put bio 2016. godine, "kad je instaliran za predsjednika HDZ-a" te da se tada "skljokao na plus 35". Na primjedbu i pitanje novinara je li u redu isticati u prvi plan to što je nekome pozlilo, Milanović je odgovorio potvrdno, rekavši "zato što se predstavlja kao sportaš". Novinari su ga tada podsjetili i na njegov pad pri skoku s vojnog transportera. Rekao je i da je on predložio, no da nije inzistirao na tome da glavna proslava Oluje ne bude u Kninu


„Predsjednik države bi trebao imati uljuđeniju komunikaciju i rječnik koji bi trebao biti primjer i kojim bi se svi trebali ponositi, a ne vraćati stvari na razinu sukoba, pogotovo ne na osobnoj razini", rekao je Anušić uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.
Ivan Anušić je mišljenja da promjena mjesta proslave obljetnice Oluje nije tako jednostavan i benigan problem kao što se to čini. "Sada mijenjanje mjesta proslave Dana pobjede 5. kolovoza iz glavnog grada tadašnje Krajine i glavnog grada u davnoj povijesti hrvatske državnosti, čini mi se ipak na neki način nekakva dublja agenda. Nije samo - idemo to proslaviti u nekom drugom gradu", ocijenio je Anušić. Podsjetio je na riječi prvog predsjednika Franje Tuđmana koji je 26. kolovoza 1995., kada je Vlak slobode krenuo iz Zagreba za Knin, rekao kako je riječ o simbolici stvaranja temelja za samostalnu i nezavisnu, suverenu hrvatsku državu za buduća stoljeća. 


"Iz tog se razloga proslava Dana Oluje do sada održavala u Kninu te će se održavati i ubuduće - zbog simbolike, povijesti i svega onoga što Knin predstavlja svim Hrvatima", poručio je Anušić. Proslava Dana pobjede treba se, kaže, održavati u Kninu kao što se Dan sjećanja na žrtve Vukova obilježava u Vukovaru i to ne treba mijenjati.


"Radije bih volio vidjeti predsjednika države da se počnemo baviti ozbiljnim problemima u Hrvatskoj, a on sa svojim političkim utjecajem, snagom i pozicijom to može napraviti. Idemo recimo probati riješiti 1800 nestalih, tu bi njegov angažman bio puno plodonosniji", poručio je Anušić.


"Nastavlja se taj trend potpuno neprihvatljive javne komunikacije, retorike, optuživanja i nečeg što po meni osobno u javnom prostoru nema mjesta. Poptuno je nejasno i zaista je teško shvatiti uslijed čega se otvara ovo pitanje dva mjeseca prije obilježavanja VRO "Oluja", još nismo započeli ni pripreme za ovogodišnje obilježavanje", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


"Knin je gravitacijska središnja točka pobjede u Domovinskom ratu, a nemojmo zanemariti činjenicu da smo mi pobjednici u nametnutom Domovinskom ratu. U kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda, Knin je simbol pobjede, slika dolaska prvog predsjednika Tuđmana na tvrđavu i poruke koje je od tamo odaslao. Obveza nam je očuvati tu kulturu sjećanja i prenijeti je na druge generacije", poručio je Medved.


Medved je podsjetio kako se Dan pobjede obilježavao u proteklih pet godina diljem Hrvatske. Ministarstvo branitelja je svake godine financiralo obilježavanje za više od 50 gradova i općina u Glini se godišnje najmanje pet puta nazoči raznim obljetnicama. 

 

"Domovinski rat počeo je u Kninu i završio je u Kninu", pojašnjava Medved. Kaže je da je Glina jedna od točaka u RH koja je strašno propatila u Domovinskom ratu, kao i Petrinja, te da je on kao ministar u proteklih pet godina najmanje pet puta tamo nazočio obilježavanju obljetnica. No, dodao je, Knin je gravitacijska, središnja točka pobjede u Domovinskom ratu.
- U kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda je Knin kao simbol pobjede, kao i slika dolaska Franje Tuđmana na tvrđavu i poruke koje je tamo odaslao. Obveza nam je očuvati tu kulturu sjećanja - ističe Medved.


Član Predsjedništva HDZ-a Mario Kapulica izjavio je u povodu Milanovićeve izjave kako se nakon Mesića ponovno suočavamo s predsjednikom koji "ridikulizira hrvatsku političku scenu". 
"Od predsjednika koji je kao kandidat govorio da će se zalagati protiv svake bahatosti, omalovažavanja, vrijeđanja bilo koga na političkoj sceni, došli smo do predsjednika koji to radi na dnevnoj bazi", rekao je. Ocijenio je kako predsjednik "u bitnome derogira sve demokratske norme i standarde suvremene Hrvatske".


Kapulica je ocijenio i da, ako Milanović želi biti osoba koja će komentirati sve pojave u društvu, onda treba reagirati i u drugim slučajevima, poput izjava da "partizani nisu dovršili svoj posao 1945." i slučajeva da je njegov koalicijski partner izjavio da "UDBA nije dovršila svoj posao do kraja i nije ubila dovoljno Hrvata".


"Umjesto da reagira na takve ekstremne izjave, on sam daje nove ekstremne izjave i zapravo radikalizira hrvatski politički prostor", kaže Kapulica. Smatra da se Milanović promijenio u odnosu na sam početak mandata te "inzistira na takvom političkom izričaju koji očito želi destabilizirati i parlamentarnu većinu i HDZ i Vladu".

I. Bošnjak/Hina