Svijet
UOČI SAMITA KOJI POČINJE U PETAK U ENGLESKOJ

Sto bivših lidera poziva G7 da plati cijepljenje u siromašnim zemljama
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Sto bivših predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova pozvalo je Skupinu sedam (G7), skupinu bogatih država, da plati globalno cijepljenje protiv koronavirusa kako bi pomogla zaustaviti mutiranje i vraćanje virusa kao svjetske prijetnje. Čelnici su uputili apel uoči samita G7 u Engleskoj, koji počinje u petak, kada će se predsjednik SAD-a Joe Biden sastati s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana.

U pismu su bivši čelnici kazali da je globalna suradnja propala 2020., ali da bi 2021. mogla otvoriti novu eru. "Podrška G7 i G20 koja bi cjepiva učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje", navode. Među potpisnicima su bivši britanski premijeri Gordon Brown i Tony Blair, bivši glavni tajnik UN-a Ban-Ki Moon i 15 bivših afričkih čelnika. Poručili su i kako bi G7 i ostali čelnici pozvani na samit trebali jamčiti da će u dvije godine platiti oko 30 milijardi dolara godišnje za borbu protiv pandemije diljem svijeta.

- Za G7 to plaćanje nije dobročinstvo, nego samozaštita kako bi se zaustavilo širenje, mutiranje i vraćanje bolesti koja prijeti svima nama - rekao je Brown. Njihova se molba poklopila s anketom dobrotvorne organizacije "Save the Children" o tome treba li G7 platiti oko 66 milijardi dolara potrebnih za cjepiva protiv COVID-19 u svijetu. U Britaniji je 79 % ispitanika bilo za to, kao i 79 % Amerikanaca, a podrška je najniža u Francuskoj, 63 %.

Skupina sedam bogatih demokracija pokušat će na samitu ovoga tjedna pokazati svijetu da Zapad još uvijek može zajednički odgovoriti na velike krize - doniranjem stotina milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 i zauzimanjem za usporavanje klimatskih promjena. Njihovi lideri žele pokazati da Zapad može konkurirati moći Kine i asertivnosti Rusije. Inače, ukupni godišnji BDP skupine G7 iznosi 40 bilijuna dolara, odnosno nešto manje od pola svjetske ekonomije.

“Cijepljenje svijeta do kraja iduće godine bio bi najveći pothvat u povijesti medicine”, rekao je britanski premijer Boris Johnson. Hina/Reuters
TROJE ZARAŽENIH, JEDAN PREMINULI
U KBC-u Osijek i osječko-baranjskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 90 uzoraka. Tri su osobe bile pozitivne na koronavirus. Na bolničkom liječenju su 22 osobe oboljele od COVID-19, od kojih su tri na respiratoru. Na području županije preminula je jedna osoba, u dobi od 71 godine, a u samoizolaciji je 499 osoba. U cijeloj Hrvatskoj ukupno su zabilježena 43 nova slučaja, od 1989 testiranih, a pet je osoba umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer. Broj aktivnih slučajeva je 1243, među njima 580 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih na respiratoru 49. U samoizolaciji je 7998 osoba. Ma.M.
Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike