Osijek
ZELENA PRAVNA KLINIKA

U brizi za okoliš skupa akademska zajednica i udruge
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Sadržajni mehanizmi kojima se nastoji riješiti ekološka kriza zbog modernog načina života

Zelena pravna klinika, najmlađa među klinikama Pravnog fakulteta, u ponedjeljak je bila domaćinom tribine u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša. Samo podsjetnik, obilježava se svake godine 5. lipnja u spomen na Konferenciju Ujedinjenih naroda održanu u Stockholmu 1972., a u svrhu upozoravanja na važnost zaštite okoliša i prirode, osobito u vremenu opasnih klimatskih promjena.



Uz okrugli stol "Europski zeleni plan" održan u travnju, u povodu Dana planeta Zemlje, ova tribina nastoji povezati zaštitu okoliša s pravnim i upravnim područjima, nezaobilaznima u aktivnostima brige za okoliš i prirodu. Tribinom se nastoji upozoriti na nužnost zaštite okoliša, institucionalnu potporu takvim društvenim aktivnostima, kao i važnost uključivanja akademske zajednice u tu problematiku.

Nazočne je sudionike uvodno pozdravila Dunja Duić, prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Pravnog fakulteta, ujedno i članica Velikog vijeća Zelene pravne klinike, koja je podsjetila na nedavno uspostavljen Fond za postizanje klimatskih neutralnosti, iz kojega će na putu prema zelenom gospodarstvu državama članicama Europske unije biti na raspolaganju 17,5 milijardi eura. Paket obuhvaća 7,5 milijardi eura iz višegodišnjeg proračuna za razdoblje 2021. – 2027. i dodatnih deset milijardi iz Instrumenta EU-a za oporavak.

Rajko Odobaša, voditelj Zelene pravne klinike, upozorava da su mehanizmi kojima se nastoji riješiti ekološka kriza izazvana modernim načinom življenja sadržajni, jasno, jer samo tako možemo sačuvati naše zdravlje, civilizaciju, a u konačnici i opstanak naše vrste.

Koje su to ekološke, a ponajviše edukacijske aktivnosti imali tijekom godine, koroni usprkos, ali uz poštovanje epidemioloških mjera, predstavili su predstavnici Udruge PLANTaža, Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Udruga studenata biologije ZOA, županijske Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, ali i studenti uključeni u rad Zelene pravne klinike. Govorilo se i o tome što će se raditi "sutra", primjerice, na daljnjem razvoju zelene infrastrukture.

Intencija je ove tribine i promicanje značenja Zelene povelje Osječko-baranjske županije, slučajno ili ne, moderatorica tribine Ana Đanić Čeko, zamjenica voditelja Zelene pravne klinike, jedna je od ovogodišnjih dobitnica Zelene povelje Osječko-baranjske županije za izniman znanstveni doprinos zaštiti okoliša.

Tribina se odvijala u hibridnom obliku, uživo u vijećnici Pravnog fakulteta i na online platformi Zoom.

Dario Kuštro

UKUPNO 18 ZAŠTIĆENIH PODRUČJA
Na području Osječko-baranjske županije ukupno je 18 zaštićenih prirodnih područja, dvama upravlja Javna ustanova Park prirode Kopački rit, a svima ostalima Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije. Sve to dodatni je poticaj za provedbu politika zaštite okoliša i bioraznolikosti na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije kako bi se proaktivnim djelovanjem pridonosilo promicanju zaštite okoliša. Također, ovakvim diskusijama u ta važna pitanja valja uključivati učenike i studente.
Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana