Mozaik
LUKA PEJIĆ I DOMAGOJ RAPČAK PREDSTAVLJAJU

Strip-album "Mzungu Luka"
o osječkom učitelju koji
se zaputio u Tanzaniju
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Protagonist je osječki učitelj povijesti i engleskog jezika - u Tanzaniji

U sklopu izložbe "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", u dvorišnom prostoru osječkog Muzeja likovnih umjetnosti je održana promocija strip-albuma "Mzungu Luka". Riječ je biografsko-putopisnom stripu humorističnog karaktera koji potpisuju autor predloška priče Luka Pejić i crtač Domagoj Rapčak, ujedno i prvom u nizu izdanja udruge Hrvatski autorski strip, osnovane s ciljem okupljanja, produkcije i promocije domaćih strip-autora i njihovih radova.



Put u Afriku


Radnja stripa zasnovana je na stvarnim događajima, a protagonist Luka osječki je učitelj povijesti i engleskog jezika koji se u proljeće 2013. na tri mjeseca zaputi u Tanzaniju, gdje ostaje izložen nepoznatom jeziku i kulturi te neobičnim situacijama. Naziv "mzungu" potječe iz svahilija, jezika u službenoj uporabi u Tanzaniji, najjednostavnije se prevodi kao "bijelac", ali u afričkom kontekstu predstavlja i stereotip bijelog čovjeka koji besciljno luta svijetom. Jedan od prvih kulturnih šokova koje protagonist doživljava upravo je to da mu na autobusnoj karti ne piše ime i prezime, već jednostavno "Mzungu Luka", ispisano rukom.

- Ideja za strip nastala je prilikom jednog druženja krajem 2012., kada se okupila ekipa s fakulteta. Među njima je bio i Domagoj koji mi je, budući da je moj put u Afriku već bio isplaniran, predložio da zapisujem nekakve dojmove i bilješke, odnosno da vodim svojevrsni dnevnik, jer bi mu to bilo zgodno pošto je planirao izraditi putopisni strip. Bio sam u gradu Songea na jugu Tanzanije, gdje sam volontirao u dječjem sirotištu. Pisao sam domaće zadaće s klincima, držao instrukcije iz engleskog, cijepao drva, farbao zidove, vodio djecu kod doktora, lovio miševe...; apsolutno sve što je bilo potrebno - ispričao je Luka.

Iako se u stripu pretežno nalaze dojmovi s njegova putovanja 2013., protagonist se u Tanzaniju ponovno uputio u ljeto iduće godine, kada je u nešto manje od dva mjeseca obišao sve najveće gradove, kao što su Dar es Salaam, Mbeya, Dodoma i ostali, te na taj način dobio uvid i u to kako se živi izvan Songee. Kroz kratka poglavlja od nekoliko tabli (ili često tek jedne), u "Mzungu Luka" upoznajemo se sa svime što je naučio o običajima i navikama tamošnjeg stanovništva, jeziku, hrani, životnom standardu, gradovima koje je posjetio, prometu i, u nekoliko navrata, s poviješću Tanzanije.

Bilješke s puta


- Čitajući "Pyongyang: putovanje Sjevernom Korejom" i druge putopisne stripove Guya Delislea, mislio sam kako bi bilo fora putovati i bilježiti to u obliku stripa. No, moj je problem bio u tome što sam putovao po Europi umjesto po nekim egzotičnim lokacijama, tako da se Lukino putovanje u Afriku potrefilo se kao "kec na desetku". Iskreno, kada sam mu rekao da bilježi sve što mu se tamo dogodi, i da će bit materijala za strip, nisam ni sam slutio da će ga biti dovoljno za cijeli album - rekao je vukovarski strip-autor Domagoj Rapčak.

“Mzungu Luka” originalno je objavljivan u online strip-časopisu MojStrip.com, a svjetlo dana u tiskanom obliku ugledao je zahvaljujući natječaju Poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija.

Danijel Miklić

mzungu
SVAHILI RIJEČ ZA BIJELCA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike