Crna kronika
TEŠKO OZLIJEĐEN 68-GODIŠNJAK

Pokrenuo traktor koji ga je srušio na tlo i pregazio
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Nesreće u kojima sudjeluje poljoprivredna mehanizacija često završavaju smrću

Brojni su nesretni slučajevi diljem Hrvatske u kojima stradavaju vlasnici traktora zbog nepažnje. Posljednji takav slučaj zbio se u subotu oko 10.35 u mjestu Duboka na kutjevačkom području kada je 68-godišnjak stojeći na tlu stavio u pogon traktor. Budući da se ručica mjenjača nalazila u prvom stupnju prijenosa, došlo je do pokretanja vozila. Muškarac je pokušao uskočiti na mjesto vozača zbog čega je pao na tlo i preko njega je prešao kotač traktora. Kako doznajemo iz Policijske uprave požeško-slavonske, 68-godišnjak je teško ozlijeđen.



Više ovakvih nesreća zabilježeno je na požeškom području u proteklih nekoliko godina. Tako su u samo tjedan dana krajem lipnja 2012. na požeškom području dva muškarca teško stradala kada su ih pregazili njihovi traktori! U Ulici Đure Basaričeka u Požegi 67-godišnjak je tada traktorom malčirao voćnjak. U jednom trenutku parkirao je traktor na blagoj nizbrdici, ali nije poduzeo sve mjere kojima bi osigurao da traktor sam ne krene s mjesta. Kada se traktor pokrenuo, 67-godišnjak je pokušao skočiti na njega kako bi ga zaustavio, no u tome nije uspio, nego je pao pod zadnji lijevi kotač koji mu je prešao preko trbuha i teško ga ozlijedio. Nesreću je vidio njegov brat koji mu je odmah priskočio u pomoć i izvukao ga. Pozvana je Hitna pomoć koja je unesrećenog prevezla u bolnicu na liječenje.

Sedam dana prije traktor je pregazio i 62-godišnjaka u Novom Selu. Nesreća se dogodila kada je 62-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,19 promila parkirao traktor IMT 558 na blagoj nizbrdici na prilaznom putu u blizini Ulice svetog Jurja. U jednom trentuku traktor se pokrenuo, a u pokušaju da sjedne na traktor 62-godišnjak je pao pod desni zadnji kotač koji mu je, kao i 67-godišnjaku, prešao preko trbuha i teško ga ozlijedio. Neregistrirani traktor kojemu je bila pridodana prikolica ručne izrade zaustavio se nakon udara u stablo, 150 metara od mjesta nesreće.

Isto se događa diljem Slavonije, a u kolovozu prošle godine 64-godišnjeg muškarca na širem području Suhopolja pregazio je njegov traktor. Muškarac je pod utjecajem alkohola od 1,93 promila u svojem dvorištu htio pokrenuti traktor te je kroz otvorena vrata okrenuo ključ za pokretanje motora. Međutim, nije provjerio je li poluga ručice mjenjača traktora u brzini, pa se traktor odmah pokrenuo. Muškarac je pri tome pao na tlo, a zadnji lijevi kotač traktora prešao mu je preko noge. Traktor je nastavio nekontroliranu vožnju pri čemu je udario u dvorišnu ogradu koju je savio i polomio metalni stup, da bi na travnatoj površini ispred ograde oštetio osobni automobil.

Sandra Lacić
loša kombinacija
RADOVI NA POLJU I ALKOHOL
Traktor "ubio" 13 osoba u dvije godine
Iz policije upozoravaju građane, kako bi se izbjegli ovakvi i slični događaji, da se ponašaju odgovorno, ne ostavljaju neosigurana vozila bez nadzora, pri korištenju vozila poduzmu sve mjere sigurnosti te vozilima upravljaju na propisan način u svakoj prilici. Prema statistici MUP-a, u protekle dvije godine traktori su sudjelovali u 680 prometnih nesreća, 334 u 2019. te 346 u 2020. godini. U njima je smrtno stradalo 13 osoba, i to četiri prošle godine, a preklani čak devet. Još 168 osoba, u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali traktori, lakše je ili teže ozlijeđeno.
Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike