Sport
STRIJELCI ZAKLJUČILI DVOTJEDNI BORAVAK U OSIJEKU

Rekordni EPSO organiziran prema najvišim natjecateljskim i epidemiološkim standardima
Objavljeno 7. lipnja, 2021.

Osijek je uspješno organizirao najveću kontinentalnu streljačku smotru do sada, EPSO 2021. priveden je kraju nakon 15 natjecateljskih dana. U tom razdobolju na vatrenu liniju izišla su 1473 natjecatelja iz 56 zemalja, među kojima je bilo i onih izvan europskih granica.



Ništa čudno što su svi oni u tako velikom broju odlučili pohoditi hrvatsku kolijevku streljaštva. Nakon 15 mjeseci to je bilo prvo veliko natjecanje, a za EPSO možemo reći da je bio megastreljačko okupljanje, jer je na programu bilo čak 76 disciplina. Pucalo se još 60 finala, a u gradu na Dravi dijelie su se i preostale eurokvote za nastup na Olimpijskim igrama. Podijeljeno ih je 16, ali, nažalost, ni jedne se nisu domogli hrvatski reprezentativci, koji su ipak ostvarili zapažene dosege na Prvenstvu.

Na prethodna četiri EP-a u Osijeku Hrvatska je osvojile dvije medalje, ali je berba sada bila puno bogatija. Osvojeno je pet medalja, dvije u juniorskoj i tri u seniorskoj konkurenciji. Viceprvake imamo u juniorskom trap mix tandemu (Banko/M. Vukoić), a naše su nade uzele broncu u ekipnom trostavu (Vrcić, Sikavica, Jambreus). Posljednjeg dana zlato je upucano u duplom trapu (A. Glasnović), a preostale dvije seniorske medalje brončanog su sjaja i izborene su u ekipnom dijelu. Na postolju su završili naši trapaši (A. i J. Glasnović, Cernogoraz) i tercet u zračnoj pušci (Maričić, Gorša, Petanjek). Ukupno, ugled hrvatskog steljaštva branio je 61 reprezentativac, a u tom društvu bilo je i 11 predstavnika slavonskih klubova.

Čestitke svima njima, ali one idu i na adresu domaćina. Još jednom se Osijek dokazao i pokazao kao vrhunski organizator, a nikako se ne smije zaboraviti da je ovaj mega EPSO stigao u nesigurnim vremenima, kada je organizacija i znatno manjih sportskih okupljanja velik izazov, ali i rizik.

- Stigle su nam gotovo dvije tisuće gostiju, imali smo nikad bogatiji natjecateljski program, pucalo se kod nas iz svih oružja i u gotovo svim streljačkim disciplinama. Dijelile su se posljednje vize za Tokio, objedinili samo dvije smotre u jednu, a dodatni izazov bio je kako sve to odraditi u epidemiološkim uvjetima. Nije bilo lako, ali pohvale sudionika potvrđuju kako smo uspjeli u nakani da sve prođe u najboljem redu. Stoga svima čestitke za uložen trud i vrijeme da EPSO bude na najvišoj razini od prvog do posljednjeg dana - kaže direktor organizacije natjecanja i tajnik GSD-a Osijek 1784 Zoran Ćelić.

Pohvale stižu i iz krovne streljačke konfederacije (ESC), ne jednom predsjednik Vladimir Lisin, koji je i prvi čovjek svjetske federacije (ISSF), dao je Osijeku povjerenje, na koje se uzvraća na najbolji način. Stoga i u bliskoj budućnosti možemo računati da će se u slavonskoj metropoli održavati velika streljačka natjecanja. Na prvo sljedeće nećemo dugo čekati, već 22. ovog mjeseca počinje Svjetski kup (puška, pištolj, leteće mete), koji će pohoditi velik broj natjecatelja, iz više od 50 zemalja. Bit će to posljednji test za OI, forma za Tokio brusi se u Osijeku. N. Benčina



Na domaćem terenu hrvatski strijelci upucali pet medalja, dvije juniorske i tri seniorske
Možda ste propustili...

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

Najčitanije iz rubrike