Osijek
GRADONAČELNIK HITNO REAGIRAO

Pokušali nelegalno postaviti lunapark kod Drvengrada
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Gradske vlasti djelovale su brzo te obećale i da će naći rezervnu lokaciju, ali svakako ne u najljepšem osječkom perivoju

Brzom reakcijom komunalnog redarstva Grada Osijeka, u nedjelju prijepodne spriječeno je podizanje šatora i montaža zabavnog parka bez pisane suglasnosti i odobrenja Grada Osijeka u Perivoju kralja Tomislava. Kamioni natovareni konstrukcijama šatora i dijelova zabavnih igara te druga teretna vozila i kamp-prikolice u nedjeljno su prije podne osvanuli na istočnom prostoru perivoja s namjerom da se podigne zabavni park uoči predstojećeg obilježavanja vjerskog blagdana Antunova, 13. lipnja. Riječ je, dakako, o zabavnom parku koji je desetljećima unatrag tjedan prije i tjedan nakon Antunova bio stacioniran na zelenoj površini kod istočnog ulaza u Tvrđu. No kako su u tijeku opsežni radovi na obnovi povijesne jezgre Osijeka, i kako je baš s te strane potpuno zapriječen ulaz u Tvrđu, vlasnici lunaparka su, čini se na svoju ruku, odlučili sami odabrati novu lokaciju, a dobrim rješenjem učinio im se upravo istočni predio Perivoja kralja Tomislava, odmah uz zapadni ulaz u Tvrđu. Velika količina vozila natovarena različitom opremom iznenadila je Osječane koji su nedjeljno prijepodne proveli u šetnji osječkim perivojem te su alarmirali gradske službe, ali i novinare Glasa Slavonije s upitima: “Zar je moguće da će zabavni park biti premješten na tu zelenu površinu samo nekoliko desetaka metara udaljen od dječjeg igrališta Drvengrada”.


Bez suglasnosti


Vrlo brzo je, međutim, ustanovljeno da za taj prostor zelene površine Grad Osijek nije nikome izdao dozvolu niti dao suglasnost za korištenje u bilo kakve svrhe, a najmanje za podizanje tako velike konstrukcije. Nova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem promptno je intervenirala i zaustavila radove i prije negoli su oni i počeli.

Na teren je izišao i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka Siniša Gregoran, koji je razgovarao s vlasnicima lunaparka te im objasnio da bez pisanog odobrenja neće na tom prostoru moći podići konstrukciju.

- Bili smo tamo, obavili s njima razgovor, pa sad skupljaju stvari i odlaze. Nešto su, izgleda, pokušali učiniti na svoju ruku. Nešto su, čini se, krivo razumjeli - rekao je za Glas Slavonije pročelnik Gregoran oko podneva. Njihov odgovor na zamolbu da uklone sva vozila s opremom bio je: “Oni su nama rekli”.

- Tko vam je to rekao, upitao sam ih, ali nisam dobio odgovor. Je li njima netko dao neku drugu usmenu informaciju, to ne znam, ali suglasnost nisu dobili. Čuli smo se s gradonačelnikom Ivanom Radićem koji je rekao da se to skloni s te površine i to je to - eksplicitan je bio Gregoran, napominjući da će se mjesto za novu lokaciju odrediti već sljedeći dan.

Alternativno rješenje


Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa Zoran Batnožić potvrdio je da su epidemiolozi odobrili održavanje svjetovnih sadržaja koji uobičajeno prate duhovnu svečanost, no uz pridržavanje mjera i u mnogo manjem obujmu.

- To znači da će biti znatno manji broj štandova. Automobilima će biti zabranjen ulazak u Tvrđu, a gdje će biti zabavni park tu informaciju još nemamo - kazao je Batnožić.

Na činjenicu da se mehanizacija nalazi u perivoju upozorili su me naši sugrađani. Slali su mi fotografije s upitima što se to događa - rekao je gradonačelnik Ivan Radić, dodajući da je prvo išao sve provjeriti s nadležnim službama Grada, a potom naložio da se sve ukloni iz perivoja.

- Ne možemo dopustiti teškoj mehanizaciji da uništi jedan od najljepših perivoja u gradu. Kako nam je dužnost štititi građane od komaraca, isto tako moramo čuvati i zelene površine Osijeka. Nisam protiv toga, jer se ta tradicija treba nastaviti, no moramo pronaći adekvatno rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Neću dopustiti da se bilo tko ponaša kako hoće, nego isključivo prema pravilima koja su jednaka za sve. Dok sam gradonačelnik to neću dopustiti i reagirat ću jednako kao što sam to učinio u ovom slučaju. Red se mora znati – poručuje Radić.


Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike