Osijek
JUBILARNA PEDESETA ZMAJADA

Umjesto oblaka nebom su letjeli šareni zmajevi
Objavljeno 6. lipnja, 2021.
Pobjednik u visini leta zmaja je Marko Nikolić iz OŠ "Vijenac". Nagrađen je električnim romobilom

Pedesetu po redu osječku Zmajadu na prostoru Športsko-zračne luke Osijek-Čepin nije omela ni loša vremenska prognoza. Naime, umjesto kiše osvanuo je sunčan dan, a dvjestotinjak djece i roditelja, među kojima su prednjačili oni najmlađi, zabavili su se puštanjem zmajeva na vjetrovitom nebu.



Naravno, osječka Zmajada, koju su i ove godine zajednički organizirali Aeroklub Osijek i Zajednica tehničke kulture grada Osijeka, nije bio samo nedjeljni izlet za najmlađe, nego i ozbiljno natjecanje u tri discipline sa zanimljivim i vrijednim nagradama.

- Cilj Zmajade je u tome da se djeca eudiciraju i približe zrakoplovstvu, pogotovo što na ovaj način oni izravno sudjeluju u tome. Naš je osnovni zadatak da ih okupimo što više. Djecu ovaj događaj jako veseli - rekao nam je Danko Sokolić iz Aerokluba Osijek, strojarski tehničar u mirovini, koji je do sada bio na svih pedeset osječkih zmajada.

Kako nam je kazala ravnateljica Zajednice tehničke kulture Terezija Blekić, riječ je natjecanju u visini leta zmaja, natjecanje s malim modelima zrakoplova, tzv. klizačima te natjecanje u kreativnosti i estetskom dojmu izrade zmaja. Naime, učenici su kod kuće mogli izraditi i vlastitoga zmaja čiji je izgled i konstrukciju ocjenjivalo prosudbeno tijelo. U visini leta zmaja učenici osnovnih škola natječu se sa zmajevima koje je besplatno podijelio organizator. Pobjednik u ovoj disciplini je učenik čiji zmaj u trenutku mjerenja ima što manji otklon užeta od okomice sa zemljom, pri čemu dužina vučnog užeta zmaja mora biti maksimalnih trideset metara.

Pobjednik u visini leta zmaja je Marko Nikolić iz OŠ "Vijenac". On je za nagradu dobio električni romobil. U disciplini klizača najbolji je bio Borna Pratljačić iz OŠ "Tin Ujević", a najbolji zmaj je izradio Leo Zuber, također iz OŠ "Tin Ujević".

Draško Celing

HELENA JANSON SKOČILA PADOBRANOM
Jubilarnu osječku Zmajadu privukao je cijeli niz popratnih sadržaja, a najatraktivnije je bilo skakanje iz zrakoplova Cessna. Među troje skakača bila je i naša poznata padobranka, ali i violinistica u osječkom HNK-u Helena Janson. Rekla nam je da ima iza sebe 3815 skokova te da je uživanje u nebeskom prostranstvu jako raduje. Padobranstvom se bavi već 34 godine. Skakala je iz športskih zrakoplova, ali i vojnih helikoptera Mi-8. Velika joj je želja skočiti padobranom iz balona. Najveća visina s koje je skakala je 4500 metara. Poželjeli smo joj mnogo sreće i u najnovijoj nebeskoj pustolovini.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike