Regija
DOBILI EUROPSKU NAGRADU

Županiji Globallocal za uvjete koji potiču razvoj poduzetništva
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Odluku je donio neovisni Međunarodni komitet. Bilo je predloženo 147 kandidata iz 10 zemalja

Virovitičko-podravska županija dobitnica je nagrade koja se dodjeljuje najboljim javnim institucijama s izvršnim ovlaštenjima za "najbolje lokalne zajednice za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi – Globallocal". Nagradu dodjeljuje neovisni Međunarodni komitet, u kojem je 16 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije, sociologiju, poduzetništvo, pravo, arhitekturu, ekologiju, lokalni i regionalni razvoj te druge znanosti i discipline, iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe. Za priznanje je bilo predloženo 147 kandidata iz deset zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Kosovo, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija).Virovitičko-podravska županija nagradu je dobila na temelju svojih najvažnijih gospodarsko-poduzetničkih projekata (VIDRA, Poduzetnički inkubator VPŽ-a, Panonski drvni centar kompetencija, Tehnološko-inovacijski centar, Centar za razvoj mljekarstva, sustavi za navodnjavanje, Veleučilište u Virovitici, Dvorac Janković u Suhopolju, Kurija Janković u Kapela Dvoru, Dravska priča u Noskovcima...), ali i konstantnog stvaranja pozitivne poduzetničke klime za razvoj gospodarstva. Uz te velike projekte, na stotine je onih malih, kojima je Županija, uz svoje potporne institucije, ponajprije VIDRA-u i Poduzetnički inkubator VPŽ-a, pomagala u projektnim prijavama. Odnosi se to na ruralni razvoj naselja diljem županije stvaranjem boljih infrastrukturnih uvjeta (ceste, vrtići...), ali i brojne projekte vezane uz ruralni razvoj mikro, malih i srednjih poduzetnika te članova OPG-ova, čime su im omogućeni bolji uvjeti poslovanja, a time i sigurnija budućnost.

U toj je cjelini dobar primjer i Poduzetnički inkubator VPŽ-a. Unatoč epidemiji koronavirusa, popunjava se prostor poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini i Pitomači, a samo u Orahovici petero je novih stanara.

– U našim poduzetničkim inkubatorima imamo 31 fizičkog stanara u Virovitici, Orahovici, Pitomači i Slatini. Uz njih je i deset virtualnih stanara koji se koriste uslugama poduzetničkog inkubatora, odnosno naše mreže. S nama su i četiri poduzetničke potporne institucije, koje su smještene u našim inkubatorima. Oni su našim poduzetnicima na dnevnoj bazi neprestano na raspolaganju i pružaju im maksimalnu podršku – naglasio je zamjenik direktorice županijskog Poduzetničkog inkubatora Josip Hetrih.

Podsjetimo, 2013. otvoren je poduzetnički inkubator u Virovitici, a u posljednjih godinu i pol, europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije, poduzetnički su inkubatori niknuli u Slatini, Orahovici i Pitomači.
Velika pomoć poduzetnicima početnicima
– Virovitičko-podravska županija konstantno ulaže u stvaranje bolje poduzetničke klime nizom svojih projekata. Prvi poduzetnički inkubator koji smo napravili niknuo je u Virovitici 2013. godine i već nakon šest mjeseci bio je potpuno popunjen. I tada i danas Županija poduzetnicima, posebno početnicima, daje vjetar u leđa potpuno im financirajući smještaj u poduzetničkim inkubatorima, čime omogućuje i kvalitetniji rad – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izrazivši zadovoljstvo nagradom koja je priznanje Županiji za sve ono što je učinila na razvoju poduzetništva na svom području.
Možda ste propustili...

U OKVIRU 30. OBLJETNICE OSLOBOĐENJA VOJNIH OBJEKATA I 122. BRIGADE HV-a ĐAKOVO

Admiral Domazet Lošo predstavio knjigu Hrvat jest ratnik

POMOGLI MINISTARSTVO I ILOK

Završeno uređenje pravoslavne crkve

SVETIŠTE MAJKE TRIPUT DIVNE

Treća godišnjica posvete svetišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAKIJA IZ "SULJOŠKOG" UPRIVA

U okolici Zmajevca pronašli "baranjski džep" pun marelica

2

DEMOGRAFSKI PROJEKT "VINKOVAČKA OBITELJ"

Parcele mladim obiteljima uz popust od čak 95 posto

3

PRIGRADSKI BUDROVCI DEMOGRAFSKI SE OPORAVLJAJU, ZAUSTAVLJA SE ISELJAVANJE

U pomlađenoj je ulici Buljuk danas više djece nego kuća