Regija
NOVI CRIJEP PA "UMIVANJE"

Katedrali u Đakovu nagodinu 140 ljeta od posvete iz 1882.
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Njezin kustos, mons. Luka Strgar, kaže kako će proteći bez slavlja. Očekuje se za 150. godišnjicu
ĐAKOVO- Prava je rijetkost vidjeti nekoga na katedralnim visinama u Đakovu ako se zna da su zvonici katedrale sv. Petra visoki 84 metra. Ovih dana mogli su se vidjeti radnici kako mijenjaju dio crijepa na prvostolnici, koja nagodinu navršava 140 ljeta posvete, 1. listopada 1882.

- Mijenjali smo slomljene i oštećene crjepove, a obišle su se i rine jer su nedavne učestale kiše pokazale da ima zastoja u normalnom otjecanju u olucima - kaže katedralni kustos, mons. Luka Strgar.

– Ima jedna količina staroga crijepa na tavanu katedrale, smještenog ispod krova između kupole i tornjeva - dodaje Strgar.

Nakon radova na krovu namjera je i pranje, "umivanje", pročelja, i to u visini satova. S obnovljenim krovištem i danas-sutra "umivenim" pročeljem katedrala ide k svojoj 140. obljetnici posvete. Bila je, podsjetimo, 1882., nakon punih 16 godina gradnje, koja je bila prvorazredni događaj, a koji je Đakovo, zajedno s graditeljem prvostolnice, biskupom Strossmayerom, iz tadašnje varošice pretvorio u srednjoeuropski grad.

Na upit hoće li Nadbiskupija posebnim slavljem obilježiti 140. godišnjicu posvete katedrale, kustos Strgar kaže da nešto posebno nije proslavljena ni 130. obljetnica, da se veće obillježavanje može očekivati za 150. godišnjicu posvete.

- Prigoda 140. obljetnice možda bude spomenuta u kalendaru. Nije praksa jer bi obilježavanja tih godišnjica bilo svaki čas - kaže mons. Strgar. Stariji Đakovčani pamte svečanost obilježavanja 100 godina posvete katedrale, 1982., kada se katedrali slavljenici odazvalo veliko vjerničko mnoštvo iz cijele Biskupije. Stogodišnjica posvete popraćena je i izlaskom bogato ilustriranog izdanja o katedrali, uz njezinu detaljnu "osobnu iskaznicu".

- Na svečanom misnom slavlju o stogodišnjici posvete ja sam bio ceremonijar. Tada sam već šest godina bio tajnik - prisjeća se Strgar 1982.


Suzana Župan
1982. U Đakovu je svečano proslavljeno 100 godina posvete katedrale, uz mnoštvo vjernika, bogato ilustrirano izdanje o prvostolnici...
Velika akcija "Obnovimo našu katedralu"
Mons. Strgar prisjeća se i 1966. i stogodišnjice početka gradnje katedrale. “Bio je to svečani jubilej, no nisam sudjelovao na toj proslavi. Te jeseni išao sam u vojsku. Bio sam tada bogoslov”, kaže Strgar. Bilo je to i vrijeme velike akcije “Obnovimo našu katedralu”. Jer, nakon što je pretrpjela oštećenja u Drugom svjetskom ratu, oštećena je i u potresu, kada je bio stradao zvonik, koji je u trešnji tla ostao bez vrha, a dogodila su se i druga oštećenja, zbog čije je sanacije katedrala bila u skelama, prisjeća se mons. Luka Strgar.
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike