Regija
NASTAVAK TRADICIJE

U selu Topolju će Baranjski bećarac ipak biti održan
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
TOPOLJE - Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, ove će se godine, u subotu, 12. lipnja, Baranjski bećarac održati.

Riječ je o 26. izdanju te kulturno-turističke manifestacije čiji je naglasak na očuvanju kulturne baštine, odnosno starih šokačkih običaja. Podsjetimo, Baranjski se bećarac svake godine organizira u drugom mjestu općine Draž, a ovaj je put red došao na Topolje. Sve počinje u 16 sati obilaskom etnozbirke u topoljskoj Šokačkoj kući. Pola sata poslije gosti će se moći zasladiti delicijama sa Šokačkog stola, a oko 17 sati mjesnim će ulicama prodefilirati svečane zaprege i jahači. Revija narodnih nošnji najavljena je za 18 sati a pratit će je nastupi tamburaške skupine Slavonski dukati, KUD-a Seljačka sloga iz Gajića i gajdaša Anite Šteter, Tomislava Livaje i Filipa Golubova Cara.

Ovogodišnje izdanje Baranjskog bećarca završit će Šokačkim veseljem, u sklopu kojega će nastupiti TS Slavonski dukati. Veselje je planirano za 21 sat. Prvi Baranjski bećarac održan je 1987., a uvijek mu je geslo "U Baranji običaji stari, čuvaju i‘ baranjski bećari", koje sasvim dovoljno govori o razlozima održavanja ove tradicionalne manifestacije. Posljednji Baranjski bećarac održan je 2019. u Duboševici.

Trajao je dva dana, nastupilo je 500-tinjak izvođača iz desetak KUD-ova, a posjetilo ga je više od 1000 ljudi. I.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana