Regija
NATJECANJE MAKETARA U VUKOVARU

Na "Fenix kupu" izloženo čak 150 maketa
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Organizatori ističu kako je evidentan pomak u kvaliteti ove vrste umjetnosti
VUKOVAR - U Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru u subotu je održan drugi maketarski Fenix kup te postavljena izložba maketa "Hrvatska vojska i policija u mjerilu od Domovinskog rata do danas".

Organizator je bio Aero klub "Fenix" iz Cerića, čiji je predsjednik Darko Krajinović objasnio kako taj klub ima više sekcija, uključujući i maketarsku.

- Javila se potreba za organizacijom kupa jer smo zbog situacije s koronom izbjegavali uobičajene osobne kontakte. Već godinama smo imali želju organizirati kup, to prije što smo prvi organizirali dosta davno, 2008. godine u Vinkovcima. Razlozi tolikoj stanci dijelom su financije, dijelom nedovoljno razumijevanje okoline, pa zahvaljujem Gradu Vukovaru što je prihvatio našu ideju da mjesto održavanja bude škola u Vukovaru - rekao je Krajinović, naglasivši kako su prvi put u povijesti Vukovara održani maketarsko natjecanje i maketarska izložba.

Govoreći o samom naslovu izložbe istaknuo je kako, kada je riječ o Hrvatskoj vojsci i policiji, imamo što pokazati, a posjetitelji su se u to mogli i uvjeriti. Na ovakvim se izložbama uvijek postavlja pitanje kvaliteta, pa je Krajinović naveo da su osigurali sudjelovanje najboljih maketara iz cijele Hrvatske.

- Kolege doista izrađuju vrhunske makete i na tom se polju vidi golem pomak u posljednjih desetak godina. Kada je o maketama riječ, dio spada u kategoriju samogradnje, što znači kako je svaki djelić rađen ručno, a drugi su dio makete koje su tvornički izrađene i naknadno se dotjeruju u repliku originalne makete. Maketarstvo je vrsta umjetnosti i izloženo je oko 150 maketa, što je respektabilan broj, to prije što je na prošlogodišnjem natjecanju u Zagrebu bilo samo 80 maketa - rekao je.

Na Kupu je sudjelovalo više od 60 natjecatelja, čime su organizatori iznimno zadovoljni. Pravilima je definirano čak 25 kategorija (među ostalima, zrakoplovi, vojna vozila, svemirski program, civilna vozila), a za ocjenjivanje je bila zadužena tročlana stručna sudačka ekipa.

Kvalitetnoj izložbi i Fenix kupu nazočila je i Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja ove godine obilježava 75 godina rada.

- Nakon koronakarantene ovo je naš prvi posjet nekoj od udruga kojih imamo diljem Hrvatske. Zagreb ima razvijenu tehničku kulturu, a ono što me uvijek oduševljava je entuzijazam i predan rad volontera i zaljubljenika u tehničku kulturu, i mlađih i starijih. Tehnička kultura ima potencijal stoga što pruža široku lepezu raznolikosti, od tradicionalnog maketarstva pa sve do robotike i informatike. Dodatno značenje cijeloj priči daje to što se tehničkom kulturom mogu baviti i mladi ljudi koji jačaju motoriku - poručila je, uz zaključak kako Hrvatska u tehničkoj kulturi ima puno ponuditi zahvaljujući entuzijastima, posebice onima iz manjih mjesta.


Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

56. VINKOVAČKE JESENI

Generalna proba svečanog otvorenja

NAKON 10 GODINA STANKE POKRENUTA ŠKOLA ŠAHA ZA DJECU

Šahisti koji se natječu u prosjeku imaju više od 60 godina, a najmlađem je 49

NAKON ŽUPANJSKOG KAZALIŠNOG LJETA I PROVEDBE EU PROJEKTA ULAZE U NOVU SEZONU

Kazalište Županja priprema novu predstavu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DEMOGRAFSKI PROJEKT "VINKOVAČKA OBITELJ"

Parcele mladim obiteljima uz popust od čak 95 posto

2

SLIJEPI TREBAJU NOVI MODEL OBRAZOVANJA

U Đakovu posljednji
slijepi telefonist u mirovinu
je otišao još 2012. godine

3

ZA ŠUMSKI DOPRINOS UPLAĆENO 16.930.139 KUNA

Drenovcima 3,8 milijuna, a Tovarniku samo 456 kuna