Zdravlje
KAKO TRUDNOĆA UTJEČE NA SPAVANJE

Živopisniji sretni snovi, ali i noćne more
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
San predstavlja normalan, zdrav dio spavanja. Međutim, trudnoća može potaknuti razliku u učestalosti i vrstama snova koje sanjate. Između ostaloga, može izazvati i to da se sjetite više snova, da doživite živopisnije snove, pa čak i da se borite s noćnim morama. Promjene snova tijekom trudnoće imaju mnoga moguća objašnjenja, a hormonalne promjene veliki su faktor.

Zbog hormonalnih promjena neke trudnice doživljavaju promjene raspoloženja. Hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu izazvati povećani umor, što znači da ćete vjerojatno spavati češće te imati više snova. Snovi vam mogu pomoći u obradi informacija i boljem razumijevanju vaših osjećaja. Stoga ne čudi da bi intenzivno emocionalno iskustvo trudnoće moglo dovesti do češćih i nezaboravnijih snova. Ovakvi snovi mogu uključivati snažne, intenzivne emocije i jasne slike, a ti snovi mogu izgledati kao da se događaji zapravo događaju. Neke trudnice smatraju da imaju više snova tijekom trudnoće. Moguće je da zapravo sanjaju više u osmosatnom ciklusu spavanja, ili je povećanje možda posljedica spavanja ili drijemanja više sati svakog dana. Trudnoća može izazvati umor, a samim time što više spavate više ćete i sanjati.

Zbog uzbuđenja, a možda i malo nervoze, također je prirodno i uobičajeno imati snove koji uključuju vas i vašu bebu - kao što je utvrdilo staro istraživanje iz 1993. godine. Na isti način na koji možete sanjati sretne i uzbudljive snove, postoji i šansa za noćne more tijekom trudnoće. Noćne more u trudnoći nisu rijetkost, kao što je navedeno u istraživanju iz 2016. godine, a tipično ih pokreću vaše emocije. To može biti strah ili tjeskoba zbog porođaja, ili nečega što se događa bebi. Riječ je o normalnoj pojavi. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike