Svijet
NEMA OZLIJEĐENIH

Srbija: Eksplozije u tvornici streljiva u Čačku
Objavljeno 4. lipnja, 2021.

Serija eskplozija u pogonu streljiva potresla je u petak rano ujutro grad Čačak, na zapadu Srbije, a u incidentu nije bilo žrtava, potvrdili su lokalni dužnosnici i srbijanski MUP.

 

Prva detonacija čula se sat i pol u petak poslije ponoći u skladištu streljiva tvornice "Sloboda" koja je proizvodi kućanske aparate, ali i topnička streljiva, pogonska goriva i eksplozive.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da nema žrtava i ozlijeđenih i da je evakuirano šezdesetak radnika treće smjene, a nešto kasnije i četvorica radnika koji su se od eksplozija sklonila u podrum.

"Prve detonacije odjeknule su iz skladišta ubojitih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović.

Prema izvješćima loklanih medija, evakuiran je i dio stanovništva iz susjedstva tvornice, a oštećeni su prozori na desecima kuća u blizini i brojni automobili.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin potvrdio je da je situacija u Čačku "pod kontrolom".

Policija još ne dozvoljava pristup tvornici, uzrok nesreće još nije poznat, a po protokolima za ovakve incidente, detaljan očevid bit će moguć nakon 24 sata, kad se rizik od mogućnih naknadnih detonacija svede na minimum.

U sličnoj eksploziji 2003. godine poginula su tri radnika "Slobode", dok jedna eksplozija u 2010. nije izazvala žrtve.

Postrojenja tvornice "Sloboda" teško su oštećena 1999. godine tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije, kad su tijekom tromjesečnih zračnih udara oštećeni brojni pogoni vojne industrije.

Od tada se srpska industrija naoružanja oporavila i izvozi topnička streljiva mahom u države Afrike i Azije, ali i na Zapad, uključujući čak i pojedine članice NATO-a.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike