Kultura
PREMIJERA PREDSTAVE ''VIĐENJE ISUSA KRISTA U KASARNI V.P.2507''

Spektakularna predstava za koju se traži ulaznica više
Objavljeno 2. lipnja, 2021.

VINKOVCI

Nakon uspješno odigrane predstave u Šibeniku, a uoči vinkovačke premijere u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'', održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena predstava ''Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507'' nastala prema Brešanovom tekstu u režiji Jamina Novljakovića, a u koprodukciji Gradskog kazališta ''Joza Ivakić'' Vinkovci, Narodnog pozorišta Tuzla, Hrvatskog kazališta u Pečuhu i Umjetničke organizacije “Slavonski Brodvej” iz Slavonskog Broda.

Dramu ''Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” Brešan je napisao još 1973. godine, a predstava je premijerno izvedena 1984. godine u Beogradu nakon čega je zabranjena jer ju je komunistička vlast ocijenila kao dio kampanje protiv JNA.

- Kao ravnatelj sam sretan jer je ova predstava i ovaj tekst postavljen u našem kazalištu i to na prijedlog našeg glumca Vladimira Andrića. Ideja za ovu predstavu se rodila još prije četiri godine, međutim čekali smo povoljan trenutak. Sudjelovali smo u programu obilježavanja Brešanovih dana u Šibeniku i u HNK Šibenik otvorena je Spomen soba Ive Brešana. U toj sobi trajno je zabilježeno naše gostovanje u Šibeniku. Kad govorimo o Vinkovcima, ono što me posebno veseli je da imamo povećan broj mjesta u kazalištu odlukom Stožera. Moram također istaknuti da je zainteresiranost jako velika,  rekao je Zdenko Rečić, ravnatelj vinkovačkog kazališta.

Prema riječima glumca Vladimira Andrića ovaj projekt dokazuje da je komedija jedan ozbiljan posao i da je bilo iznimno zahtjevno za igrati ovu predstavu.
- Redatelj predstave Jasmin Novljaković nije eksperimentirao, nego je postavio predstavu u klasičnom smislu, kako i treba. Ozbiljno smo pristupili toj komediji i mislim da smo napravili dobar posao. Imamo pozitvne reakcije iz Šibenika, na što smo posebno ponosni i zahvalni, rekao je  Andrić.

Vedran Dakić, Zorko Bagić i Matko Duvnjak Jović glumci u predstavi složili su se u jednom da koliko god je bilo zahtjevno igrati, toliko im ništa nije bilo teško,  kad znate da je iza vas jedan odličan projekt.

- Najponosniji smo zato što mislim da smo jako puno svoga utakli u predstavi, svatko je nešto svoje ubacio. Meni je ovo jedan od naboljih projekta, a sam tekst je nešto što se teško može ispričati, dovoljno je reći da smo se dva sata smijali samo čitajući tekst, a još više dok smo uvježabavali glumačke uloge. Veselim se premijeri u Vinkovcima, rekao je Dakić

Najveći problem  bio je  obući 11 glumaca, sedam vojnika i četiri oficira bivše JNA, za predstavu čija scena "glumi" kasarnu te negdašnje vojske, a rekvizite su skupljali i od građana. Kad govorimo o interesu za predstavu, dovoljno govori činjenica da su sva tri dana rasprodana. Pretpremijera je u četvrtak 3. lipnja u 20 sati, premijera u 4. 6. u 20 sati, a repriza dan poslje, također u 20 sati.

U predstavi glume dramski prvak Goran Grgić, poznati zagrebački glumac Ljubo Zečević te članovi profesionalnog vinkovačkog ansambla Vladimir Andrić i mladi Vedran Dakić, a tu su još i Zorko Bagić, Andrija Krištof, Luka Stilinović, Ivan Simon, Domagoj Ivanković, Karlo Bernik i Matko Duvnjak Jović.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike