Regija
ZA OVU DEMOGRAFSKU MJERU U PRORAČUNU OSIGURANO 450.000 KUNA

Općina Babina Greda mladim obiteljima daje po 25.000 kn za kupnju prve nekretnine
Objavljeno 1. lipnja, 2021.
BABINA GREDA - Jedna od demografskih mjera kojima Općina Babina Greda želi zadržati mlade i pomoći im u osiguravanju uvjeta za kvalitetniji život jest financijska potpora za rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima. Sufinanciranje gradnje obiteljskih kuća odnosno kupnje prve nekretnine Općina potiče iznosom od 25.000 kuna po obitelji, a u tu je svrhu u proračunu za 2021. godinu osigurano ukupno 450.000 kuna.

Općinski načelnik Josip Krnić proteklog je tjedna potpisao ugovore s četirima obiteljima kojima će, zadovoljno su ustvrdili, ta potpora itekako dobro doći.

- Nakon više godina vratio sam se iz Dubrovnika u svoju Babinu Gredu, da napravim kuću i da budem sa svojom obitelji. Želim zahvaliti Općini, načelniku i svima na doprinosu za gradnju i kupnju nekretnine - kazao je Zoran Anđić.

Krnić je ustvrdio da je riječ o novoj demografskoj mjeri koju Općina planira zadržati, prema mogućnosti i unaprijediti, ovisno o financijskim sredstvima koja će joj biti na raspolaganju. Uz zacrtane projekte koji su u provedbi ili pred realizacijom, želja mu je proračun maksimalno usmjeriti na kvalitetu života.- Ono što smo planirali u prošloj godini, sada se prvi put ostvarilo u povijesti Babine Grede, da Općina potiče mlade obitelji iznosom od 25.000 kuna za kupnju prve nekretnine za stanovanje ili gradnju prve kuće na svom placu – kazao je. Dodaje da je cilj pomoći mladima, i što više praznih kuća u selu ponovno staviti u funkciju.

Natječaj je otvoren do utroška novca. Krnić poziva sve mlade koji ispunjavaju uvjete da se jave na natječaj jer je za ovu godinu ostalo novca za još 14 obitelji, koje mogu ostvariti sufinanciranje od 25.000 kuna za rješavanje stambenog pitanja.

Babina Greda je lani, među 734 kandidata iz 25 država članica EU-a koji su sudjelovali na natječaju "Pametne ruralne zajednice", odabrana među 16 sela, kao jedina od kandidata iz Hrvatske, što je velik uspjeh za tu općinu u županjskoj Posavini. U suradnji sa stručnjacima izradili su Strategiju pametnog sela i u studenome je poslali Europskoj komisiji u Bruxelles na usvajanje, a u nju su uvršteni za razvoj Babine Grede i njezine stanovnike bitni projekti. Ako ona bude izabrana među dvije najbolje, što će biti objavljeno krajem lipnja, EU komisija će ih direktno financirati.

Načelnik Krnić ističe da bi to bilo od golemog značenja i donijelo niz pogodnosti za cijelu lokalnu zajednicu, a uvjeren je da Babina Greda ima velike šanse. M.L.O.
U Babinoj Gredi nadaju se da će njihovu Strategiju pametnog sela EU komisija odabrati među dvije najbolje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike