Osijek
ZABRINJAVAJUĆI PODATCI

Stanje alarmantno, puši
čak polovina osnovnoškolaca
Objavljeno 1. lipnja, 2021.
Svake godine duhan ubije oko osam milijuna ljudi, a od toga više od milijun pasivnih pušača

Pune 34 godine protekle su otkako su države članice Svjetske zdravstvene organizacije utemeljile Svjetski dan nepušenja. Tako je i ove godine 31. svibnja bio u znaku upozoravanja na štetnost duhana i duhanskih proizvoda, odnosno opasnosti od njihova učestalog konzumiranja. Ništa manje nije važna ni činjenica da je u Hrvatskoj najmanje svaka treća odrasla osoba pušač, a godišnje od bolesti povezanima s pušenjem umre više od 9000 osoba.



- U Hrvatskoj puši 39 posto muškaraca i 36 posto žena, a predviđa se da će udio žena narasti do 38 posto za četiri godine. Ono što zabrinjava jest podatak da najveći broj pušača prvu cigaretu zapali već u osnovnoj školi te da puši čak polovina osnovnoškolaca – stoji u izvješću koje je na stranicama Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koristeći se dostupnim izvorima, pripremila doc. prim. dr. sc. Senka Samardžić, spec. javnoga zdravstva.

Valja naglasiti da je pušenje duhana glavni uzrok raka pluća, a izloženost dimu u kući odnosno na radnome mjestu povećava taj rizik. U Osječko-baranjskoj županiji 2018. godine zabilježeno je 187 novooboljelih od raka pluća, a 218 ih je preminulo. Tu je i kronična bolest dišnoga sustava (KOPB), a najučinkovitiji način usporavanja napredovanja te bolesti rani je prestanak pušenja. Valja naglasiti i da je dojenčad koja je izložena duhanskom dimu, odnosno pasivnom pušenju, također u riziku od pogoršanja upale pluća, astme, bronhitisa i infekcije donjih dišnih puteva. Duhan će također, upozoravaju iz županijskog NZJZ-a, dodatno smanjiti plućnu funkciju i oštetiti pluća, što može dovesti do tuberkuloze, a potom i do invaliditeta, odnosno smrti.

Iako ne bismo pomislili, i zagađenje zraka itekako može donijeti rizik od raka pluća, kao i od kroničnih bolesti dišnog sustava te smanjenja funkcije pluća. Naime, duhanski dim onečišćuje zrak u zatvorenom prostoru i sadržava više od 7000 kemikalija. Od toga broja njih 69, poznato je, prouzročuje rak.

- Iako dim može biti nevidljiv i bez mirisa, do pet sati može se zadržati u zraku - upozorava dr. Samardžić.

Sve te čimbenike valja uzeti u obzir, to više što podatci Svjetske zdravstvene organizacije nipošto ne idu u prilog pušačima, čak ni pasivnima. Naime, svake godine duhan ubije oko osam milijuna ljudi, a od toga broja više je od milijun pasivnih pušača. Stoga sačuvajte svoje zdravlje na vrijeme i ako još ne pušite, nemojte ni početi. A ako pušite, vrijeme je da prestanete.


Marija Mihelić
U TRENU USPIO ODBACITI CIGARETE
Zahvaljujući akcijama javnoga zdravstva brojni građani nakon određenoga vremena odreknu se pušenja. Učinio je to prije pet godina i 59-godišnji Osječanin Miroslav, i to nakon višednevnog kašlja. - Odjednom sam shvatio da to meni ne treba i od toga trenutka nisam više zapalio ni jednu cigaretu. Moram priznati da se puno bolje osjećam, ali i da sam dokaz kako mi kao bivšem pušaču duhanski dim smeta. I bez obzira na to što ne mogu potvrditi mišljenja da sam odbacivanjem uštedio novac, mogu dokazati da sam svakako sačuvao zdravlje, što je najvažnije. Naravno, preporučujem svima da odbace cigaretu, nakon 30-ak godina konzumiranja duhana ja sam primjer da prestanak pušenja može biti trenutačan, bez oklijevanja - savjetuje Osječanin.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana