Novosti
OSIJEK IMA NOVOG GRADONAČELNIKA

Radić: Ne tražimo dodatno vrijeme za uhodavanje, idemo napraviti najbolje za naš grad
Objavljeno 30. svibnja, 2021.
HDZ-ov kandidat osvojio je 62,69 posto glasova * Na izbore izišlo 29,13 posto birača

Ivan Radić postao je novi gradonačelnik grada Osijeka. Nakon drugog kruga izbora, u kojemu se Radić sučelio s Berislavom Mlinarevićem, osječki birači još jednom su veliku prednost dali Radiću, koji je tako u dobi od 34 godine postao najmlađim osječkim gradonačelnikom.



Plenkovićeva čestitka


Ivan Radić, kandidat HDZ-a i koalicijske liste koju čine Nezavisna liste Ante Đapića, Aktivni nezavisni umirovljenici, HSU, Blok umirovljenici zajedno, HSLS i Demokratski HSS, u drugom krugu izbora dobio je 62,69 posto glasova. Berislav Mlinarević kao nezavisni kandidat kojega su podupirali Domovinski pokret i Most osvojio je 37,31 posto glasova. U drugom krugu izbora za osječkog gradonačelnika glasovalo je 29,13 posto birača. Radić je u prvom krugu lokalnih izbora, 16. svibnja, osvojio 38,87 posto glasova birača, a Mlinarević 19,63 posto.

Kao i prilikom pobjede u prvom krugu, i ovaj put Radić je bio vrlo staložen.

- Kao prvo, zahvaljujem svim Osječankama i Osječanima koji su izišli na izbore bez obzira na to glasovali bilo za mene ili za moga protukandidata. Prezadovoljni smo rezultatom ove izborne noći, ali i ovaj put ponavljam - nema mjesta euforiji. Osijek nema više vremena čekati, odmah po preuzimanju dužnosti krećemo raditi, ne tražimo nikakvo dodatno vrijeme za uhodavanje, spremni smo odmah za djelovanje. Primopredaja je, a za očekivati je da će do tada biti objavljeni i službeni rezultati, s Ivanom Vrkićem dogovorena za petak, i potom smo u ponedjeljak prvi na radnom mjestu i krećemo pokretati Osijek - prva je Radićeva izjava, ovaj put kao novog gradonačelnika Osijeka. Tijekom večeri mu je na pobjedi telefonski čestitao i Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade, a u izbornom stožeru, u kojemu ni ovaj put, kao ni u prvom krugu, nije bila gužva, prvi je čestitao osječko-baranjski župan Ivan Anušić. On je pobjedom u prvom krugu preuzeo drugi mandat na mjestu župana. U izjavi za medije, Anušić, upitan je li ovo i njegova pobjeda, odgovorio je kako "ovo jest njegova pobjeda jednako kao što je i Radićeva pobjeda njegov izbor za župana".

Pitali smo Ivana Radića je li mu čestitao poraženi Mlinarević.

- Nismo se čuli, ali Mlinarevića znam cijeli niz godina i vrlo rado ću kod njega i dalje ići i na kavu i na kolač. Kao pobjedniku nije mi problem čestitati, kao što sam to učinio i protukandidatima iz prvog kruga. Tako i ovaj put čestitam Mlinareviću i njegovim biračima na rezultatima u drugom krugu i pozivam ih da zajedno gradimo Osijek koji će biti "motor" Slavonije - rekao je novi osječki gradonačelnik.

Loš gubitnik


Iako je atmosfera u izbornom stožeru poraženog Berislava Mlinarevića bila prilično dobra, svojom se izjavom kandidat kojega su podržali Domovinski pokret, Most i Udruga Hoćemo, pokazao vrlo lošim gubitnikom. Zahvalio je svim građanima koji su mu dali glas, zahvalio je i volonterima i svim suradnicima, no u svom se govoru bavio najviše protukandidatom koji ga je uvjerljivo pobijedio.

- Čestitam svom protukandidatu Ivanu Radiću na pobjedi, vjerujem da će Osijekom upravljati svojom glavom, a ne tek kao produžena ruka Andreja Plenkovića, pa, ako hoćete, Zagreba i Bruxellesa. Radić je tek na svom početku i nadam se da će kao mlad i perspektivan političar dati sve od sebe u stvaranju Osijeka boljim mjestom za život svih građana i svih onih koji žele živjeti u gradu i doći u njega živjeti. Nadam se da će se u vođenju grada oduprijeti privatnim i stranačkim interesima. Kroz kampanju sam ga bolje upoznao jer smo nekoliko puta otišli na kavu nakon sučeljavanja, dakle, mogu reći da svojim razmišljanjima i pozitivnom energijom ide u dobrome smjeru. Istina, u ovoj je kampanji bilo svega, i udaraca ispod pojasa i prljavih igara iz kuhinje HDZ-a. Proglasili su me masonom, nevjernikom, fašistom iako sam vjernik, domoljub i svojim načinom života dokazujem da poštujem različitosti. No, opraštam im sve. Nastavit ću doprinositi boljitku našeg grada svojim dokazanim djelovanjem kao poduzetnik i čovjek koji ima što pametno i korisno reći. Količina glasova koju sam dobio obvezuje me za daljnji rad - poručio je Mlinarević. Rekao je i da se "ne bi dobro osjećao u ulozi gradonačelnika gdje je on dobio 16 do 17 posto glasova". "Ne bih rekao da sam gradonačelnik uz tako slabu izlaznost, a to govori baš suprotno - da je jako puno ljudi nezadovoljno stanjem u Osijeku i nije izišlo na izbore. To govori za sebe, ali zakon tako kaže i moram Radiću priznati da je pobjednik", zaključio je poraženi kandidat.

Ako se u petak u gradskoj upravi doista dogodi primopredaja, Radić najavljuje i skoro sazivanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, u kojemu HDZ, uz koalicijske partnere SSiB i HNS, ima stabilnu većinu.

- Grad Osijek mora biti prava slavonska metropola, mora biti pokretač Slavonije. Sve vijećnike u Gradskom vijeću pozivam da budemo konstruktivni, predlažemo dobre projekte, a ja kao uključiv gradonačelnik bit ću ih spreman prihvatiti. I idemo napraviti najbolje za naš grad - rekao je Radić.

Dario Kuštro

početak
PRIMOPREDAJA VLASTI NAJAVLJENA ZA PETAK
DOGRADONAČELNICI VULIN I CRNKOVIĆ
Radićeva pobjeda znak je da su za nove dogradonačelnike izabrani Dragan Vulin i Jasenka Crnković. “Već gledamo prema naprijed i znamo da nas čeka velika odgovornost na koju smo spremni. Jasno je kako ćemo dati sve od sebe da opravdamo ovo veliko povjerenje naših sugrađanki i sugrađana i da Osijek dođe na prvo mjesto i da ono što smo planirali, predstavili u našem programu, u što kraćem vremenu i provedemo. To će biti naš fokus, na tome ćemo raditi intenzivno. Imamo veliku želju za dokazivanjem”, rekao je Vulin. “Ono što mene i naš cijeli tim veseli je da što prije krenemo s konkretnim poslom. Što se tiče mene, moga iskustva i mojih kompetencija iz realnog sektora, svakako ću se maksimalno potruditi da napravimo gradsku upravu kao brz, efikasan servis gospodarstvu i poduzetništvu koje će pomoći razvoju cijeloga Osijeka”, rekla je Crnković.