Sport
U ČUDNOJ SEZONI UDAREN DOBAR TEMELJ

Letvica visoko podignuta: Velika slavlja i rezultati tek trebaju doći
Objavljeno 31. svibnja, 2021.
Osijek je prošlu sezonu, 2020./21., završio na drugom mjestu, što je najbolji plasman u klupskoj povijesti

Iza nogometaša Osijeka teška je ali i uspješna sezona. Koronavirus učinio je prvenstvo najčudnijim dosad. Vrlo kratke stanke između dvije sezone, pa onda između dvije polusezone, ubrzani ritam igranja i prazne tribine nisu zaustavili nogometnu revoluciju koju je s Nenadom Bjelicom na čelu započeo NK Osijek.



Kažemo "započeo" jer se njezin nastavak očekuje u sljedećoj sezoni. Osijek je prvi put nakon 25 godina bio legitiman sudionik utrke za titulu prvaka. Posustao je četiri kola prije kraja, ali brojke koje je ostvario imaju visoku vrijednost.

Zaostatak i penali


Završio je drugi sa 77 osvojenih bodova što je najviše bodova u klupskoj povijesti, a ujedno je i drugi najveći broj bodova u povijesti HNL-a koji je skupio viceprvak. Osijekovoj brobi za titulu presudile su dvije stvari. Loš ulazak u sezonu, jer je već nakon tri kola za vodećim Dinamom zaostajao golemih osam bodova, i vjerojatno promašeni kazneni udarac Ramona Miereza za pobjedu nad Varaždinom u sedmoj minuti sudačke nadoknade u susretu 32. kola. Ipak, veću težinu imao je taj bodovni zaostatak prije nego što je Nenad Bjelica sjeo na klupu osječkog kluba. U prvenstvu je Osijek napravio velike stvari. Imao je dvije serije od 11 utakmica bez poraza, a, zanimljivo, obje su završile na istom mjestu - u Velikoj Gorici. U sva četiri derbija s Dinamom bijelo-plavi su se pokazali posve ravnopravnim suparnikom, a ne treba zaboraviti kako je Dinamo imao jednu od svojih najboljih sezona do sada. Sve to samo govori koliko su bijelo-plavi iz Gradskog vrta bili dobri, ali također kazuje da treba biti još bolji ako želi popuniti posljednju prazninu koja je ostala nakon ove sezone, a to je rubrika s trofejima. Bili su Osječani prokleto blizu, ali su ipak ostali tako daleko. No puno je pokazatelja koji govore kako sve to nije bila samo slučajnost, nego tek početak nove ere, u kojoj će se NK Osijek tući za trofeje. Nenad Bjelica ne priznaje ništa manje od toga, što je jasno pokazala sezona koja je iza nas. Bijelo-plavi su u njoj bili itekako konkurentni iako je trener sa svojim stručnim stožerom bio prisiljen sve raditi u hodu. Nije mu smetalo. Uspio je od Osijeka napraviti momčad koja vjeruje u ono što radi i za što se bori. Promjena mentaliteta ključan je detalj i kod uzleta, ali i kod kikseva koje je osječka momčad napravila tijekom sezone. Ipak, daleko je više bilo dobrih stvari. Srušeni su brojni klupski rekordi, Osijek je imao najbolje pojedince prvenstva u tri kategorije. Mierez je prvi topnik, Bočkaj najbolji asistent, a Ivušić vratar s najviše utakmica bez primljenog pogotka. Ipak, najvažnije u svemu tome je što je Osijek imao najbolju obranu lige, a vrlo su rijetke bile utakmnice na kojima nije postigao pogodak (tri u cijeloj sezoni, nap. a.). Sve to vrlo jasno govori koliko je dobar posao napravio Nenad Bjelica.

Nadgradnja


Međutim, kako Bjelica sam ističe, njegov posao u Osijeku tek je počeo. Nije slagao ni pripremao momčad jer je došao kada su već bila odigrana tri kola, pa će tek sada imati priliku složiti roster prema svojim željama. Sada pozna momčad i igrače, jasno mu je što treba učiniti kako bi se i u sljedećoj sezoni bijelo-plavi borili za oba domaća trofeja te konačno u Europi ostavili pamtljiviji trag. Upravo su ispadanja na domaćem terenu od Basela u 2. pretkolu Europske lige te u četvrtfinalu Kupa Hrvatske od Rijeke dvije "mrljice" koje su sezoni uzele titulu - najbolje u povijesti kluba. No to će samo pojačati motive za novu sezonu. U njoj će letvica biti vrlo visoko jer rekorde koji su postavljeni u sezoni koja je nedavno završila neće biti nimalo lako ni dostići, a kamoli prestići. Izazov će biti velik, a uspiju li bijelo-plavi doći blizu tih brojki, to će značiti kako su opet u borbi za naslov prvaka. Već u nekoliko navrata Bjelica je istaknuo kako nema potrebe previše pojačavati momčad koja je dugo bila uz bok Dinamu, ali svježe krvi će biti. Uostalom, bude li se Osijek borio na tri bojišnice (prvenstvo, Kup i Europa), trebat će mu širina u igračkom kadru. O tome svakako treba voditi računa jer u sezoni koja je iza nas takvih opterećenja nije bilo.

Uglavnom, temelji novog, jakog Osijeka su postavljeni. To je način na koji treba doživljavati prošlu sezonu, a sad slijedi nadgradnja. Iako je rezultatski "plafon" visok, opet ga treba težiti probiti. Dosad smo često bili svjedoci stidljivih najava borbe za trofeje. S Bjelicom se i to promijenilo. Danas znamo kako će za 15-ak dana početi pripreme za novu sezonu, u kojoj će cilj biti - osvajanje trofeja. To je jedini način na koji Osijek može učiniti novi rezultatski iskorak. Bjelica je učinio da svi vjerujemo kako je to moguće i zato se navijači s pravom mogu veseliti sezoni koja dolazi. Posebno ako će im biti omogućen povratak na tribine.

Dalibor Keler

zagrijavanje
U NOVOJ SEZONI CILJ - OSVAJANJE TROFEJA
NAJ, NAJ...
l Najveći niz bez poraza: dvaput 11 utakmica (od 4. do 15. kola i od 22. do 33. kola) l Najveći niz bez pobjede: 4 utakmice (od 30. do 34. kola) l Najuvjerljivija pobjeda: 4:0 protiv Šibenika na Šubićevcu (25. kolo) l Najuvjerljiviji poraz: 4:1 protiv Gorice (15. kolo) l Najveći posjet u Gradskom vrtu: 2170 (Gorica - 6. kolo), jedini domaći susret u sezoni s publikom l Najveći posjet u gostima: 2130 (Varaždin - 5. kolo) l Najviše puta zamijenjen: Damjan Bohar - 16 puta l Najviše puta ulazio s klupe: Ante Erceg - 18 puta
STRIJELCI
Najbolji Osijekov strijelac ove sezone Ramon Mierez zabio je 22 pogotka, što mu je bilo dovoljno i za titulu najboljeg strijelca HNL-a. Drugi klupski topnik je Damjan Bohar sa sedam, a treći Laszlo Kleinheisler sa šest pogodaka.
STATISTIKE
Osječani su ove sezone osvojili najveći broj bodova otkako igraju u HNL-u. Uzeli su 77 od mogućih 108, što je čak 71 posto mogućih bodova. Bijelo-plavi su u Gradskom vrtu osvojili čak 79 posto mogućih bodova, ili 43 od 53, s tim što su doživjeli samo jedan poraz. Odlični su bili i na gostovanjima, gdje su od 54 boda koja su bila na raspolaganju došli do 34, ili 62 posto mogućih bodova. Što se efikasnosti tiče, Osijek je postigao 59 pogodaka (kod kuće 30, u gostima 29). Bijelo-plavi su prosječno postizali 1,6 pogodaka po utakmici (zabijali su svake 54 minute). Još bolje brojke zabilježili su u obrani. Osijek je primio najmanje pogodaka u HNL-u ove sezone - 15 (osam u Osijeku, 17 u gostima). To je prosjek od 0,7 pogodaka po utakmici, a Ivušić je loptu iz svoje mreže prosječno vadio svakih 129 minuta.
78
žutih kartona dobili su igrači Osijeka ove sezone, a pojedinačno najviše ih je zaradio Igor Silva, osam, a dva manje dobio je kapetan Mile Škorić
2
2 crvena kartona zaradili su bijelo-plavi tijekom prvenstva. Po jednom su isključeni Mile Škorić i Danijel Lončar
ASISTENTI
Prvi asistent bijelo-plavih, ali i cijele Lige bio je Petar Bočkaj s deset asisitencija. Slijede ga Mario Jurčević s pet te Laszlo Kleinheiser i Damjan Bohar sa po četiri pripremljena pogotka.
NEDOSTAJALI NAVIJAČI
Prošla sezona bila je specifična i zbog pandemije koronavirusa, koja je tribine hrvatskih stadiona ostavila prazne. Publika je nazočila utakmicama samo u tri kola (5.,6. i 7.), a Osijek je samo jednom igrao pred navijačima kod kuće, u 6. kolu, kada je svladao Goricu. S obzirom na odličnu sezonu koju je imao, bio je to velik hendikep jer bi vrlo vjerojatno pali i neki rekordi kada je gledanost u pitanju s obzirom na to da su se Osječani gotovo do samog kraja prvenstva s Dinamom borili za naslov prvaka.
ZAUSTAVLJENI U ČETVRTFINALU KUPA
Bijelo-plavi ove sezone nisu daleko dogurali u Kupu iako im se za to nudila dobra mogućnost. Zaustavljeni su u četvrtfinalu, kada ih je u Gradskom vrtu svladala Rijeka sa 2:1. Bio je to prvi Kup susret u Gradskom vrtu nakon dvije i pol godine, ali nije bio sretan. Prije toga Osječani su kao gosti lako prošli Crikvenicu u šesnaestini finala (5:1), te Kurilovec u osmini finala (4:0).
U EUROPI OPET KOBNA PRVA STEPENICA
Drugu godinu zaredom Osječani se nisu proslavili ni na europskoj sceni. Opet su zapeli na prvoj stepenici, iako im se i tu nudila dobra prilika jer se zbog pandemije koronavirusa u 2. pretkolu Europske lige igrala samo jedna utakmica. Osijek je za suparnika dobio švicarski Basel, igralo se u Gradskom vrtu, a Švicarci su slavili sa 2:1. Osječani su odigrali jako loše prvo poluvrijeme, u kojem su imali zaostatak od 2:0, a u nastavku su bili daleko bolji i malo im je nedostajalo za dostizanje rezultata. Nisu uspjeli, pa su europski put završili rano.
REKORDI KOJI SU SRUŠENI
l Najveći broj bodova u jednoj sezoni: 77 l Najveći broj pobjeda u istoj sezoni: 23 l Najveći broj gostujućih pobjeda u sezoni: 10 l Najmanje primljenih pogodaka u sezoni: 25 l Najveći broj uzastopnih pobjeda kod kuće: 10
Najčitanije iz rubrike