Kultura
SLUK U OSIJEKU ZAVRŠIO DODJELOM NAGRADA

"Pliva patka preko Drave" najbolja od 12 predstava
Objavljeno 30. svibnja, 2021.
Ovogodišnje izdanje Susreta je, unatoč pandemiji, ponudilo bogat program

Svečanom dodjelom nagrada u brojnim kategorijama u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića završen je 28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, koji se u Osijeku održavao od prošlog ponedjeljka. Ovogodišnje izdanje popularnog SLUK-a, unatoč pandemiji, ponudilo je bogat program, a stručni ocjenjivački sud - Ria Trdin, Dražen Ferenčina i Miroslav Čabraja (predsjednik), nakon odgledanih dvanaest predstava što ih je u službeni program festivala uvrstila Teodora Vigato, najboljom je proglasio "Pliva patka preko Drave" u izvedbi kazališta domaćina festivala.



Djeca se složila


- Predstava se odlikuje vrlo zanimljivom lutkarskom animacijom, u kojoj se propituju mogućnosti tekstualnog predloška prema kojem se izvodi lutkarska predstava, kao i granice između dječje igračke i scenske lutke - obrazložio je žiri donesenu odluku da je "Pliva patka preko Drave" najbolja predstava u cjelini na 28. izdanju kazališnog festivala posvećenog isključivo hrvatskoj lutkarskoj umjetnosti. Ista predstava najbolja je i prema ocjeni dječjeg prosudbenog odbora, u kojemu su ove godine bili Andrej Papić, Bartol Čačić, Dora Lovrenčić i Laura Lovrenčić.

Nagradu za najbolje oblikovanje rasvjete stručni je ocjenjivački sud dodijelio Domagoju Garaju za predstavu "Antički underground: laž, istina i mit" u izvedbi Kazališta Virovitica, nagrada za najbolju kreaciju lutaka i maski pripala je Krešimiru Tomcu za "U kažnjeničkoj koloniji" u izvedbi Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno iz Bala i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, nagradu za najbolju scenografiju osvojila je Alena Pavlović za predstavu "Flekavac" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a onu za najbolju kostimografiju Leo Vukelić za "Kao voda" u izvedbi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Najbolji novi tekst, prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda, napisala je Petra Cicvarić, i to za predstavu "Na tragu" Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca, a za najbolju glazbu nagrađen je Nenad Brkić za "Medu Đuru u vrtiću" u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka.

Za glumu-animaciju dodijeljene su četiri ravnopravne nagrade: Ireni Bausović Tomljanović i Dominiku Karakašiću za animacije u predstavi "Caffe Kraljevstvo" Kazališta lutaka Zadar, Silviju Švastu za animaciju u predstavi "Zatočenik kule Bro" Gradskog kazališta Požega i Gordanu Marijanoviću za animaciju u "Pliva patka preko Drave". Nagrada za najbolju režiju završila je u rukama redatelja predstave "Caffe Kraljevstvo" Vanje Jovanovića, koji je "vrlo lutkarski promišljenim i lucidnim rješenjima, a s minimalnim sredstvima dočarao esenciju lutkarske umjetnosti". Nagrada "Branko Stojaković" za ukupnu likovnost, koju tradicionalno dodjeljuje Kazalište lutaka Zadar, otišla je u karlovačko Gradsko kazalište "Zorin dom" za predstavu "Na tragu", a dodijeljena je i nagrada za kolektivnu igru ("Flekavac").

Priznanja za rad



Priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu uručena su Marijani Matoković, Peđi Gvozdiću, Andrei Majica, Zoranu Mužiću, Luči Vidanović, Anđeli Ćurković-Petković i Draženu Golubiću, a Povelje za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni dobili su Lutkarska organizacija koju fakat trebamo - LOFT iz Zagreba, GK "Zorin dom", KD Pinklec, DK Branka Mihaljevića, KL Zadar, GKL Rijeka, GKL Split i Zagrebačko kazalište lutaka.

Danijel Miklić

28. izdanje
POSVEĆENO HRVATSKOM LUTKASTVU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike