Regija
OPLJAČKAN POZNATI BARANJSKI VINAR ZOLTAN PINKERT IZ SUZE

Snimke lopova s videonadzora objavio je na facebook-profilu
Objavljeno 29. svibnja, 2021.
SUZA

"Molim vas, prijatelji, dijelite ovo dalje. Pomozite da pronađemo provalnika. Ako ga netko prepozna, neka javi policiji ili meni. Hvala."

Objavio je to jučer, uz nekoliko fotografija provalnika u akciji (snimke s videonadzora), na svom facebook-profilu poznati baranjski vinar Zoltan Pinkert iz Suze. Odlučio je na taj način pomoći sebi, ali i policiji.

- Provala se dogodila 25. svibnja oko 22 sata. Kamere su sve zabilježile, pa se može vidjeti 15-minutna lopovska akcija - priča Pinkert, objašnjavajući kako je provalnik u vinariju ušao kroz prozor. Točnije, dva prozora. Jedan prozor, nastavlja, koji izvana vodi u predsoblje, bio je poluotvoren, pa nije trebalo previše mudrosti potpuno ga otvoriti, dok je drugi, kroz koji je ušao u ured, stručno otvorio odvijačem ili nekim drugim alatom.

- Imam dojam da je pazio da nešto previše ne ošteti. Najprije je neko vrijeme stajao pred vratima, ali se ipak odlučio za ulazak kroz prozor, vjerojatno misleći da na vratima imamo alarm. Kada je konačno ušao u ured, izvadio je ladicu, uzeo novac i istim putem se vratio - kaže Pinkert, dodavši kako je ukrao nešto više od 3000 kuna. Provalnikov cilj, očito je, nije bilo vrhunsko Pinkertovo vino (čak ni ono arhivsko koje je bilo u neposrednoj blizini), već isključivo novac, za koji je lopov, misli Pinkert, znao gdje stoji. Po konstituciji i obrisima lica ne može ga prepoznati, pa samim time pretpostavlja da nije riječ o "domaćem" lopovu iz Suze ili okolnih sela. Ipak, dodaje, sve je moguće.

- Videonadzor imamo već nekoliko godina, a ovo je prva krađa u našoj vinariji - ističe, naglašavajući kako ne sumnja ni na koga, kako se od novca već oprostio, ali i kako vjeruje u rad krimpolicije.

Pljačku je dan poslije, kada je stigla na posao, primijetila njegova djelatnica, ali tek kada je vidjela otvoren prozor na uredu, jer ništa osim otvorenog prozora i otvorene ladice nije dalo naslutiti da je netko ušao i prisvojio nešto manje novca od nečije mjesečne plaće. Podsjeća kako je u posljednjih godinu dana opljačkan restoran "Piroš čizma" i trgovina NTL-a, a sudeći prema policijskim izvješćima, pljački je bilo još.

Tako je, primjerice, za više desetaka tisuća kuna između 10. i 13. svibnja "olakšan" 50-godišnjak iz Belog Manastira kojemu je "nepoznati počinitelj neovlašteno posjetio kuću". Brojne krađe događale su se i u vikendicama, odnosno nekim drugim objektima na jedinoj baranjskoj uzvisini. No da policija ne sjedi prekriženih ruku, dokaz je i nedavno priopćenje PU osječko-baranjske u kojemu se kaže kako se dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je 35-godišnji hrvatski državljanin počinio četiri kaznena djela teške krađe u Mecama i Dalju.

Od kolovoza prošle godine do 22. svibnja ove godine dva je puta provalio u trgovinu u Mecama te ukrao oko 1000 kutija različitih vrsta cigareta, više desetaka paketa duhana, nekoliko boca alkoholnog pića... Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike