Osijek
ZAPOČELO VELIKO ISTRAŽIVANJE

Geotermalni izvori kod Ernestinova?
Objavljeno 27. svibnja, 2021.
Kako saznajemo iz Ernestinova, započelo je istraživanje potencijala geotermalnih voda u toj općini. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je odluku 8. listopada kojom je trgovačkom društvu Ensolx d.o.o. iz Zagreba izdalo dozvolu za istraživanje geotermalnih voda mjerenjima koja nemaju nikakav utjecaj na okoliš i stanovništvo i odobrena su od Agencije za ugljikovodike i Ministarstva. Riječ je o snimanju magnetotelurskih podataka, pasivnoj metodi bez izvora signala u kojoj nema utjecaja na operatera, okoliš, stanovništvo ili prirodu.

Snimanje magnetotelurike uključuje mjerenje prirodne fluktuacije Zemljina magnetskog polja, a te fluktuacije induciraju struje u Zemlji koje se zatim mjere na površini.

Istražni prostor rezervi geotermalne vode Ernestinovo nalazi se na području općina Ernestinovo, Antunovac, Šodolovci, Vladislavci i Čepin u Osječko-baranjskoj županiji, površine 76,66 kilometara kvadratnih.

Investitor će u konačnici obaviti interpretaciju navedenih mjerenja i analize uzoraka fluida, a utvrdi li komercijalno otkriće, dužan je izraditi i dostaviti na provjeru elaborat o rezervama geotermalnih voda. U slučaju izdavanja dozvole za pridobivanje geotermalnih voda investitoru te potpisivanja ugovora o eksploataciji geotermalnih voda, investitor je dužan plaćati novčanu naknadu za pridobivene količine geotermalne vode u iznosu od 3,6 posto tržišne vrijednosti pridobivenih količina geotermalnih voda.

Iskorištavanje geotermalnih potencijala, odnosno izrade studije za cjelokupnu Osječko-baranjsku županiju inicirao je župan Ivan Anušić, koji je pojasnio prednosti iskorištavanja rezervi takve vode. "Potencijali su veliki i utjecat će na budućnost zelene energije te razvoj poljoprivrede i turizma. Vrlo brzo imat ćemo kompletnu studiju. Tada ćemo točno znati koji su potencijali svakog pojedinačnog geotermalnog izvora. Znat ćemo što možemo s tim raditi, a možemo jako puno, primjerice u to pripada zdravstveni turizam, korištenje toplinske energije u zagrijavanju plastenika i staklenika, proizvodnja električne energije te grijanje kućanstava, ustanova i dr., a što bi dovelo do novih radnih mjesta i nove gospodarske aktivnosti“, smatra Anušić.D.Pejić
Geotermalni izvori mogu se koristiti za zdravstveni turizam, grijanje plastenika, proizvodnju struje...
76,66

kvadratnih kilometara se istražuje kako bi se pronašli geotermalni izvori
Najčitanije iz rubrike