Regija
INTRIGANTNA PONUDA U LIPIZZANU

Peku Cannabis pizzu s konopljom iz Vrpolja
Objavljeno 27. svibnja, 2021.
Tijesto je od brašna industrijske konoplje, u nj se dodaje i konopljino ulje. Završni “touch” čine njezine sjemenke
ĐAKOVO

Na dodatnu potrebu za zdravim namirnicama iz lokalne sredine, koju je izrodilo vrijeme pandemije i pojačane brige za zdravlje, dugogodišnji đakovački ugostitelj Branimir Šebetić, vlasnik pizzerije Lipizzano, odgovorio je proširenjem jelovnika - Cannabis pizzom.

Dok joj naziv budi znatiželju gostiju, njezine namirnice i okusi slasno draškaju nepca. Jer među namirnicama za ovu pizzu je i konoplja. Industrijska konoplja. I to lokalno uzgojena, u okolici, u Vrpolju, na površinama mladog poljoprivrednika Zvonimira Kalića, a čije je ime postalo sinonim u domaćoj proizvodnji te mnogostruko iskoristive i blagotvorne biljke.

– Naravno da je i pandemija kumovala toj ideji. U medijima sam vidio proizvodnju Zvonimira Kalića i u razgovoru s njim bio sam oduševljen njegovim stavom o svim zdravim i korisnim učincima industrijske konoplje u prehrani. Taj mladi čovjek ima posebnu karizmu. Mi u Lipizzanu, moj tim – imam lijepo uhodanu ekipu ovdje – uvijek stvara nešto novo. Na tom tragu prva ideja bila je bezglutenska pizza jer ju gosti sve više traže i kažu: "Željni smo pojesti pizzu bez glutena", no teško je napraviti tijesto za nju, da istovremeno bude bez glutena a da se sačuva u hladnjaku. Usto, taj je proizvod zbog specifičnih namirnica i prilično skup. No nismo odustali od bezglutenske pizze, stalno razmišljam o tome, jako sam tvrdoglav po naravi, uspjet ću s tim tijestom kad-tad – kaže Šebetić.

U traženju noviteta za jelovnik svoje pizzerije, nečeg zdravijeg, te u savjetovanju s Kalićem, odlučio se za Cannabis pizzu.

– Igrali smo se tijestom danima, mozgali nad omjerima i uskladili ih – glavni je sastojak njezina tijesta, dakako, brašno od industrijske konoplje, a ide i nešto "nulera" i oštrog brašna. Malo je teže raditi s tim tijestom jer je mekano, no ta pizza u krušnoj peći bude pečena za manje od dvije minute, a klasičnom tijestu za pizzu treba više od tri minute – kaže vlasnik Lipizzana. U tijesto Cannabis pizze dodaje se i malo ulja industrijske konoplje, a kao završni touch i njezine sjemenke. U nadjevu su šalša - umak od rajčice, sir grano padano, cherry rajčice, pršut, salata rukola.

– Kada gosti uzmu kartu s našom ponudom u ruke i pročitaju Cannabis pizza, prvo im bude malo čudno, a kada ju kušaju, samo kažu: "To je to!" Čak sam, kada vide pojam cannabis u jelovniku, mislio da će reakcije biti negativne, no dogodilo se baš suprotno – kaže Šebetić i dodaje kako pizzu od konoplje naručuju i mladi i stariji – mladi iz znatiželje, a stariji zbog svjesnosti o zdravlju. Tim Lipizzano osmislio je i Vege cannabis pizzu, bez pršuta. Njezina cijena je 42, a Cannabis pizze s pršutom 46 kuna.

– Ljudi su spremni platiti za zdravlje – kaže Šebetić, koji ima i dobre vijesti za goste intolerantne na gluten: "Nastavljamo traženje idealnog omjera za bezglutensku pizzu."

Suzana Župan
Zagovornik domaće, lokalne hrane
– U ovom sam poslu 25 godina i uvijek težim nečem novom, boljem, a zagovornik sam i nabave domaće, lokalne hrane, pa nabavljam vino iz okolice Đakova, meso od ovdašnjih mesara, đakovačko craft pivo. Da se ovdašnji povrtlari organiziraju za dopremu na prag nas ugostitelja, odmah bih potpisao ugovor za svakodnevnu dostavu svježeg povrća. Moja osnovna ideja suradnja je s domaćim ljudima. Naši ljudi su naši gosti, zašto i proizvođači ne bi bili naši ljudi?! To je to, zatvoreni krug – kaže Branimir Šebetić, čija pizzerija ima čak 19 zaposlenih.
Branimir Šebetić

vlasnik pizzerije Lipizzano

Cannabis pizzu naručuju i mladi i stariji – mladi iz znatiželje, a stariji zbog svjesnosti o zdravlju. Cijena joj je 46, a Vege je 42 kune. Ljudi su spremni platiti za zdravlje
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike