Učionica
SUDJELOVALO 80 IZLAGAČA

Rizničari slavodobitničkim koronama nagrađivali sudionike sedme Meandrirane riznice
Objavljeno 27. svibnja, 2021.

Sedma po redu Kreativna riznica održavala se od 21. travnja do 24. travnja 2021. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji s Filozofskim fakultetom Osijek, Akademijom za umjetnost i kulturu te Institutom Andizet. To se veliko događanje, u kojem je sudjelovalo 80 izlagača posvećenih populariziranju kreativne industrije, u cijelosti prenosilo mrežno. Tako su društvene mreže Kreativne riznice uspješno prenijele 40 sadržaja, a dvorana Vladimira Preloga na Ekonomskom je fakultetu u Osijeku prenamijenjena u televizijski studio. Programski sadržaji Kreativne riznice dostupni su na pregled i nakon završetka simpozija te su predmetom nastavnih sati na većem broju sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera kao i fakulteta izvan osječkog Sveučilišta.


Na Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti svečano je otvorena Kreativna riznica 2021.


Svečano je otvorenje Kreativnog meandriranja upriličeno u srijedu, 21. travnja 2021. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a javnosti su se u izravnom prijenosu obratili dekan Boris Crnković, prodekanica Sunčica Oberman-Peterka, predsjednica Programskog odbora Josipa Mijoč i profesorica Jasna Horvat.


Prema riječima je dekana Borisa Crnkovića, „Ekonomski fakultet dobio priliku proslaviti Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti, ali i biti visokoškolskom javnom obrazovnom ustanovom koja je prva obilježila 2021. kao godinu Kreativne ekonomije za održivi razvoj kakvom ju je proglasio UNESCO na svojoj 74. Generalnoj skupštini.“ Prodekanica Sunčica Oberman-Peterka istaknula je da je „ovogodišnja organizacija simpozija preuzela pozitivne strane poučavanja na daljinu te da se očekuje kako će premašiti prošlogodišnji doseg od 70 000 pregleda“. Josipa je Mijoč u ulozi predsjednice Programskoga odbora najavila bogati program raspoređen u četiri simpozijska dana, dok je Jasna Horvat naglasila da je i ove godine Riznica ostvarena uz svesrdnu pomoć rizničara (studenata volontera) koje je predvodila Ivana Jobst. Studenti volonteri na Riznici sedmu godinu zaredom usavršavali su praktične vještine i teorijska znanja, a rizničarenje (volontiranje) nameće se kao novi oblik učenja i osposobljavanja za sve cjenjenije poslove u polju kreativne ekonomije.


Okrugli stolovi, paneli, intervjui, predstavljanja projekata, multimedijske izložbe



Programski sadržaji Meandrirane kreativnosti već su u prvim danima pokazali da su dosezi u praćenjima udaljenih pratitelja najviši pri praćenju okruglih stolova i panel-rasprava. Teme okruglih stolova i panela postavljene su vrlo široko o čemu govore i njihovi naslovi: Meandrirani mediji, Andizetsko brendiranje grada, Osječki poslovi budućnosti, Promišljanje strategije kreativne industrije, Projekti kreativne industrije grada Osijeka, Dosezi izvan okvira. Josipa Mijoč naglasila je da je i cjeloviti program sedme Kreativne riznice ostvario doseg koji se već sada približava brojci od 100 000 pregleda. Smatra i da je tako visokom dosegu doprinijela atraktivnost ponuđenih tema, a uz imena uglednih sudionika i izrazito snažna multimedijska podloga te potpora medijskih pokrovitelja.


Osim okruglih stolova i panela, pratiteljima Meandrirane kreativnosti ponuđene su multimedijske izložbe, predstavljanja projekata, intervjui, koncert, javljanja uživo, radionice, scenska izvedba hepeninga Ars Meandrum te dodjela nagrade Vodik.


Programski meandri slijedili su 12 sektora kreativne industrije



Populariziranje kreativne industrije, a u cilju njezina što bržeg institucionaliziranja u Republici Hrvatskoj, program Kreativne riznice ove je godine ostvarivao meandriranjem kroz 12 sektora kreativne industrije. Kreativci su imali prigodu predstavljati vlastite projekte, iznositi iskustva i prijepore, ali i izgrađivati mrežu vlastitih pratitelja dijeljenjem poveznica za mrežne prijenose.

Takav pristup ide u prilog definiciji Kreativne riznice prema kojemu je riječ o „popularizacijskom simpoziju znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije, javnog otvorenog izlagačima i posjetiteljima, a stavljenog u službu društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka.“ Josipa je Mijoč istaknula da se suradnička i povezujuća uloga Kreativne riznice nametnula snažnije no prije, a razloge pronalazi upravo u sveugrozi od COVID-19 koja je „povezivanja heterogenih kreativaca učinila dodatno potrebnima“. Jasna je Horvat istaknula da su izlagači ovjenčavani antičkim koronama – slavodobitničkim vijencima s namjerom isticanja da uz odgovornost u ponašanju, kreativnim djelatnicima u Republici Hrvatskoj tek slijede uspješni poslovi koje će ostvarivati u svih 12 sektora kreativne industrije.


Grad Osijek jedna je od tema


Brižljivu i dugo planiranu promišljenost programskih sadržaja potvrđuje višestruko pojavljivanje grada Osijeka u knjizi programskih sažetaka te analiziranje kulturne industrije grada u okruglim stolovima i panel-raspravama i u umjetničkim izvedbama kakvima je hepening Ars Meandrum koji su prikazali skladatelj Luka Gotovac, Filip Sever u ulozi Dravusa, Meri Andraković u ulozi Tihe, a prema tekstu Jasne Horvat i u režiji istaknutog hrvatskog redatelja Roberta Raponje.


O brendiranju Osijeka raspravljalo se na panelu Andizetsko brendiranje grada (izlagači: Jasna Horvat, Iva Buljubašić, Ivan Kelić, Davor Bobić, Alen Biskupović, moderatorica: Josipa Mijoč), o Osječkim poslovima budućnosti na okruglom stolu (izlagači: Mihael Tomić, Boris Crnković, Zorin Radovančević, Andrej Mlinarević, Zvonimir Kaprocki, Josip Mesarić, Kornelija Mlinarević, moderatorica: Josipa Mijoč), o Promišljanju strategije kreativne industrije na okruglom stolu (izlagači: Sanja Vuković, Danijela Klobučar, Ivan Kristijan Majić, Romana Lekić, Ivana Nikolić Popović, Josipa Mijoč, moderatorica: Irena Mikulić), o Projektima kreativne industrije grada Osijeka na panel-raspravi (izlagači: Ana Stanković, Bruno Ćosić, Josip Dukovac, Ana Zrnić, moderatorica: Ivana Jobst) te na okruglom stolu (izlagači: Biljana Pavlović, Antonija Tomasović, Lana Ciboci, Gordan Masnjak, moderator: Tomislav Levak).



Nagrada Vodik dodijeljena je prošlogodišnjim izlagačima s najvećim dosegom, a to su ostvarile Antonija Tomasović i Jelena Grgić s multimedijskim prilogom Turistički potencijali kulturne baštine. Nagrađenicama je nagradu Vodik uručio dekan Boris Crnković na gala Vodikovoj svečanosti koja se održala 23. travnja u večernjim satima u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku.



Kreativnom riznicom proslavljen je i Dan planeta Zemlje, Svjetski dan knjige i autorskih prava, a gala Vodikovom svečanosti i rođendan Julija Knifera. Za istaknuti je kako Aulu glagoljice krase murali meandrirane glagoljice te da je poema Ars Meandrum također podsjetnikom na likovno djelo Julija Knifera kojima je proslavio Osijek u svjetskim razmjerima. Pokrovitelji su Kreativne riznice 2021. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski klaster kulturnih i kreativnih industrija, Grad Osijek i Studentski zbor Sveučilišta, a pismo potpore uputio je Ured predsjednika Republike Hrvatske.

Josipa Mijoč

Možda ste propustili...