Regija
SVEČANO U TREĆOJ GIMNAZIJI

Među učenicima uspješnim na natjecanjima i državni prvak iz filozofije I. Marinić
Objavljeno 27. svibnja, 2021.

Priznanja i darove kao nagrade za uspjehe na državnim i županijskim natjecanjima uručio je ovog tjedna na prigodnoj svečanosti, na kojoj se okupilo devetnaest učenica i učenika, ravnatelj Matematičke gimnazije, prof. Dražen Jakopović. Ove godine Treća gimnazija ima i državnog prvaka iz filozofije Ivana Marinića koji je imao Željka Roginu za mentora, profesora koji ove godine odlazi u mirovinu, i to, kako se to kaže, sa stilom. Iz filozofije je na državnoj razini 9. mjesto osvojio i Patrik Briški, uz vođenje istog mentora.

Uz dvojicu nobelovaca kemičara, Preloga i Ružičku, koji su ju pohađali, ne čudi što je ova škola imala i ove godine dvije učenice na državnom natjecanju iz kemije - Karlu Tolić (13. mjesto) i Maju Skrenković (17. mjesto), uz mentorstvo Kristine Kristek. Iz biologije je šesto mjesto osvojila Iva Šmigovec, a na 14. mjesto plasirala se Karla Tolić, objema je mentorica Renata Banjan. Državno 15. mjesto iz logike osvojila je Antonia Šarčević kojoj je mentor Ž. Rogina, a na državnom natjecanju iz matematike na osmo se mjesto plasirala Leonarda Vuković, čija je mentorica Katarina Jakopić. Na državnoj razini 15. mjesto osvojila je Leonarda Lozančić iz hrvatskog jezika, uz mentora Davora Tanockog. Na državo natjecanju iz fizike plasirali su se Viktor Katić (5. mjesto, mentorica Jasenka Detling) i Leonarda Vuković (14. mjesto, mentorica Dominika Čulo-Vuković). Iz geografije su se na državnoj razini plasirali Mihaela Rebić (8. mjesto) i Luka Jerković (9. mjesto) s mentoricom Kristinom Ibrahimović.

Na županijskim natjecanjima na prva su se mjesta plasirali: iz engleskog jezika Ivan Marinić, mentorica Đurđica Kolarić-Vukotić; iz fizike Petar Lukavec, mentorica Dominika Čulo-Vuković; iz francuskog jezika Ante Vulin, mentorica Vesna Poljak; iz informatike Pavel Strešnjak, mentorica Tatjana Stranjak; iz kemije Lucija Hunjadi i Patricia Perak, mentorica Silvija Krnić; iz latinskog jezika Mihaela Rebić, mentorica Vjera Burča; iz matematike Jan Zima, mentorica Aleksandra Floreani; Zara Bičvić, mentorica Mirna Čalija Matijević, i Andrej Sebenji, mentorica Astra Škorjanc.

Čuvena je osječka gimnazija dala uspješne i svjetski poznate ljude, mnogi su bili članovi HAZU-a, pa i predsjednici te institucije. Aktualno je napomenuti kako je kandidat za osječkog gradonačelnika Ivan Radić pohađao ovu školu, a profesor mu je bio sadašnji ravnatelj.

- Imamo marljive učenike, pohađa ju njih 550, a čak polovina od njih sudjeluje na školskim, županijskim i državnim natjecanjima na kojima se mnogi istaknu rezultatima. Na kraju godine imamo praksu nagraditi najuspješnije za njihov uloženi trud, mnogi će se učenici natjecati i idućih godina. Škola ovako taj njihov trud i rad koji dodatno ulažu u školskim i izvanškolskim aktivnostima želi nagraditi i naglasiti, da se vidi kako stojimo iza njih i da ih podupiremo u svemu. Neki rezultati još nisu pristigli što se tiče samih državnih natjecanja, ali primjerice već imamo državnog prvaka iz filozofije, te peto mjesto iz fizike, što je jako dobar rezultat s obzirom na podatak da imamo od 20.000 do 30.000 srednjoškolaca u Hrvatskoj pa je svaki plasman na državnom natjecanju uistinu vrijedan. Imamo jako širok spektar predmeta u kojima se naši učenici natječu - od filozofije, biologije, kemije, matematike, pa čak i iz francuskog jezika - pohvalio je svoje učenike ravnatelj Jakopović.

Državni prvak iz filozofije kaže kako se baš i nije pripremao koliko je želio jer je sve bilo otežano koronom. Još u nevjerici, maturant Ivan Marinić zadovoljan je što je sve dobro ispalo, a o studiju se još premišlja. "Razmišljam i dalje o filozofiji, htio bih i neki jezik, francuski ili latinski, a u igri je i matematika. Omiljen mi je velik broj predmeta, čini mi se da to upravo i jest svrha gimnazije, da nas uvede u svaki predmet i navede nas da zavolimo svaki. Mislim da je to kod mene uspjela. Nema predmeta koji nisam naučio poštovati, u nekima sam bio malo bolji, u nekima malo lošiji, no na kraju volio sam sve, od matematike i biologije do engleskog, latinskog i filozofije, očito, ali i sociologije. Ambicija mi je baviti se pisanjem, filozofijom, čime sam već okupiran, ali možda je sigurniji put matematika. U biti, svakako se vidim u Zagrebu", iskren je Marinić.

Karla Tolić i Maja Skrenković zadovoljne su, jedna se nije nadala državnom natjecanju, druga ga je baš ciljala, no obje su se poprilično pripremale. Karli kemija nije prvi izbor, nego molekularna biologija u Zagrebu, no ne upadne li na to, onda je kemija definitivan izbor. Maja razmišlja upisati farmaciju. Sretno!

Darko Pejić
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike