Regija
RAČUNA SE NA NOVAC IZ EU FONDOVA

Natkrivena tržnica uz sadašnji način trženja
Objavljeno 18. svibnja, 2021.
Sadašnja je mjera 6.1.4. za ulaganja u tržnice za gradove do 5000 stanovnika, pa Đakovo i Univerzal čekaju mjeru za 2023.
ĐAKOVO

Prilikom prošlotjedne dodjele certifikata "Proizvodi hrvatskog seljaka" za 53 OPG-a što svoju domaću, lokalnu hranu prodaju na Gradskoj tržnici u Đakovu najavljen je projekt njezina natkrivanja, a čija bi realizacija trajala dvije-tri godine.

Projekt je to koji je višekratno najavljivala još prošla gradska vlast, i to prema modelu javno-privatnog partnerstva, no pokazao se megarješenjem i preskupim za izvedbu jer je obuhvaćao velike intervencije u prostoru, a prema najnovijem bi rješenju, kaže voditeljica Univerzalove Radne jedinice Tržnica Ivanka Vargić, postojeća tržnica bila natkrivena, bez gradnje novih objekata, a čime bi bio zadržan postojeći način trženja na njoj. U ovom je trenutku na njezinu otvorenom i u zatvorenom dijelu oko 200 zakupnika. Otvoreni je dio dijelom natkriven suncobranima, a tu je i dio natkrivenih limenih štandova, no to nije trajno i kvalitetno rješenje za sve zakupnike.

– U našem rješenju natkrivanja tržnice računa se na apliciranje na fondove EU-a, pa smo u iščekivanju mjere kojoj svojim projektom i referencama možemo udovoljiti. Mi u ovaj krug, gdje se mjera 6.1.4. odnosi samo na gradove do 5000 stanovnika, ne ulazimo jer imamo znatno više stanovnika, a za svoje tržnice iskoristila su ju samo tri grada – Peternica, Glina i još jedan grad. Iz Udruge hrvatskih tržnica (UHT), čiji je član i Gradska tržnica u Đakovu, a koja okuplja 40 hrvatskih tržnica, stigle su nam najave da za sljedeću mjeru, 2023., idemo zajednički na prijave, u čemu će nam Udruga hrvatskih tržnica biti suport, administrativna podrška. Svi smo na taj poziv udruge odgovorili slanjem svojih podataka i potreba – od natkrivanja tržnica, nove infrastrukture do novog okoliša itd. Najava je da će nastupiti s našim potrebama zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, u čijem resoru i jesu mjere Programa ruralnog razvoja – kaže Vargić. Ističe, početak mjere 2023. godine Đakovčanima odgovara jer to daje dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu projekta.

– Ta mjera znači i veća ulaganja za potrebe tržnica. Za razliku od dosadašnje ideje o natkrivanju tržnice, ne bismo išli na neki preveliki projekt, megaprojekt, zadržali bismo postojeći način trženja na tržnici, išlo bi se na njezino natkrivanje, a ne gradnju velikog objekta, kao što je u prethodnim mandatima najavljivano, a gdje su trebali biti prostori i za potrebe Univerzala i za iznajmljivanje. Tim je rješenjem bilo zamišljeno, naime, da se onamo preseli uprava Univerzala, da se u novi prostor pozove banka itd. Za mjere koje su najavljene Univerzal će se pripremati s Gradom, a, uz njega, nastupati i s UHT-om te Ministarstvom – ističe Vargić. Dodaje, ide li se u natkrivanje Gradske tržnice, projekt je to koji je vremenski izvediv za dvije-tri godine, pri čemu se najviše računa na EU novac.

– Možda bi manji dio sredstava bio iz Grada, a dio vlastitih sredstava Univerzala, no uglavnom se računa na novac EU fondova – dodaje Vargić.

Suzana Župan
Smanjio bi se broj kioska sa sadašnjih 19
U sadašnjoj izvedbi Gradsku tržnicu čini i 19 kioska, od kojih su samo u početku svi bili u funkciji, a sada je samo dio, pa oni prazni više nagrđuju taj prostor nego što mu koriste. Vargić kaže kako bi se projektom natkrivanja tržnice gradili poslovni prostori, ali ne na takav način kao što su to sada kiosci. “No taj dio tek treba definirati, nema potrebe imati ih toliko”, kaže Vargić.

Da se projekt natkrivanja tržnice vraća na javnu scenu, potvrdio je i oporbeni HSS, koji je na prošlotjednoj presici također podsjetio na tu ideju.
plan
NATKRIVANJE BI

BILO IZVEDIVO

U ROKU OD DVIJE

DO TRI GODINE
Možda ste propustili...

RIJEŠENA KVALITETNA VODOOPSKRBA U MJESTIMA OPĆINE NUŠTAR

Pripajanjem je na regionalni vodovod osigurana isporuka dovoljnih količina pitke vode

VATROGASNI STOŽER HVZ-A U POŽEGI

Otvoreno novo vatrogasno vježbalište

BROJNOŠĆU PREMAŠILA I DALEKO VEĆE GRADOVE

Tržnica Đakovo peta u RH po certificiranim proizvođačima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana