Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Ivan Anušić uvjerljivo osvojio drugi mandat
Objavljeno 17. svibnja, 2021.
"Krećem s nastavkom svih projekata i svega što smo planirali u iduće četiri godine"

Vezani članci

IZBORI ZA GRADONAČELNIKA OSIJEKA

Ivan Radić dominantno, s Mlinarevićem u drugi krug

Ivan Anušić, kandidat koalicijske liste HDZ, NL Ante Đapića, ANU, HSU, HSP, DHSS, BUZ, HSLS, na nedjeljnim je izborima u utrci za još jedan četverogodišnji mandat na funkciji osječko-baranjskog župana uvjerljivo pobijedio svoje suparnike osvojivši 61,25 posto glasova na obrađenih 87,33 posto biračkih mjesta te time riješio utrku već u prvom krugu lokalnih izbora. Daleko iza njega ostali su Vesna Vučemilović, kandidatkinja koalicije Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika, koja je dobila podršku 19,10 posto birača te kandidat koalicije HNS-a, HSS-a i Reformista Ivica Mandić, koji je prikupio 12,88 posto glasova ukupnog broja izišlih na birališta u Osječko-baranjskoj županiji.


Ovakvi rezultati izbora, na koje je izišlo oko 43 posto birača, bili su očekivani, a to su nakon objave prvih rezultata priznali i dvoje drugih kandidata, pravdajući to činjenicom da je za razliku od ranijih lokalnih izbora bio iznimno mali broj prijavljenih kandidata.

Koalicijska lista za Županijsku skupštinu, koju predvodi HDZ, osvojila je gotovo polovinu svih važećih glasova, točnije 49,16 posto, dok je drugo mjesto s osvojenih 18,57 posto glasova zauzela koalicija DP/SU. Tek na trećem mjestu s 11,16 posto nalazi se lista SDP-a, iza koje je prema broju glasova lista Snage Slavonije i Baranje sa 7,16 posto. U novu Županijsku skupštinu ući će i kandidati liste HNS/HSS/Reformisti s osvojenih 5,49 posto i lista Mosta i Hrvatskih suverenista s 5,09 posto glasova. Jedino lista SDSS-a nije uspjela prijeći prag, budući da su na obrađenih 87,56 posto biračkih mjesta ostvarili rezultat od 3,34 posto glasova.


Novi/stari župan Ivan Anušić neće imati problema ni s formiranjem Županijske skupštine, što znači i nastavak rada na projektima najavljenim u kampanji.

- Politika je zapravo vrlo jednostavan posao, čak toliko da ga možete raditi bez ikakvih komplikacija i bez ikakvih problema. Zašto? Ako odete na izbore i kažete - mi ćemo napraviti pet stvari u ovom smjeru, pet u onom, pet projekata koji će biti na korist svih onih koji žive na području Osječko-baranjske županije, onda se ne morate brinuti za rezultat i dobijete 61 ili 62 posto u prvom krugu. Jednostavno ljudi to prepoznaju i daju vam podršku - kazao je nakon objave rezultata Anušić, dodajući kako je za njega to kruna četverogodišnjeg mandata kao župana. Napominje kako je dobio potvrdu svih onih koji su izišli na izbore te da im je bitno tko će biti župan.


- Dali su mi potporu u tako velikom broju, i ja sam u ovom trenutku više nego zadovoljan i sretan te spreman već od sutra krenuti, jer je i Skupština oformljena u našu korist. Nastavljam sa svim onim projektima i svime što smo govorili i za ovo programsko razdoblje u iduće četiri godine. Završavamo i ono što smo počeli, a nismo stigli zbog objektivnih razloga završiti. Mogu samo zahvaliti svima koji su mi bili velika podrška u proteklom razdoblju, i svima onima koji su mi dali potporu sada. Potporu koju sam dobio neću pronevjeriti, i sve što sam obećao to ću i napraviti - zaključio je Anušić.


Tomislav Prusina
DP DRUGI
"Domovinski pokret na ovim izborima potvrdio se kao druga po snazi politička opcija i idemo polako, ali sigurno prema naprijed", rekla je Vesna Vučemilović, kandidatkinja liste DP/SU za županicu. Definitivno se nećemo zaustaviti na ovome. Veseli nas činjenica da u drugom krugu imamo kandidata za osječkog gradonačelnka, a naši su kandidati i u drugim dijelovima RH ostvarili dosta dobre rezultate, i mislim da DP ima razloga za veselje", poručila je.

Ivica Mandić, kandidat koalicije HNS/HSS/Reformisti, rekao je kako je ostvario očekivani rezultat, jer će ponovno biti dio Skupštine Osječko-baranjske županije, bez obzira na to u kakvoj poziciji bili. "Bit ćemo jednako konstruktivni kao i do sada. Naš rad nije bio uzaludan i našu poziciju centra predstavljat ćemo u Skupštini". dodao je. I.Alilović

Pobjede starih načelnika

U općinama tzv. osječkog prstena pobjede u prvom krugu odnijeli su dosadašnji općinski načelnici koji su se natjecali za novi četverogodišnji mandat. Davor Tubanjski (HDZ) u Antunovcu, Marijan Tomas (HDZ, DHSS) u Vladislavcima i Damir Maričić (HDZ, HKS, DHSS) u Vuki nisu imali protukandidate. Jugoslav Vesić (SDSS) pobijedio je u Općini Erdut, a u Općini Ernestinovo, Marijana Junušić (HDZ). Ivo Zelić (HDZ) dobio je povjerenje za još četiri godine u Općini Petrijevci. Od ostalih starih/novih načelnika, pred najvećim izazovom bili su Zoran Kovačević (HDZ) u Općini Koška i Srećko Vuković (kandidat grupe birača) u Općini Bizovac koji su imali dva, odnosno tri protukandidata. No i oni su pobijedili u prvom krugu. D.Ku.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike