Novosti
IZBORI ZA GRADONAČELNIKA OSIJEKA

Ivan Radić dominantno, s Mlinarevićem u drugi krug
Objavljeno 17. svibnja, 2021.
Lista HDZ-a i koalicijskih partnera osvojila je najviše mjesta u Gradskom vijeću Osijeka - 15

Vezani članci

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Ivan Anušić uvjerljivo osvojio drugi mandat

Ivan Radić i Berislav Mlinarević ulaze u drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka.


Radić, kao kandidat HDZ, Nezavisne liste Ante Đapića, Aktivnih nezavisnih umirovljenika, HSU-a, Bloka umirovljenici zajedno, HSLS-a i Demokratskog HSS-a, u prvom krugu lokalnih izbora, 16. svibnja, osvojio je 38,87 posto glasova birača, a Mlinarević, kako nezavisni kandidat kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, osvojio je 19,63 posto glasova. Treći u ovoj izbornoj utrci, dakle bez drugog kruga, ostao je SDP-ov Goran Kušec sa 17,86 posto osvojenih glasova.

Bez euforije

Lista HDZ-a i koalicijskih partnera osvojila je najviše mjesta u Gradskom vijeću Osijeka - 15, za njih je glasovalo 38,54 posto birača. Za listu Domovinskoga pokreta i Mosta glasovalo je 17,93 posto Osječana, što bi im donijelo pet mjesta, SDP je osvojio 17,21 posto ili pet mandata, Možemo (7,39 posto) i Snaga Slavonije i Baranje (6,84 posto) dobivaju po dva vijećnička mjesta. U Gradsko vijeće ulazi i HNS s jednim vijećnikom. U Gradskom vijeću Osijeka ukupno je 31 vijećnik, dakle HDZ je stekao dobru pregovaračku poziciju za kreiranje većine.


Svoje pravo na glasovanje iskoristilo je 39,54 posto Osječana, a gledano u odnosu na druga županijska središta izlaznost je u Osijeku bila među najnižim.

- Zahvaljujem svim Osječankama i Osječanima koji su izišli na izbore, čestitam protukandidatima na osvojenom rezultatu, i nas, naravno, veseli naš rezultat. Ali dalje idemo bez euforije, iduća dva tjedna zajedno s našim sugrađanima radit ćemo i surađivati kao što smo to činili i protekle četiri godine, nudeći projekte. Meni je drago da su to naši sugrađani prepoznali, što pokazuje i rezultat, nadam se da će ga prepoznati i u drugom krugu, i da u iduće četiri, a i više godina, krenemo razvijati Osijek u smjeru u kojem želimo, kako bismo pokrenuli grad u pravu slavonsku metropolu - rekao je Radić tijekom izborne noći.


Kaže kako mu je manje važno tko mu je protukandidat u drugom krugu.


- Ono što želim je da to bude fer utakmica u kojoj ćemo predstaviti naše programe i načine na koji ćemo određene razvojne projekte dovesti u Osijek. Osijeku treba, a to sam ponavljao cijelu kampanju, suradnja. Osijeku je dosta svađa, inata, podjela..., potrebna nam je suradnja sa svima ne bismo li dobili što veće projekte u Osijeku koje smo, uostalom, i nudili u svom programu i koji će od Osijeka napraviti ono što priželjkujemo - rekao je Radić.


Mlinarević je bio zadovoljan nakon što su izborni rezultati potvrdili da će upravo on biti suparnik HDZ-ovom Ivanu Radiću u drugom krugu izbora.


- S obzirom na to da se do sada nisam bavio politikom, ovo je definitivno veliki uspjeh. Karte se ponovno miješaju za drugi krug i očekujem još značajniju borbu, gdje si moram dati truda da povećam izlaznost birača, jer ovo je definitivno situacija kada ih moramo probuditi. Slaba izlaznost znak je da moramo promijeniti dosadašnje politike, jer činjenica je da vlast na vrhu nije donijela nikakve promjene - kazao je Mlinarević. Unatoč velikom zaostatku Mlinarević je uoči drugog kruga vrlo optimističan.

Drugi krug 30. svibnja

- U životu sam naučio pobjeđivati, vrlo sam uporna osoba, da nisam bio takav vjerojatno ne bih u životu postigao sve što sam postigao - zaključio je Mlinarević.


U utrci za novog osječkog gradonačelnika bilo je ukupno sedam kandidata, dakle, osim Radića, Mlinarevića te Kušeca, s nešto manje uspjeha, pokazali su to rezultati izbora, natjecali su se Vladimir Šišljagić, kandidat Snage Slavonije i Baranje, potom Vladimir Ham, kandidat koalicije HNS, HSS te Narodna stranka - Reformisti, slijedi Katarina Kruhonja, predstavnica platforme Možemo te Miroslav Vanek, kandidat grupe birača.


Ovakav razvoj situacije dali su naslutiti izlazni rezultati odmah po zatvaranju birališta u 19 sati. Radiću su prve ankete davale 41,45 posto glasova, Mlinareviću 19,25 posto, a u utrci je još bio Kušec sa 16,6 posto. Bio je to očekivani trojac za koji se najavljivala borba za drugi krug. Znatno su zaostajali Šišljagić 8,29 posto, Ham 5,54, Katarina Kruhonja s 4 te Vanek s 3,046 posto osvojenih glasova.

Ukupno se osam lista natjecalo za 31 mjesto u Gradskom vijeću, sedam je istovjetnih koje su imale svoje gradonačelničke kandidate te još lista Hrvatskog saveza Slavonije i Baranje - HDSSB - koji nisu imali kandidata za gradonačelnika. U ovom dijelu zanimljivo je i to da je Berislav Mlinarević jedini među gradonačelničkim kandidatima koji, ne samo da ne predvodi, nego uopće nije na listi svojih koalicijskih partnera. Izlazni rezultati u 19 sati odmah su HDZ-ovoj listi dali veliku prednost - 41 posto, no ona se tijekom noći nešto smanjila.
Za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji su ušli 34-godišnji Radić, predsjednik osječkog HDZ-a i saborski zastupnik te Berislav Mlinarević, 60-godišnji poduzetnik. Za gradonačelnika će, naposljetku, biti izabran kandidat koji dobije veći broj glasova.


Dario Kuštro/Ivan Alilović
GORAN KUŠEC: NISAM RAZOČARAN

"Nisam razočaran, birači imaju svoje mišljenje", izjavio je u izbornoj noći Goran Kušec, kandidat SDP-a za gradonačelnika. Tijekom večeri, kada je razlika između trećeplasiranog Kušeca i drugoplasiranog Berislava Mlinarevića postajala sve veća, jasno je bilo da je za SDP utrka za gradonačelničko mjesto gotova. "Zahvaljujem svojim biračima koji su izišli na izbore. Posebno zahvaljujem od srca svojim biračima koji su prepoznali da im nudimo drugačiji i bolji Osijek. Željeli smo probuditi Osječanke i Osječane i naš grad. Ova mala razlika samo pokazuje koliko smo bili u pravu, i koliko je Osijeku potrebna promjena. Čestitam kolegama koji ulaze u drugi krug, a mi ćemo nastaviti rad kroz Gradsko vijeće", izjavio je Kušec. V.T.

Ivan Radić

kandidat HDZ-a

Kako ankete pokazuju već u ovoj noći imamo većinu u Gradskom vijeću, što je golem rezultat s obzirom na to da u Osijeku želi stabilnost. A znamo kako to funkcionira ako je Gradsko vijeće nestabilno.
Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama