Ekonomija
OCJENJIVALO SE 50 UZORAKA PIVA

Proglašena najbolja craft piva: Od šest zlatnih medalja, dva zlata Osječanima
Objavljeno 15. svibnja, 2021.
Sudjelovalo je 19 craft pivovara iz cijele Hrvatske

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek proglašeni su najbolji proizvođači zanatskog (craft) piva.


Od šest zlatnih medalja, dvije su pripale Osječanima. Proizvođač Beckers Craft Brewery iz Osijeka zlato je dobio za dva piva, Beckers Pale Ale i Mangulica. Zlatom se okitila i pivovara Međimurski lepi dečki za pivo Hyperbola, kao i pivovare Devetka Craft iz Zaboka (pivo APA), Fabrika Bire iz Vodnjana (IPA 52) te Bura Brew Craft pivovara iz Poreča (Redsand Amber Ale). Medalje im je uručio Zoran Kovačević, predsjednik HGK ŽK Osijek.

Uz to, dodijeljeno je osam srebrnih i 30 brončanih medalja, priznanja za posebnost stila te diplome. Riječ je o 1. ocjenjivanju kvalitete zanatskog piva, a ovaj projekt je HGK ŽK Osijek organizirala u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, dugogodišnjim suradnikom u sličnim nacionalnim projektima (ocjenjivanje meda, kulena, rakija). Partner je bio brend Badass Barley Malt Slavonija Slada iz Nove Gradiške, a u organizaciji je pomogao i Tibor Kainz, osnivač Osijek Craft Beer festivala. Sudjelovalo je 19 craft pivovara iz cijele Hrvatske, a ocjenjivalo se 50 uzoraka piva. Najbolje je odabrala ocjenjivačka komisija kojoj je predsjedao vrhunski slovenski stručnjak doc. dr. sc. Iztok Jože Košir.

- Korona je pokvarila naš plan da ovo proglašenje organiziramo na Osijek Craft Beer festivalu. Cilj ovog ocjenjivanja nije proglašenje najboljih, već promocija ovih proizvoda i njihovih proizvođača - rekao je Igor Mikulić viši stručni suradnik u HGK ŽK Osijek, predsjednik Organizacijskog odbora. Dodao je da u Hrvatskoj danas ima 90 malih nezavisnih pivovara, craft scena raste i buja, a rezultat je da su značajno obogatili ponudu piva novim okusima i inovativnim proizvodima.
Vesna Latinović

Bilo je vrlo zanimljivih i posebnih piva


U ime ocjenjivačke komisije skupu se obratila doc. dr. sc. Kristina Mastanjević s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta: "Bilo je vrlo zanimljivih piva, a neka smo nagradili za posebnost. Bilo je i grešaka u okusu i mirisu piva, stoga planiramo organizirati radionice za proizvođače piva. Sljedeće godine očekujemo još više uzoraka". Bojan Pap iz osječke Beckers Craft Brewery kaže da nije očekivao najveći broj bodova i zlatnu medalju, no sretan je i zadovoljan takvom ocjenom komisije. Zadovoljstvo nije krio ni Danijel Radek iz pivovare Međimuski lepi dečki iz Čakovca, kojemu je i ova nagrada podstrek za daljnji rad.

Najčitanije iz rubrike