Ekonomija
POZNATI OSJEČKI UGOSTITELJ ŽELJKO LIVAJA

Ugostiteljstvo zamijenio proizvodnjom jagoda
Objavljeno 15. svibnja, 2021.
Do sada su investirali 40.000 eura vlastitih sredstava, nadaju se i potpori države

Kada je poznati osječki ugostitelj Željko Livaja prošle godine svojim prijateljima i znancima priopćio da će se početi baviti uzgojem i proizvodnjom jagoda, mnogi su bili skeptični. Posebice zbog toga što se Livaja nikada u životu nije bavio bilo kakvim oblikom poljoprivrede.


"Činjenica je da se nikada nisam bavio poljoprivredom, a plastenik nikada nisam vidio uživo izbliza", kaže Željko Livaja te dodaje: "Međutim, morao sam nešto početi raditi jer ova situacija s pandemijom izazvanom koronavirusom nama ugostiteljima napravila je goleme štete. Od nečega sam morao prehraniti obitelj, dugo sam razmišljao i odlučio sam se baviti jagodama. Preselio sam se s obitelji u vikendicu u Erdutu, malo smo je proširili, osnovali OPG Livaja i bacili se na posao. Činilo mi se logično, ako smo već ovdje u prirodi, da radimo nešto sa zemljom. Nemamo veliku mehanizaciju, pa smo odlučili raditi nešto motikom i vlastitim rukama, tako da smo se odlučili na uzgoj jagoda, što se, čini mi se, pokazalo kao dobar potez. Do sada smo investirali 40.000 eura vlastitih sredstava, s tim da na drugoj parceli moramo još uložiti sredstva za nabavu plastenika, a nadamo se da ćemo dobiti i nekakve potpore od države. S obzirom na to da nam je ovo tek prva godina, očekujemo da ćemo vratiti bar dio uloženih sredstava."


Prve nasade jagoda posadili su u lipnju prošle godine i ovih dana počeli su stizati plodovi rada.


"U lipnju 2020. posadili smo 5000 sadnica jagoda clery i 6000 jolly, a ove godine još po 5500 obje vrste, tako da trenutno imamo ukupno 22.000 sadnica. Za sada ćemo ostati na ovim kapacitetima, a sve će ovisiti o tome koliko će moja obitelj ostati ovako zainteresirana za uzgoj jagoda", kaže Livaja.


OPG Livaja u pravom smislu je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - supruga Zvjezdana nositelj je OPG-a, a Željko, sin Josip i kćerka Katarina su članovi.


"U ovom poslu veliku potporu imam od obitelji, svi smo zasukali rukave, od najmlađih do najstarijih, a bez toga nema uspjeha. Sin Josip, na moj nagovor, vratio se iz Njemačke i pridružio se ovom našem obiteljskom biznisu", kaže Željko Livaja.

Ove godine očekuju urod od otprilike kilogram po sadnici, s obzirom na to da je riječ o tek prvoj berbi, no već sljedeće godine urod bi trebao biti 1,2 kg po sadnici. Zanimljivo je da će OPG Livaja imati jagode praktički cijelo ljeto.


"Na jednoj parceli posadili smo nešto što je kod nas neuobičajeno, a to su A+ sadnice, koje se sade u svibnju i već za 55 - 60 dana jagode se mogu brati, doduše ne punim urodom, ali već sljedeće godine urod bi trebao biti stopostotan. Inače se jagode beru u svibnju i lipnju, a zahvaljujući A+ sadnicama imat ćemo berbe čak i u kolovozu. To je vrlo značajno jer ćemo biti jedni od rijetkih koji ćemo imati jagode praktički do kraja ljeta. Osim toga, moram naglasiti da je naša proizvodnja jagoda potpuno ekološka", kaže Livaja.

OPG Livaja ima štand na glavnoj tržnici u Osijeku, zatim na tržnici u Vukovaru. Od Grada Osijeka iznajmili su prodajno mjesto u Sarvašu uz glavnu cestu, Općina Erdut im je iznajmila prostor u Bijelom Brdu, a u planu je još jedna lokacija u Osijeku.


Ivica Korman
Prve nasade jagoda posadili su u lipnju prošle godine i ovih dana počeli su stizati plodovi njihova rada
1,2 kg

po sadnici očekuju urod već sljedeće godine, ove će biti oko kilogram po sadnici
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike