Svijet
ODOBRENA UPOTREBA PFIZERA ZA DOB OD 12 DO 15 GODINA

SAD: Kreće i cijepljenje djece
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu cjepiva Pfizera i BioNTecha protiv koronavirusa za djecu u dobi od 12 godina, čime je u SAD-u, gdje se bilježi znatan pad stope procijepljenosti, proširen program cijepljenja.


FDA je izvijestio da je odlukom o spuštanju dobne granice u program cijepljenja uključio milijune djece u dobi od 12 do 15 godina. Cjepivo Pfizer/BioNTecha prvo je cjepivo protiv COVID-19 koje je u SAD-u odobreno za hitnu upotrebu za tu dobnu skupinu, što se smatra važnim korakom prema sigurnom povratku djece u škole. Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od saveznih zemalja da odmah omoguće cjepivo za mlade adolescente. "Ova odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze koronavirusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije", kazala je obnašateljica dužnosti predsjednika FDA-a Janet Woodcock. "Roditelji i skrbnici djece mogu biti uvjereni da je Agencija provela rigoroznu i detaljnu provjeru svih dostupnih podataka, kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu uporabu cjepiva protiv COVID-19", poručila je.


Većina djece koja se zarazi koronavirusom razvije blage simptome ili ih uopće nema. Međutim, djeca nisu posve izvan rizika da teško obole od zaraze te mogu širiti zarazu. Do nedjelje je u SAD-u gotovo 46 posto stanovništva cijepljeno bar jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa. Do sada je u SAD-u odobrena hitna upotreba cjepiva za osobe starije od 16 godina, a proizvođači su započeli proces punog odobrenja korištenja za te dobne skupine.
Europska agencija za lijekove objavila je da je započela ocjenu sigurnosti primjene Pfizerova i BioNTechova cjepiva za dobnu skupinu od 12 do 15 godina. "EMA će izvijestiti o rezultatima svoje ocjene, koji se očekuju u lipnju, osim ako ne budu potrebne dodatne informacije", navodi Europska agencija za lijekove. H


Dijana Pavlović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana