Novosti
MINISTAR ZDRAVSTVA U OSIJEKU CIJEPIO GRAĐANE

Ponosan sam na sve koji su odabrali najmoćniji alat u borbi protiv virusa
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Stručnjaci stalno prate epidemiološku situaciju i procjenjuju hoće li se mjere ukinuti ili donijeti nove

Nakon što je cijepio građane u Zagrebu, ministar zdravstva Vili Beroš ovoga je utorka u dvorani Gradski vrt cijepio brojne Osječane, koji su ondje, u dogovorenom terminu, primili prvu dozu Pfizerova cjepiva. Iznenađeni što ih cijepi ministar, no istodobno zadovoljni što su došli na red, građani su izrazili zadovoljstvo što mogu pridonijeti stjecanju kolektivnog imuniteta na COVID-19.



"Laka ruka"

- Nježan je, ima laku ruku, nisam ni osjetila ubod. Prijavila sam se prije nekoliko mjeseci i čekala sam svoj red, i to nakon što su cjepivo primili kronični bolesnici i stariji od 65 godina. Od početka nisam imala sumnje u cjepivo i ukućani su se svi cijepili, a danas i suprug ovdje čeka svoj red - ispričala nam je Maja Kovačić. Osječanin Ivan Bračun kaže kako se prijavio još u ožujku, no nije očekivao da će tako brzo doći na red, a iznenađenje što ga cijepi ministar osobno bilo je, priznaje, veliko. Za razliku od njega, Osječanka Renata Magušić-Dumančić odmah je, kaže, "skužila" ministra.


- Iznenadila sam se i baš mi je drago što me Beroš cijepi. Inače, mi smo u obitelji bili za cjepivo od prvoga dana i sad se osjećam sigurnije - rekla je naša sugovornica, kojoj je ministar Beroš, kao i svima ostalima koji su se došli cijepiti, dao točne i jasne upute - od opuštanja mišića prilikom cijepljenja, kako bi ubod osjetili što manje, do počeka od 15-ak minuta, izuzev drukčijih uputa liječnika obiteljske medicine. Nije propustio zahvaliti svakom pojedinačno što je odabrao cijepljenje kako bi, rekao je, zajednički napravili velik posao i izišli iz ove pandemije, naglasivši sve bolju epidemiološku sliku u Hrvatskoj.


- Sve je više cijepljenih i sve manje novozaraženih, a uz to pali smo i s brojem hospitaliziranih ispod 2000 građana, odnosno ispod 300 njih u jedinicama intenzivnog liječenja. Sve to daje naznake da bi epidemija mogla jenjavati, no upozoravam da nas to ne smije prevariti i da moramo biti oprezni - poručio je Beroš, dodavši da je prošloga tjedna dosegnut rekord, odnosno aplicirano je više od milijun doza cjepiva. Kad je o rekordima riječ, na dnevnoj bazi, naglasio je, prošlog tjedna bilo je više od 53 tisuće cijepljenih osoba u jednome danu i za sada je cijepljen svaki četvrti građanin stariji od 18 godina. Cilj je, istaknuo je ministar, unaprjeđivanje toga procesa, za što mora, dodao je, zahvaliti cjepiteljima, i otvaranjem punktova za masovno cijepljenje poput ovoga u Osijeku.


- Ovo dokazuje organizaciju, zajedništvo i učinkovitost hrvatskog zdravstvenog sustava i samo zajednički možemo napraviti velik posao. Ne smijem zaboraviti ni volontere Crvenoga križa, koji su od iznimnog značenja, kao i studenti, a tu su čak i nastavnici nekih fakulteta u Osijeku, čija je pomoć dobrodošla. Ponosan sam što mogu biti dio tima danas u Osijeku i što mogu cijepiti građane koji su dali povjerenje znanosti i struci te odabrali liječenje kao najmoćniji alat i oružje u borbi protiv virusa - rekao je ministar i pozvao sve one koji još nisu iskazali interes za cijepljene da se naruče preko uobičajenih kanala i cijepe se. Zadovoljan je što se otvaraju punktovi za masovno cijepljenje, a njihov prijašnji izostanak opravdao je činjenicom što nisu bile poznate količine cjepiva koje će stići. Sada velike količine stižu na tjednoj bazi.
Promjena termina?

Podsjetio je da se na cijepljenje građani mogu naručiti u svim županijskim zavodima za javno zdravstvo, kao i na besplatni telefon 0800-0011, preko platforme cijepise.hr, ali i preko obiteljskih liječnika. Hrvatska Vlada je, kaže Beroš, osigurala dovoljne količine cjepiva za sve hrvatske sugrađane, što je najbrži put za povratak starom, normalnom životu, kakav je postojao prije epidemije.


- Unatoč smanjenju broja oboljelih valja pratiti epidemiološku situaciju i u ovom trenutku još ne možemo biti opušteni. No budite sigurni da će stručnjaci iz dana u dan pratiti epidemiološku situaciju i procjenjivati hoće li se mjere ukinuti ili donijeti neke nove - naglasio je ministar Beroš vjerujući kako smo na kraju trećega vala epidemije, no uz oprez, jer virus, kaže, pogreške ne prašta. Pojasnio je da Hrvatska ne kopira ničije modele, nego vjerujući svojim stručnjacima odgovara na krizu koja je pogodila cijeli svijet. Ipak, kaže kako je moguće da interes za cijepljenje bude uskoro u padu, no njegov je zadatak, naglašava, svakodnevno upozoravati na prednosti i važnost cijepljenja. Vjeruje da će se svatko tko želi zaštititi druge, ali i sebe od težih bolesti i smrtnog ishoda odazvati cijepljenju.


- Ne bude li dovoljan broj imuniziranih osoba, moguće je da virus i mutira i postane opasniji. Stoga je cijepljenje nužno, a zadatak cijepljenih, naravno, i mene kao ministra, jest ukazivati na to da su nuspojave minorne u odnosu prema koristi od cjepiva - kaže Beroš, dodajući da ovih dana očekuje promjene u sustavu e-građani te da će profunkcionirati nove mogućnosti prijave građana za cijepljenje.
Tijekom cijepljenja u Osijeku ministar je dobio i nekoliko upita o promjeni termina druge doze. "Neki građani dobili su termin u vrijeme godišnjih odmora odnosno obveza, pa smo u suglasju s djelatnicima županijskog Doma zdravlja rekli da je moguće prilagoditi termin, no to vrijedi samo u iznimnim slučajevima", naglasio je.


Marija Mihelić
naznake
EPIDEMIJA JENJAVA, ALI JE OPREZ POTREBAN
I DALJE VELIK BROJ PREMINULIH
U Hrvatskoj se smanjuje broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je i dalje velik broj umrlih. Tako je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio o 876 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a umrlo je 46 osoba. Broj ukupno aktivnih slučajeva je 7745. Među njima je 1928 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata. Testirano je 8839 osoba. Na području Osječko-baranjske županije potvrđeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je sedam osoba, u dobi od 57 do 89 godina. U osječkom Kliničkom bolničkom centru i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 357 uzoraka. Na bolničkom liječenju je 131 osoba, i to 103 u osječkom KBC-u, od kojih je 30 na respiratoru, te 28 u Općoj županijskoj bolnici Našice.
U PLANU OTVARANJE NOVIH PUNKTOVA
Zadovoljstvo brojem građana koji su se odazvali izrazila je i Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, rekavši da je u tijeku nastavak druge i treće faze cijepljenja opće populacije na 13 punktova diljem županije, a u planu je njih 26 ako pristignu veće količine cjepiva. "U ovom tjednu cijepili smo 13.150 osoba. Do danas je u Nastavni zavod isporučeno 99 tisuća doza cjepiva", rekla je Turić. Dragica Pavlović, glavna sestra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te ustanove rekla je kako se na dnevnoj bazi u dvorani Gradski vrt cijepi 600-tinjak građana, i to svake dvije minute jedna osoba. Nepokretne i teže pokretne osobe trebaju se javiti liječnicima obiteljske medicine, koji će u kućnom posjetu cijepiti pacijenta.